Вучић је у "Железару Смедерево" која "успешно послује" скрљао тринаест милијарди народних пара

Вучић је у “Железару Смедерево” која “успешно послује” скрљао тринаест милијарди народних пара

Смедерево – Према тврдњама Центра за владавину права (ЦВП), Влада Србије је закључком од 11. децембра прошле године, у који је „Политика” имала увид, одобрила „Железари Смедерево” тринаест милијарди динара кредита или нешто више од сто милиона евра, преко Фонда за развој, на име трајних обртних средстава. Од тога је четири милијарде динара одобрено директно из средстава Фонда, док је 9,3 милијарди динара ишло из буџета Републике Србије.

– Далеко од очију јавности, влада је обезбедила смедеревској челичани тринаест милијарди динара са роком отплате од две године, са грејс периодом отплате од 12 месеци и каматном стопом од свега три одсто на годишњем нивоу. Колатерал за део кредита од 9,3 милијарде чине само соло менице „Железаре Смедерево”, док је за преостале четири милијарде као колатерал предвиђена хипотека на непокретностима, залога на покретним стварима и меница. Међутим, увидом у јавни регистар залоге који води АПР не постоји податак да је уписано заложно право на имовини железаре, указују у ЦВП, и додају да новац дат из буџета чине кредитна средства која су Фонду за развој уредно враћена од стране предузећа и предузетника – корисника седам различитих подстицајних кредитних програма.

Истим закључком влада је омогућила да железара репрограмира кредит који је у фебруару 2012. године одобрен код Фонда за развој, тако што је пролонгиран рок почетка отплате за додатних годину дана.

Влада је, такође у оквиру закључка, издала инструкцију да се до 28. фебруара 2015. године Фонд за развој суздржи од активирања инструмента обезбеђења према „Железари Смедерево”, а по основу раније издате гаранције у висини од петнаест милиона евра у корист АИК банке.

– Овај податак намеће логично питање да ли је након 1. марта 2015. године Фонд за развој предузео било какве активности у циљу наплате доспелог потраживања према челичани или је влада издала нове инструкције фонду – пита ЦВП у свом саопштењу.

Ова НВО оцењује да скривањем уговора за „Железару Смедерево” Влада Србије жели да од јавности привремено прикрије одговорност страног менаџмента за све већу дубиозу и губитке у пословању челичане, као и чињеницу да се текући губици направљени од почетка године до данас све време покривају новцем из буџета.

– Суштински не постоји разлика о начину на који се санирају губици смедеревског гиганта пре и након доласка новог менаџмента. Једина разлика је у томе што се раније отворено говорило да месечни губици железаре износе између 8,5 и десет милиона евра и да се покривају новцем из буџета, а данас се губици јавно не саопштавају, већ се шири неодрживи ПР оптимизам да је челичана скоро на нули и да ће бити позитивна до краја године, што једноставно није тачно– сматра ЦВП.

Петер Камараш је у интервјуу „Политици” потврдио да његов менаџмент од краја марта до данас није успео да достигне „позитивну нулу“, наводећи пад цена челика на светском тржишту као главни разлог.

– Компанија је губила дванаест милиона долара месечно и цене су биле око 60 долара више него сада. Из тога се види да би данас железара губила око деведесет милиона долара месечно. То сада није случај. Имамо значајно мање губитке, уштедели смо држави десетине милиона долара у последња четири месеца – изјавио је Камараш за наш лист и најавио позитивно пословање до краја године.

Ако се међутим, текући губици, како наводи ЦВП, покривају са ових тринаест милијарди динара или нешто више од сто милиона евра, кључно питање је шта ће бити са челичаном од децембра. Такође је важно питање на основу чега су сви државни функционери тврдили да челичани у Смедереву од 1. фебруара ове године држава не покрива никакве трошкове.

Та питања „Политика” је јуче поставила министру привреде Жељку Сертићу, директорки Фонда за развој Слађани Бацковић и челнику ХПК тима у железари Петеру Камарашу. Одговоре нисмо добили.

Каква је судбина челичане када новац буде потрошен

Центар за владавину права подсећа владу да јавност има оправдани интерес да зна које је све обавезе и одговорности преузео нови менаџмент „Железаре Смедерево”, будући да менаџерски тим Петера Камараша сваког месеца кошта 340.000 долара пореске обвезнике Србије.

– Кључна су питања на који начин нови менаџмент челичане троши тринаест милијарди динара које му је обезбедила Влада Србије и каква је судбина железаре када тај новац буде потрошен и сви раније одобрени кредити доспеју на наплату. Ако је прећутни план владине економске политике да половина новца који се уштеди кроз смањење пензија у овој години треба да „сагори” у високим пећима онда је јасно зашто су сви аспекти пословања железаре тема од прворазредног значаја за јавност – наводи ЦВП и позива државу да у складу са законском обавезом стави јавности на увид уговор о железари са свим његовим пратећим прилозима, који је потписан са холандском фирмом „ХПК инжењеринг”.

Оливера Милошевић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Генерал Делић открива све о набавци технике и правом стању у Војсци Србије (видео)

Генерал Делић открива све о набавци технике и правом стању у Војсци Србије (видео)

Генерал Божидар Делић коментарише најаве Вучића о наводно највећој куповини војне технике још од ЈНА …

Од јануара повећање плата Вучићу, члановима његовог кабинета и посланицима

Од јануара повећање плата Вучићу, члановима његовог кабинета и посланицима

Председнику Србије Александру Вучићу следи повећање плате, па ће почев од јануара месечно зарађивати око …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *