fbpx

Вучић и напредњаци законом легализују хомосексуални брак у Србији

2.3
(4)

Директор за Европу организације Civil Rights Defenders Горан Милетић изјавио је на конференцији у Београду да постоје људи који сматрају да ЛГБТ заједница у Србији захтева нека нова права, а не основна људска права која су гарантована законом.

Он је током конференције „ЛГБТ+ заједница у ери популизма: Након 2020“ казао да је услед популизма у Европи могуће да додје до назадовања права ЛГБТ заједнице, као што се у Сједињеним Америчким Државама дешава.
Због тога, како је Милетић навео, тема те конференције биће шта може да се деси услед утицаја популизма у наредним годинама.

Говорећи о Закону о регистрованим партнерствима, Милетић је казао да је током разговора са надлежним Министарством за рад, социјална и борачка питања добио потврду да ће тај закон бити усвојен и да је само питање „како и када“.

Милетић је навео како се за хомосексуалност на Балкану за време Османског царства говорило да долази са истока, из Турске, а да се данас говори да долази са Запада.

Заменица амбасадора Немачке у Србији Доротеа Гизелман оценила је да је популизам велики проблем за права ЛГБТ заједнице у Европи, а као пример навела је десничарску странку Алтернатива за Немачку.

„Једна чланица те странке је лезбејка у браку са женом која није плавих очију нити плаве косе. Како се то поклапа са политиком коју промовише Алтернатива за Немачку“, упитала је она.

Гизелман је истакла да су евроинтеграције Србије веома важне због тога што ће на путу у ЕУ Србија морати да осигура права мањинама.

Секретар у Амбасади Холандије у Србије Хуго Гондел казао је да је након посете Прајд инфо центру у Београду био импресиониран радом волонтера и оценио да се далеко стигло по питању права ЛГБТ особа, али још има пуно простора за напредак. Како је он оценио, популисти који су дошли на власт у западним земљама, у којима се поштују права мањина, користе своју позицију да шире ксенофобију.

„Оно што свако од нас може да учини јесте да дозволи другима да буду оно што желе и да верују оно што желе“, рекао је.

Гондел је истакао да је важно усвајање закона којима се гарантују права мањинама, али да је примена тих прописа много битније питање.

Програмски менаџер Делегације Европске уније у Србији Екмел Цизмециоглу истакао је да је данас све више присутна ксенофобија према мањинама, а да у мењању таквог мишљења највећу улогу имају медији.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ће Србија да ради с мигрантима кад ускоро ЕУ више не буде хтела да их прими (видео)

5 (2) Може се помислити како се уопште не зна колико је миграната у три …

ШТРАЈК ГЛАЂУ превозника из Нове Вароши: Не дају нам дозволе јер нисмо за СНС!

1 (1) Група од око 20 превозника туриста на Увачком језеру, ступила је у штрајк …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *