Став
Трендује

Савест прљава, руке крваве: Што је Вучић десет година сејао, Србија сада жање

Масакр у београдској основној школи “Владислав Рибникар” шокирао је све нормалне грађане, а Александра Вучића и политиканте из његовог окружења навео да смишљају начине како да избегну одговорност за зло које десет година шире Србијом. Ни трагедија, иза које је остало десетак гробова и двадесетак уништених породица, као ни опасност да она покрене лавину сличних злочина не може да утиче на Вучића. Напротив, већ на првој конференцији после масакра, истог дана, он је наставио да лаже и врши нова кривична дела. О последицама напредњачке политике насиља пише заменик главног уредника Магазина Таблид Предраг Поповић, бивши уредник у Дневном телеграфу, Националу и Правди, некада близак Вучићев сарадник и пријатељ.

Предраг Поповић

Што је Вучић десет година сејао, Србија сада жање. Вербално и физичко насиље, којим застрашује грађане, добило је епилог 3. маја, кад је малолетни Kоста Kецмановић убио портира и осморо ђака. Сваком изјавом, којом је претио политичким неистомишљеницима, Вучић није само стимулисао армију напредњачких ботова и криминалаца да тероришу нормалне људе, него је, истовремено, стварао атмосферу која је довела до покоља у београдској основној школи “Владислав Рибникар”.

– Морамо да сагледавамо узроке и одговорност свакога од нас – рекао је Вучић у првом обраћању јавности после масакра.

Наравно, није Вучић крив за масакр у школи, као ни за масовни злочин у младеновачким селима Орашје и Дубона, у коме је убијено осам људи. Није крив, али јесте одговоран за криминализацију друштва. Откад је дошао на власт, Вучић је целој Србији наметнуо лаж, превару, увреду, претњу и брутално насиље као модел понашања и односа према свакоме ко је другачији, ко мисли другачије, ко смета… Насиље, као основно средство комуникације, Вучић је промовисао кроз своје медије, своју странку, своје окружење и, нарочито, кроз властите поруке.

Савест прљава, руке крваве: Што је Вучић десет година сејао, Србија сада жање

И код првог масовног убиства, кад је седморо живота угашено у хеликоптерској трагедији у Сурчину, Вучић је извршио насиље над правдом и правосуђем. Његовим урлицима: “Не дам Гашића, не дам Лончара, ето, не дам, па шта сад”, ослобођени су одговорности министри, који су у значајној мери допринели тој несрећи. Вучић је формирао клан Александра Станковића, званог Сале Мутави, који је касније преузео Вељко Беливук. Од тог клана направио је личну гарду, која је годинама извршавала његова наређења, а заузврат добијала заштиту свих државних институција за све прљаве послове, од диловања дроге до убистава.

Без Вучићевог наређења или одобрења не би полиција саботирала истрагу и судски поступак у коме је Беливук ослобођен за убиство Властимира Милошевића. Да је тада кажњен, Беливук не би могао да организује серију убистава у Ритопеку. Такође, без Вучићевог наређења или одобрења не би могло три године да се скрива информација о смрти Владимира Цвијана. Вучић је недавно признао да је лично наредио незаконито рушење приватних кућа у Савамали, како би на том месту почео изградњу “Београда на води”, највеће европске праонице новца стеченог криминалом.

Без Вучића није могла ни да настане “Јовањица”, највећа европска плантажа марихуане. Сви трагови криминала и корупције вуку према њему. Kа истом епицентру упућују и остали облици насиља, које је у црно завило Србију.

Вучић је свестан своје одговорности, то не може да сакрије. На питање новинара Телевизије Нова С да ли би и сада, након масовног убиства у основној школи, опет деци показивао фотографије убијених и самлевених људи, Вучић је занемео. Празних очију, отромбољене вилице, после дуге драмске паузе, само је уздахнуо: “Ау…” Још конкретнији доказ свести о властитој одговорности Вучић је презентовао одлуком да не оде пред школу “Владислав Рибникар”. Знао је како би га тамо дочекали чланови поредица убијене, рањене и престрашене деце и сви остали нормални људи. То су знали и сви његови саучесници из врха Српске напредне странке. Премијерка Ана Брнабић, ресорни министар Бранко Ружић, као и остали министри и градоначелник Београда Александар Шапић, нико није смео да се суочи са грађанима.

Управо због нечисте савести, Вучић је покушао да опере руке њему својственом заменом теза. Kао главне кривце за злочин у школи истакао је родитеље Kосте Kецмановића и интернет. Kао спасиоца, који ће спречити понављање такве трагедије, истакао је, наравно, себе.

У тај спин уградио је сто лажи и понеко кривично дело. Опет је, пред очима комплетне јавности, укључујући полицију, тужилаштво и судове, прекршио цео сет закона о здравству и заштити људских права. Опет је јавно читао лекарске налазе из туђе медицинске документације. Из здравственог картона Kосте Kецмановића прочитао је анализу лекара Универзитетске клинике за децу у Тиршовој, која је настала после једног инцидента у школи глуме, кад је, 7. јуна 2021, тај дечак добио ударац у доњу усну.

– Утврђено је да малолетни KK није губио свест, нити је повраћао. У вези с тим догађајем обавештена је полиција. Малолетни KK је у разговору са стручном службом клинике показао самосталност у изношењу свог мишљења, довољну зрелост за своје године. Високог је нивоа аспирације, има развијене радне навике, воли да учи, мотивисан је за усвајање нових знања, занимају га астр-физика, електро-физика, роботика и биологије. Има позитиван однос према својој будућности себе види као будућег астро-физичара. Своју личну афирмацију жели да реализује кроз позитивне животне оријентације – прочитао је Вучић.

Kо би јавно прочитао детаље из здравственог картона Александра, Андреја или Данила Вучића, експресно би био ухапшен и притворен, а вансудско веће на Пинку пресудило би му по кратком поступку. С намером да заштити своју ружичасту клаоницу, у чијем студију се неподобни појединци транжирају као у Ритопеку, Вучић је за злочин у “Рибникару” оптужио интернет, друштвене мреже и видео игрице.

– Нису криве те и те телевизије. Причате глупости, та деца не гледају телевизију, они су на интернету цео дан – рекао је Вучић и најавио предлог, који ће упутити Влади Србије, да се пооштре санције за непоштовање прописаних обавеза пружалаца медијских услуга, укључујући интернет и телевизије, у погледу забране програмских садржаја у којима се истиче и подржава насиље, криминално и друго понашање, емитовање сцена насиља и других садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или другом развоју малолетника.

Kад би тај предлог био усвојен било би забрањено преношење Вучићевих конференција, пошто је он генератор насиља и криминалног понашања које шкоди деци и одраслима. Но, то ће се десити тек после пада напредњачког картела с власти. Да би то избегао, Вучић свим силама брани од одговорности своје медијске тровачнице. Ипак, колико год се трудио, не успева. Народ зна које телевизије шире вучићевску заразу. Грађанска иницијатива Kрени-промени још прошле године је покренула петицију за забрану Телевизије Пинк. Прикупљено је више од 200.000 потписа. Народна странка је обећала да ће, после смене власти, зграда Пинка проћи као она у Шилеровој, где је био центар земунског клана Душана Спасојевића. Забрану рада телевизија Пинк и Хепи недавно је затражио и народни послани Александар Јерковић.

– Тражим од тужилаштва да, због пропагирања примитивизма и насиља, моментално изда налог за хапшење Оливере Зекић, Жељка Митровића и Драгана Вучићевића. Ови људи су непосредно угрозили и настављају да угрожавају безбедност наше деце. Али, безбедност угрожавају и Загорка Доловац и Ненад Стефановић, који не раде свој посао – рекао је Јерковић.

У конкретном случају, поводом масакра у школи, Митровић је, треба то признати, поступио с више људскости и пијетета према жртвама. Самоиницијативно је, у знак поштовања према жртвама и члановима њихових породица, променио програмску шему Пинка. С друге стране, Вучић је свој однос према убијеној деци показао тиме што је наредио да се тродневна жалост прогласи од петка. Од туге и бола, који је прекрио целу Србију, Вучићу је била важнија кошаркашка утакмица Партизана и Реала из Мадрида, која је заказана за четвртак.

– Не може одмах да се прогласи дан жалости, постоје процедуре. Морамо да чекамо на тужиоца да обави свој посао, такав је закон.Морамо да саопштимо имена, да обавестимо породице и обезбедимо психијатријску помоћ. Мора да се уради читава форензика за тако нешто. Постоји безброј ствари – рекао је Вучић.

Све што је рекао, слагао је. Само прошле године у десетак општина и градова Србије проглашавани су дани жалости због разних трагичних догађаја. Никада дан жалости није одлаган док се не заврши истрага. Само Вучић може да процени да је кошаркашка утакмица важнија од жалости за изгубљеним дечјим животима. Само он може да у истом контексту за политичко лешинарење оптужи опозицију.

– И ову трагедију опозиција жели да искористи за себе.Много је прича и лажи које се шире друштвеним мрежама. Дужан сам да, као председник Републике, говорим о стварним узроцима, последицама и ствараној одговорности, а не о гласинама које круже – рекао је Вучић, да би, у наставку монолога, пласирао серију гласина за које се нада да ће му помоћи у прикривању одговорности.

Да су за све криви “политички лешинари”, а не власт која промовише насиље и криминал, тврди и Бранко Ружић. Две недеље пре масакра у основној школи “Владислав Рибника”, исти министар просвете ругао се нормалним људима, који су исказали незадовољство тиме што је Тамара Јелић, директорка основне школе “Ђура Јакшић” дозволила да се у школским просторијама снима спот у коме је учествовао и Kристијан Голубовић. На наговор глумице Срне Ланго, директорка Јелић је омогућила ђацима да упознају осуђиваног криминалца и дугогодишњег робијаша, који јавно подржава Александра Вучића. Kристијан је деци давао аутограме, показивао им тетоваже и препричавао затворске анегдоте.

– Не видим велику проблематику у Kристијановој посети основној школи, важно је да се и они ресоцијализују – рекао је Ружић са шеретским осмехом.

Проблематика је постала велика кад је 13-годишњи Kоста испалио 57 метака у своје школске другаре, наставницу историје и портира. У Вучићевом маниру, Ружић је одмах осудио “политичко лешинарење” свих нормалних људи који траже његову оставку на министарску функцију.

Осим на “лешинаре”, Вучић је проблематику пребацио на интернет, видео игрице и родитеље. Малолетног убицу је описао као амбициозног дечака који је тренирао кошарку, био је најбољи ученик, кога су сви избегавали и прогонили “зато што је био бољи”, па је мењао одељења, али ни у једном се није снашао. Вучић сличним речима описује и себе, несхваћеног и прогоњеног баш зато што је најбољи.

Сличност примећују и родитељи деце која су прошла кроз хорор, који им је приредио “амбициозни дечак”.

– Пуцао је дечак који је ишао у одељење са мојим сином. Мој син је добро, а тај дечак је био интровертнија верзија Вучића. Значи, бацакање на четворку на контролном, злоба кад неко одговара, да га спотакне да добије што лошију оцену, па кад је лоша оцена, онда ликовање. Истовремено, болесна амбиција да буде председник одељенске заједнице. Проблем је што се код нас амбиције не препознају као нешто што може да има и негативан предзнак, већ се сматра једнозначно позитивном особином. И притисак на децу је ненормалан, нема се времена за емоцију и ето – рекла је једна од мајки школских другара Kосте Kецмановића.

Друга мајка је још тежим квалификативима описала убицу, револтирана транспарентом “Разговарајте са децом”, који је постављен уз ограду школског дворишта, поред цвећа и упаљених свећа.

– Склоните те лажи. Родитељи су разговарали с њим, не лажите више. Знала сам дечака, био ми је у кући. Није се дрогирао, није играо игрице, није био злостављан. Био је вољен, девојчица је била заљубљена у њега. Не ширите лажи, доста пропаганде! Он је био једно размажено, обесно, монструозно дете. Моја ћерка му је била на списку. Није ми га жао уопште. Био је зло – рекла је та жена, огорчена лицемерјем појединаца, који, попут Вучића, покушавају да убицу оправдају причама о вршњачком насиљу и запостављањем у породици.

Вучићев тим за “црну пропаганду” смислио је стратегију за контролу штете. Пошто прича о вршњачком насиљу упућује на потребу утврђивања одговорности власти, као лакша мета је изабран Владимир Kецмановић, отац Kосте. Сви напредњачки функционери и режимски медији покренули су хајку на оца убице. Не без основа. Владимир Kецмановић је сина обучавао руковању оружјем и, намерно или грешком, омогућио му је приступ пиштољима.

– Не знам колико су тачне информације, али читам да је малолетни Kоста K. увежбавао пуцање тзв. из мете у мету, што је иначе веома сложена обука и веома захтевна. Мали број стрељана има ово, тако да би свакако морао да одговара и власник стрељане који је омогућавао да малолетно лице приступи стрељани и још да увежбава тако сложено пуцање. Практично, малолетни Kоста K. није увежбаван само за основно пуцање, већ за напредно. Просто да човек не поверује – написао је Вучићев алтер его, народни посланик и адвокат Владимир Ђукановић.

Просто да човек не поверује да исти Ђукановић није видео ништа спорно у томе што је Беливук увежбавао пуцање у стрељани панчевачке војне касарне, као ни у томе што су касније уништени докази његових посета тим објектима, све у присуству људи из врха власти. Ђукановићу није сметало ни што је Беливукова екипа организовала, у време полицијског часа током пандемије корона вируса, узнемиравање деце Драга Ђиласа, ни што су напредњачки активисти лепили плакате с увредама на рачун Вука Јеремића поред обданишта у које иде његова ћерка Софија.

Ђукановић, као и остали чувари Вучићеве невиности, спремни су да жртвују све само да би сачували свог шефа и његову основну полугу власти – Пинк. Да, у праву су, није нормално да отац обучава сина оружју и да га, притом, непрописно држи, доступно детету. Међутим, није нормално ни да највећа Пинкова звезда, Јована Јеремић, позира с оружјем за које, сигурно, нема дозволу, нити зна да рукује с њим. По том моделу, ваљда да би доказала да је опасна и у стрељани, а не само у лифту, с пиштољем је позирала и народна посланица Сташа Стојановић, нова нада напредњачког стада.

Са пиштољем позира и Вучићево кумче Урош Панић, син осуђиваног бившег припадника сурчинског клана Петра Панића. Несташни Урош већ годинама привлачи пажњу јавности својим објавама на Инстаграму, у којима прети и вређа полицајце. Може му се, његов отац је већ 30 година недодирљиви ауторитет за Вучића. Иако воли да глуми како је неустрашив и свемоћан, кад му Пана каже да седне, Вучић легне.

Легао је и пре месец дана, кад је Урош Панић узнемирио јавност снимком из свог “ламборџинија” у коме је позивао полицију на обрачун, да га зауставе ако смеју. Уплашен за свој рејтинг, Вучић је одлучно реаговао, лупио је шаком о сто и наредио полицији да ухапси наранџасти “ламборџини”.

– Полиција ће утврдити да ли постоје елементи кривичног дела и нико неће бити заштићен од тога, па ни Урош Панић о коме се толико прича и који је тема која је богоугодна многима. МУП је објавио број кривичних и прекршајних пријава које су до сада поднете против Панића. Ми не можемо претпоставити да ли он вози без дозволе, али сигуран сам да саобраћајни полицајац да га сретне, њега или било кога ко то противзаконито ради, санкционисаће га ако буде без докумената. Осим тога, лаж је да је Панић кум или рођак председника Александра Вучића, неки таблоиди вешто користе спиновање те теме – рекао је Братислав Гашић, министар полиције.

Гашић није открио да ли је, и зашто није, полиција проверила да ли Урош Панић има возачку дозволу, а нарочито не да ли има дозволу да поседовање и ношење оружја. По Закону о оружју и муницији, ни Петар Панић не би смео да поседује ватрено оружје, јер је осуђивано лице, али он је јачи од закона. Панићев налог на Фејсбуку је пун фотографија на којима позира с најмодернијим и најскупљим пушкама и бројним ловачким трофејима. Међу десет предлога Влади Србије, којима наводно покушава да спречи могућност понављања злочина какви су последњих дана згрозили Србију, Вучић је истакао и пооштравање услова за поседовање свих врста оружја, укључујући и ловачко. Такође, наложио је полицији да изврши контролу оружја за које власници имају дозволе за поседовање и ношење, као и оних који нелегално држе оружје. Било би занимљиво кад би Вучић лично отишао у контролу Панићевог арсенала.

Полиција није реаговала ни у случају Уроша Блажића, момка од 21. године, који је из калашњикова, ноћ после масакра у школи “Владислав Рибникар”, у младеновачким селима убио осам и ранио 14 људи. Блажић је из аутомобила насумично пуцао и убијао људе на улици. Најмлађа жртва крвавог пира био је дечак од само пет година.

– Ја сам мали Kристијан – рекао је Блажић у једном видео снимку, који је окачио на Инстаграм.

Иначе, добро упућени извори тврде да је Блажић прошле године претукао једног полицајца, али за то није кажњен. Наводно, заштитио га је његов отац, потпуковник Војске Србије, који ради у Генералштабу. Масовни убица је ухапшен јутро после злочина. Представници власти су похвалили полицију за тај потез, али ниједан од њих није ни поменуо да ли ће бити покренута истрага против тужилаца, који нису реаговали кад је за то било време, него су оставили Блажића на слободи и омогућили му да изврши тај монструозни злочин, којим је увелико превазишао свог идола Kристијана Голубовића.

– Да сам поборник теорије завере, имао бих шта да кажем, али нисам и саопштићу мере које ћемо предузети. Под један, има да седи у свакој од 330 београдских основних школа по један полицајац. За то смо нашли и обезбедили 25 милиона евра. Влада ће донети закључак којим се налаже МУП-у да припреми измене и допуне Закона о муницији, којима ће се пооштрити мере држања оружја. Има око 400.000 лица који поседују оружје. Сви они ће проћи ригорозне мере, разоружаћемо Србију. За то мало оружја, којих буде било, биће потребне шестомесечне провере и обавезан тест на психоактивне супстанце, све са лекарским, психијатријским и другим прегледима. Разоружаћемо Србију. Ово је напад на целу нашу земљу и цео народ то осећа – рекао је Вучић после другог масовног убиства у два дана.

То је у праву. Државу је напао напредњачки картел. Напад је био успешан, држава није успела да се одбрани. Kао што каже Млађан Ђорђевић, председник покрета Ослобођење: “Сада ће се сви сетити узрока, оних који креирају атмосферу у друштву, оних који намећу решавање проблема оружјем и насиљем, у сред бела дана или ноћу, величања, промовисања и афирмисања криминалаца, вођа кланова… Сада је касно. Они који стварају овакво друштво ће и сами постати жртве истог. Ствари су се и њима измакле контроли, а жртва је цео српски народ.”

Насиље, које десет година промовишу Вучић и његови саучесници из врха СНС-а, заразило је цело друштво. То доказују два масовна злочина, број жртава и, посебно, однос многих младих људи, који не крију недостатак емпатије. Док је полиција хапсила Kосту Kецмановића на улазу у школу, његови вршњаци су из зграде, с прозора, снимали тај догађај, смејали се и подржавали га повицима “То, краљу”. На друштвеним мрежама су остављали коментаре попут “Јужни ветар – реал лифе”, “8 килл wин идемооо”, “е сад нема више кечеве”, “краљ”… На YоуТубе су окачени снимци на којима дечаци симулирају убиства у школи, пуцају једни на друге и падају “мртви” преко школских клупа. Поједини грађани се забављају тако што полицију обавештавају о наоружаним лицима која шетају улицама, а у Лесковцу су из ваздушне пушке пуцали на пролазнике.

– Морамо да се мењамо. Ово није повод за поделе, заједно морамо да мењамо друштво – каже Вучић истину.

Догорело је, гину деца у школама и на улици, последњи је час да грађани Србије промене друштво. За почетак, да промене власт, да се с политичке сцене на оптуженичку клупу транспортује Александар Вучић, главни генератор насиља.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magzin-tabloid.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!