fbpx

НАТО, види „хибридни“ кукуруз!

0
(0)

У завршном документу из Њупорта се подвлачи: „Морамо обезбедити ефикасан одговор НАТО на специфичне изазове какве представљају претње хибридним методима вођења рата при којима се користи широки спектар војних и диверзантских операција са употребом војних, полувојних и цивилних структура које су међусобно дубоко интегрисане”

Суштину натовског посезања за „хибридним ратовањем” као новом оптужницом против Русије разоткрива бриселски политиколог и експерт за информативне ратове Дени Де Шене: „Деловање Русије у Криму било је тако убрзано, ефикасно и неочекивано за НАТО да је алијанса била принуђена да смисли објашњење којим би њени генерали и амерички творци концепције кијевског „евромајдана” могли да прикрију свој фијаско. Привлачни термин „хибридни рат” и јесте то објашњење”

ЗАПАДНА војна алијанса објавила је да ће почети изучавање „нових хибридних метода вођења рата”. НАТО чак не крије да има у виду „хибридно ратовање” које је наводно „Русија применила у Украјини”.

О овоме се изричито говори у завршном документу самита НАТО одржаног у Њупорту (Велс).

Највећи део овог посла, како је прецизирано, биће поверена Центру за стратешке комуникације НАТО који се налази у Летонији. Главни правци „изучавања” биће: пропаганда и методи вођења информативних кампања.

Натовци су објавили и да ће увежбавати борбу против „хибридног ратовања”.

У завршном документу из Њупорта се подвлачи:

„Морамо обезбедити ефикасан одговор НАТО на специфичне изазове какве представљају претње хибридним методима вођења рата при којима се користи широки спектар војних и диверзантских операција са употребом војних, полувојних и цивилних структура које су међусобно дубоко интегрисане”.

Ово, кад се ствари мало поједноставе, значи да НАТО сумњичи Русију за разраду и примену – на Криму и у Украјини – суштински нове концепције вођења борбених дејстава под условним називом „хибридни рат”.

Натовски виђену и схваћену суштину тог ратовања овако је изложио генерал Нико Так, шеф алијансиног Центра за реаговање на Кризе (функционише при штабу Нато снага у Европи):

„Реч је о коришћењу класичних оружаних снага, диверзантских група и незаконитих оружаних формација паралелно са организовањем грађанских протеста под утицајем информационо-пропагандистичких средстава, уз додатак хакерстких напада на информационе системе противника. Сва та средства користе се концентрисано ради достизања јасно утврђених политичких циљева”.

Руска агенција ИТАР-ТАСС Такове наведене речи прокоментарисала је уз процену: антируска кампања представља обични хаос асиметричног грађанског рата у Украјини као лукаву војну концепцију, за коју генерал тврди да је нови систем вођења борбених дејстава.

Још убедљивије је разоткрио суштину натовског посезања за „хибридним ратовањем” као новом оптужницом против Русије бриселски политиколог и експерт за информативне ратове Дени Де Шене:

„Деловање Русије у Криму било је тако убрзано, ефикасно и неочекивано за НАТО да је алијанса била принуђена да смисли објашњење којим би њени генерали и амерички творци концепције кијевског „евромајдана” могли да прикрију свој фијаско. Привлачни термин „хибридни рат” и јесте то објашњење.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стеван Гајић: Главни партнери НАТО губе позиције на Балкану

5 (3) Ђукановић разуме једну ствар – уколико би Подгорица одустала од закона, што од …

Билтова фатва

5 (4) Како су Карл Билт и његов Европски савет за спољне односе открили везу …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *