Вучић слагао да је просечна плата у Србији 465 евра

0
(0)

Просечна плата у Србији у децембру је била 443 евра и тачно је 22 евра мања од износа који је председник Србије на телевизији пре неколико дана устврдио. Покушали смо да сазнамо одакле председнику информација о просечној плати од 465 евра (око 55.000 динара), али у његовом кабинету нисмо добили одговор до закључења овог броја.

Ипак, председник је на ТВ Пинк пре месец дана оценио да ће јануарска плата (коју ће Републички завод за статистику објавити у марту) у ствари износити 465 евра вероватно очекујући да ће је погурати повећање плата у јавном сектору од око девет одсто. Међутим, према оцени Милојка Арсића, професора на Економском факултету јануарска просечна плата ће бити већа од децембарске тек за неких три одсто, с обзиром на повећање плата у јавном сектору, док неког повећања плата у приватном сектору у односу на последњи месец прошле године тешко да ће бити.

Наиме, да би просечна зарада достигла 465 евра (при истом девизном курсу) потребан је укупан раст плата од пет одсто. Са повећањем у јавном сектору од девет одсто, неопходан је раст плата у приватном сектору од три одсто који ће се према Арсићевим речима тешко десити.

„Након јануара просечна плата ће се смањивати и током 2019. године до децембра биће у распону од 440 до 450 евра. То је за неких 20-30 евра више од просечне плате у 2018. која је износила 420 евра. Такође, плате у јавном сектору су повећане у јануару, а онда нема више мењања до краја године. С друге стране приватници ће постепено повећавати плате и оне сигурно неће расти више од раста БДП-а који ће номинално бити око 5 до 5,5 одсто“, објашњава Арсић додајући да је плату од 500 евра која се већ дуго обећава реално очекивати 2021. године.

Само што су буџетом за 2019. повећане плате у јавном сектору у просеку за девет одсто, државни функционери су у јавности већ почели да шаљу поруке о још једном повећању плата. У овим обећањима нема информација када би се то могло десити. Једни се надају да ће то бити ускоро, други не очекују пре краја године.

„Најаве повећања плата у јавном сектору су неодговорне у ситуацији када имамо сигнале успоравања привреде еврозоне, а и наше индустрије у трећем и четвртом кварталу прошле године. С друге стране, плате у јавном сектору су и прошле године, а вероватно и ове, расле брже него у приватном сектору и брже него номинални БДП“, напомиње Арсић додајући да је вероватније да ће се целе године обећавати повећање плата у јавном сектору, а да ће се оно десити на крају године.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић објашњава потребу да се у јавности стално говори о висини плате чињеницом да су незапосленост и зараде теме које људе највише занимају па се политичари онда држе тога, али пласирајући полуистине, непрекидно производећи обећања чији рок се стално продужује уздајући се у кратку политичку меморију.

„Ништа није важније од те теме, посебно пред изборе, а код нас су стално неки, по правилу, ванредни избори. Порука је да плате расту значајно и то од доласка ове власти. То се ради помињањем децембарских плата које су због исплата бонуса и разних додатака највеће у години, док се мање о томе прича током „нормалних“ месеци. Такође се не говори о томе да је медијална плата 40.000 динара и да је једва мало већа од минималне потрошачке корпе, а мању плату од тога прима 50 одсто људи“, каже Стојиљковић примећујући да нема никаквог дијалога и аргументоване расправе људи који другачије мисле.

Медијална плата 39.623 динара

Према саопштењу РЗС, просечна бруто зарада обрачуната за децембар 2018. године износила је 72.167 динара, док је просечна зарада без пореза и доприноса износила 52.372 динара. Нето зараде су од јануара до децембра прошле године порасле за 6,5 одсто номинално и за 4,4 одсто реално. У односу на децембар 2017. плата из децембра 2018. била је већа за 7,4 одсто номинално, односно за 5,3 одсто реално. Медијална нето зарада за децембар износила је 39.623 динара, што значи да је 50 одсто запослених остварило зараду до наведеног износа. Запослени у јавном сектору у децембру су имали плату од 56.431 динар у просеку, док су запослени у приватном сектору добили плату од 50.422 динара.

Пише: М. Обрадовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због претњи Александру Вучићу на Твитеру београђанин Драган Милошев добио 11 месеци затвора

3.7 (6) Београђанин Драган Милошев осуђен је у среду првостепено у Вишем суду на шест …

Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

4.4 (14) Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, …

6 Коментара

 1. Ama, ne. Nije on ništa loše mislio. To je samo navika, patologija ili šta već. Ne može da kaže istinu, pa to ti je… Mora da slaže makar malo, inače padne u krevet sa temperaturom od 40 stepeni. Kao što i kad negde nazre neke pare mora da makne bar malo, a još bolje malo više. Takva je to patološko-lažovska-kleptomanska priroda. Nemoćan je protiv nje.

 2. ‘Ajde, more!?
  Nije valjda!?
  Dokle vise cudjenje!?
  Ovo je smrtonosna kombinacija patolosokg lazova, sisofrenomanijakalnoparanoicnog manijaka, sadiste i do srzi iskompleksirane i isfrustrirane notorne kukavice, koja sve vreme sebi mora da dokazuje da bar malo nesto vredi!
  Jer, ne vredi nista, nistarija od glave do pete, katastrofalna!

 3. VUCIC LAZE…NE, NE…TO NIJE MOGUCE …SVI STE U ZABLUDI

 4. Novine DANAS, treba da vas bude sramota sto cenzurisete komentare slobodnih gradjana. To jasno govori i identifikuje (VA)s ko ste u st(VA)ri i na cijoj ste strani.Ovo ce biti objavljeno na svim portalima i drustvenim mrezama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend