Вучић ипак по налогу Немаца руши Додика?

0
(0)

Сумњу у недавно јавно заклињање премијера Александра Вучића да неће подржати ниједног кандидата за председника Републике Српске, унело је откриће да је фирма Консалтинг ЕСБР, која даје 5,9 одсто предности челнику СДС Огњену Тадићу над лидером СНСД Милорадом Додиком, радила овогодишњу Вучићеву предизборну кампању. Лондонска фирма уједно ради и Тадићеву кампању за надметање са актуелним председником РС на изборима 12. октобра.

– Подршку српског премијера нисам ни очекивао, а неутралност српског врха по питању избора у БиХ нам у потпуности одговара – била је узвратна јавна Додикова порука Вучићу. Она, друга, закулисна како сазнају „Вести“ у власти РС, је да председник РС зна да западне силе од Вучића траже да „опере руке“ од њега, па се, кажу наши извори, шаљиво препричава како је Додик рекао српском премијеру „знам шта ме чека, само ми јави када“.

Члан старешинства Покрета Двери Бошко Обрадовић тврди да је после притиска на српску власт да Приштини преда Косово и Метохију, следећи корак у захтевима, одрицање од Републике Српске. Двери су, каже он, зато почетком недеље и покренуле иницијативу за осамостаљење РС од БиХ и њено присаједињење Србији.

– Постоји сумња да запад, као што је у Србији нашао сада најјачу политичку снагу за остваривање њихових интереса, то исто покушава и у РС, како би на власти била њима лојална варијанта, односно за Босну и Херцеговину – открива Обрадовић у изјави за „Вести“ и истиче да је недопустиво да се Београд на било који начин меша у изборе у РС, јер је народ тај који треба да одлучи о будућем руководству.

Он указује да запад има проблем са Милорадом Додиком који је, како наводи, уз све познате мане, ипак успео да донесе стабилност Републици Српској и заустави урушавање њене државности.

– Надам се да и убудуће, ма ко буде представник РС неће бити слуга запада – казао је један од старешина Двери.

Старо пријатељство

Кандидат СДС-а и опозиције у РС Огњен Тадић се изгледа, узда у лично пријатељство са Александром Вучићем, потекло из заједничких радикалских година, приметио је Слободан Дурмановић на сајту Нове српске политичке мисли. Додик се, каже он, труди да са Вучићем јавно има што мање несагласја, односно да сваки свој сусрет с њим прикаже у јавности као плод сопственог државничког делања.

– Тешко ће сликања са Вучићем донети пресудне поене Додику или Тадићу у комуникацији са бирачима који су још неопредељени – закључио је Дурмановић у анализи прилика у РС.

Двоструки аршини

Бошко Обрадовић, објашњава да се иницијативом за РС Двери боре против двоструких стандарда.

– Не могу косовски Албанци имати право на самоопредељење и независну државу, а да исто право не добију и Срби у РС. Ако запад поштује границе БиХ, онда мора да поштује и границе Србије – нагласио је и додао да су избори у БиХ прилика за политичке актере у РС да се определе о овом питању које ће Двери поставити српском државном врху, академицима и Српској православној цркви.

Да је Додик синоним за национализам и осамостаљење РС чита се из става неких америчких политичара да се БиХ суочава са сепаратизмом РС. Поново се све гласније прича и о ревизији Дејтонског споразума под плаштом тврдњи да тај споразум треба преуредити како би БиХ „и даље била суверена, целовита и међународно призната“ земља.

Занимљиво је да је Александар Вучић одмах по устоличењу на место српског премијера, као прву дестинацију за службену посету одабрао управо БиХ.

Процене рејтинга Додику и Тадићу подигла су иначе велику прашину. Медији у БиХ су објавили раније наводно истраживање агенције ИПСОС према којем Тадић има већу подршку од Додика, што је одмах негирао директор те агенције Срђан Богосављавић.

После демантија из ИПСОС-а БН телевизија је емитовала да је дошло до забуне јер је истраживање било урађено уз помоћ бивших запосленика ИПСОС-а, а да су то иначе подаци поменутог Консалтинг ЕСБР-а.

– Ова агенција нема ниједно прогностичко истраживање које је било намењено јавности – казао је Богосављевић и напоменуо да ИПСОС има много података, те да је у већем броју њих Додик у великој, односно видљивој предности.

Непостојећи истраживач

Компанија Консалтинг ЕСБР, чије је истраживање објављено, није регистрована у Лондону, а подаци о тој агенцији не могу се наћи ни на интернету. На претраживачу постоје само подаци за консултантску кућу СБР. ТВ РС је провером установила да у тој кући не знају ништа о овом истраживању. Телевизији Српске је у СБР-у речено да никада нису радили било каква истраживања у БиХ, нити су чули за ЕСБР консалтинг. РТРС наводи да компанија ЕСБР постоји у Тел Авиву, али се на интернету не може сазнати чиме се бави јер нема властити сајт.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

105-та годишњица интернације Срба у први концетрациони логор на територији Европе (видео)

0 (0) Први концетрациони логор који је пре 105 година установљен од стране Аустроугарске на …

Украјина без доказа да је Лаврову поклоњена икона њена баштина

4.5 (2) УКРАЈИНСКА амбасада у БиХ није успела да докаже своја права на 300 година …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend