Вучић: Србија мора да враћа дугове што пре

0
(0)

Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом написа у домаћим и страним медијима о могућој новој светској економској кризи, да је Србија мала да би могла да утиче на светске економске токове и да мора да се понаша одговорно и враћа своје дугове што пре.

– Ако се уђе у глобалну рецесију ми смо толико мали да можемо да утичемо. Једини мој савет премијерки Ани Брнабић и министру финансија Синиши Малом је био – враћајте дугове брзо, да бисмо имали што мање да враћамо у будућности и да бисмо одржали буџет здравим – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Kако је рекао, држава прати реакције америчког ФЕД-а, као и ћутање Европске централне банке, збивања на светским берзама, а посебно у Јапану и Kини, због чињенице да њихове банке све теже одобравају зајмове, што би, упозорио је, могли да буду сигнали великог опреза због могућих недостајућих финансијских средстава.

Председник је приметио да је суштински разлог за могућу економску кризу, поред затегнутих политичких односа, у томе што свет никад није био задуженији – 227 трилиона долара.

– То никада није било, то су немогуће цифре. То свет не може да поднесе. Посебно што централне банке немају више резерве којима то могу да подмире – рекао је Вучић.

Због тога је за Србију важно да има стабилне финансије, подвукао је председник.

– Зато ћемо бити много боље припремљени него за 2008. годину. Ја не могу да лупам глупости, као што су они говорили, да је глобална рецесија велика санша за нашу земљу, Не могу да лажем народ, то може само неко ко је крајње неозбиљан и неодговоран, ко се бори за политичке поене – рекао је Вучић.

Указао је да је однос српске према америчкој привреди – 1:520, и да не можемо ми да се снађемо боље.

– Али, можемо те прве ударе да примимо много боље и да будемо неупоредиво отпорнији. Зато је важно да враћамо дугове, јер ће новац постати много скупљи – истакао је он.

Упитао је шта ће у том случају да раде земље чији су дугови 90, 100 или 130 одсто БДП-а и приметио да те земље неће моћи да позајмљују новац на светском тржишту као данас.

– То те државе води у канал… као у време Ðиласа, Јеремића, камате 7,35 одсто… Нема државе која то мозе да преживи – указао је.

Зато Србија враћа дугове, да бисмо имали свој новац, добру ликвидност, уз солвентност коју већ имамо, да можемо, и уколико бисмо улазили у било какве инвестиције, да имамо јефтин новац, а не најскупљи, закључио је Вучић.

Танјуг,Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

КОМЕ ЈЕ ПОТРЕБАН „МИНИ ШЕНГЕН“ или хоће ли српска сиротиња одлазити на печалбу у Албанију?

5 (5) Готово једна трећина људи у Србији живи са просечним приходом до 30.000 динара. …

5 Коментара

  1. Psihopato, odmah na lecenje… budaletino

  2. Dronjku, sta lupetas, pa ti samo i lupas gluposti, sta je, bre, ovoj kreaturi!?
    Nacisto podilkanilo ovo!
    Vracaj, ko ti brani, ti i tvoji uvlakaci ste ih i napravili, vracajte, sljamovi neopisivi!

  3. Укинур воjску, увео приватни школски систем коjи сманьуje обим државних предавача и институциja, отерао здраствене раднике, распродао фирме… а ДУПЛИРАО ДУГ !
    Како обjaснити парадокс? Намерно рушенье Србиje!

  4. Када си отимао пензије никога ни си обавестио и то си радио бесчасно и без поштења, а сада журиш да исплатиш дуговања, а враћање отетих пензија, можда си, намерно заборавио да поменеш. Поштеди државу (народа) да не плати судске трошкове и камату на износ отетих пензија. По овом случају имаш пресуду Суда у Бачкој Паланци. Уколико то не урадиш, историја ће те памтити по нељудском и бахатом понашању, а то није својствено државницима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend