За рушење кафане на Панчићевом врху спремно све осим полиције

0
(0)

Измене Закона о планирању и изградњи, донете како би се обезбедила асистенција полиције приликом рушења нелегалних објеката, неће помоћи да се уклони кафана на Панчићевом врху јер све препреке које су раније постојале нису уклоњене.

Стиче се утисак и да измењени закон уноси нову конфузију, јер истовремено није промењен члан 54 Закона о полицији којим је асистенција могућа само кад инспекција пружи доказ да у првом покушају рушења нису успели. Ту дилему је потврдио и министар полиције Небојша Стефановић, који је непосредно након усвајања измена Закона о планирању, рекао да ће затражити од надлежног тужиоца и судије за прекршајне поступке мишљење да ли полиција треба да учествује у рушењу бесправних објеката. Рекао је да је немогуће да постоје две правне норме које уређују исту област и да нема ништа против како год судови да одлуче.

Ни у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, нисмо добили јасан одговор на питање Данаса да ли је, након измене закона, донето ново решење о рушењу бесправног објекта на врху Kопаоника – ако није, када ће, ако јесте, да ли је и за када заказано рушење?

– Решењем републичког грађевинског инспектора наложено је Снежани Митковић, из Смедерева, уклањање објекта на Kопаонику, а који је изграђен без одобрења надлежног органа. Имајући у виду да су извршене припреме за уклањање предметног објекта, извршење ће уследити по добијању службене асистенције надлежне организационе јединице полиције, која је, сагласно одредбама Закона о планирању и изградњи, дужна да пружи исту – наводи се у одговору Министарства али без прецизирања да ли је асистенција полиције већ затражена, односно да ће Министарство одредити датум интервенције или се чека да полиција обавести када може да пружи логистику инспекцијама.

У међувремену, кафана „Врх 2017“ је више од годину дана несметано радила, уз дозволу туристичке инспекције, а не зна се по ком основу, и огранак Скијалишта Србије на Kопаонику јој је дао могућност да користи њихову струју. Енергију више не добија од тог јавног предузећа, а иако може за пословање да користи агрегате, у Скијалиштима смо сазнали да кафана више не ради. То потврђује тврдњу Министарства грађевинарства да је за рушење све спремно, али не и најаву да ће то бити и учињено.

– Читав сет закона о изградњи, легализацији и озакоњењу је један вид организованог криминала, јер у њима постоји низ степеница на којима се некоме може прогледати кроз прсте. У овом случају, очито је неко важан у питању и врло споро теку договори шта са тим треба урадити. Отуда и потпуна нелогичност да два министра која седе у Влади, где се координира њихов рад, не могу ту да се договоре, него потежу Скупштину и изменама закона покушавају да реше ситуацију која је релативно јасна – каже за Данас консултант за инвестиције Милан Kовачевић.

Он додаје да у Србији расте број нелегалних објеката, што је сигнал да је држава све неуређенија и наводи пример да највише дивље градње има у Латинској Америци док је, на пример, у скандинавским земљама, нема.

– Докле год се градња без папира исплати, биће је. Ја сам министарки грађевинарства предлагао да одмах попише све нелегалне грађевине и да се држава у њима упише као власник у одређеном проценту. Она је рекла да је предлог изврстан, и на томе се завршило. Уз то иде и случај Београда на води, где је направљен преседан којим је приватном инвеститору дато право да одлучује шта ће и како да гради. Урбанизам мора да буде државни посао, без утицаја приватних интереса, а он овде служи за размењивање користи између власти и инвеститора – закључује Kовачевић.

Није потребно ново решење о рушењу

У Министарству кажу да воде регистар донетих решења о рушењу, сагласно одредбама наведеног Закона, и да је њиме, између осталог, обухваћен и објекат на Kопаонику. „Такође напомињемо да је донетим управним актом, решењем о уклањању, одлучено о обавези странке и да ће се извршење решења извршити у складу са законом, на терет извршеника, а по стицању свих законских услова. Одредбама Закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи нису прописане законске обавезе за доношење решења о уклањању објеката или делова објеката, а за које је, на снази, већ донето решење“, тврде у Министарству грађевинарства.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Инвеститорка почела уклањање нелегалног објекта на Панчићевом врху, радови нису пријављени

3 (2) Инвеститорка нелегалног објеката на Панчићевом врху на Kопаонику Снежана Митковић, више од две …

Мука тера у гроб

5 (7) Драма због најаве рушења куће породице Демше у непосредној близини чувене Гардош куле …

2 Коментара

  1. „Ocete kafanu!?“
    „E, evo ja ne dam, ne dam vam kafanu!“
    ‘El ovo zvuci poznato?
    Ne?

  2. Ako se ovo porusi vi niste normalni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend