Насловна / Србија / Вучић и Брнабићка намеравају да до краја ове године легализују геј брак у Србији
Вучић и Брнабићка намеравају да до краја ове године легализују геј брак у Србији 1

Вучић и Брнабићка намеравају да до краја ове године легализују геј брак у Србији

Београд — Србија би 2019. године могла да одобри склапање геј бракова, ако све буде текло по плану и програму и не буде опструкција, наводи данашњи “Блиц”.

Kако кажу из комисије за израду Грађанског законика, регулисање геј бракова налази се у нацрту овог законика као важно питање, али његово доношење неће одмах уредити ову област.

Професор Миодраг Орлић, члан комисије, објашњава да ће израда закона бити готова до краја ове године и предата Влади Србије, која даље треба да га проследи Народној скупштини на усвајање.

“Блиц” незванично сазнаје из Владе да ће Србија вероватно донети закон сличан оном који је предложен у Црној Гори.

ЛГБТ особе ће моћи пред матичарем да региструју своје партнерство и да имају сва права као и било која брачна заједница у нашој земљи, док усвајање деце још неће бити могуће.

Овом темом бавиле су се и “Новости”, које наводе да ће један од главних захтева овогодишње “Параде поноса” бити легализација истополних заједница.

Поборници идеје законског решења истополних бракова кажу да овакве заједнице де факто постоје и да , као и све остало у друштву морају да буду регулисане, док противници тврде да је њихова легализација само корак ка легализацији геј бракова, а затим и усвајању деце.

“Законским регулисањем истополне заједнице била би решена питања наследства, заједничког власништва, посета у блоницама у хитним ситуацијама, заједничко поизање кредита, право на социјалну помоћ… Не постоји ниједан валидан аргумент којим се законски не би регулисали односи и заједнице које већ постоје у друштву”, рекао је за “Новости” један од организатора “Параде поноса” Марко Михаиловић.

Политички социолог Љубиша Деспотовић рекао је да је биолошка чињеница да породица подразумева оца и мајку, а да је изистополне заједнице немогће родити нови живот.

“Законом треба уредити истополне заједнице, јер оне постоје, и у интересу друштва је да буду уређене, пре свега када су у питању имовинско-правни односи. Међутим, ту треба повући црвену линију и не ићи даље од тога, а посебно не дозволити да истополни парови усвајају децу сзбог здравља и психофизичког развоја деце”, рекао је Деспотовић за “Новости”.

ИЗВОР: БЛИЦ / Б92

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Други пут за три године испразнили сте огроман антирежимски набој и стабилизовали Вучићев режим! 11

Други пут за три године испразнили сте огроман антирежимски набој и стабилизовали Вучићев режим!

Србија данас: Ко је бре овде луд, ко збуњен а ко злонамеран? Више је очигледно …

Вучић се у скупштинској расправи о КиМ позвао на студију Сорошевог Фонда за отворено друштво 12

Вучић се у скупштинској расправи о КиМ позвао на студију Сорошевог Фонда за отворено друштво

Председник се у свом извештају о Косову и Метохији у Скупштини Србије позвао на податке …

Један коментар

  1. Hoce predsednik napokon da se krasi sa nekim za ceo zivot …kazu treca sreca …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *