Вучић: Већи смо Европљани од Европе

Вучић: Већи смо Европљани од Европе

Премијер Србије Александар Вучић у четвртак се у Парламентарној Скупштини Савета Европе у Стразбуру пред посланицима из 47 земаља представио као архитекта стабилности у балканском региону истакавши да односи са суседима никада нису били бољи.

– Ићи ћу у Тирану на фудбалску утакмицу, моји односи са албанским премијером су одлични, једино крупно питање око којег се не слажемо је питање Косова – рекао је Вучић.

Он је додао да се нада да ће се односи са Хрватском поново стабилизовати после избора у овој земљи.

– Моје искуство ми каже да не можемо увек да реагујемо у односу на јавно мњење – рекао је Вучић одговарајући на посланичко питање: Какве би поуке из вашег искуства са Косовом и нормализацијом односа могле да извуку друге земље које се суочавају са сличним проблемима?
Премијер Србије је подсетио да су само две недеље после изборне победе Србију погодиле катастрофалне поплаве.

Република Српска остаје у Босни!

На новинарско питање о ставу према најавама референдума у Републици Српској Вучић је рекао да Србија подржава суверенитет БиХ, али и аутономију РС. То значи, како је рекао, Република Српска у оквиру БиХ.

– Рекао сам тада да ће пут који је пред нама бити тежак период и да ће бити потребно бар две године да би се осетило побољшање, а затим смо у Бриселу потписали договор са Приштином. Држати свој правац без обзира на критике – резимирао је Вучић и додао да је тако чинио и када је била реч о регионалној политици јер је регионална стабилност од кључног значаја за развој Србије.

Премијер Србије је рекао да је питање избеглица изазов за Србију и да је држава чинила и чиниће све да те људе прими на што људскији начин, омогући им потребну помоћ како здравствену тако и у храни и у одећи. Он је рекао да је разговарао са премијером Орбаном, да његове аргументе сада боље разуме, али да нерадо гледа на жичану ограду на граници.

– Потребно нам је целовито решење, шта би било да смо сви тако радили, да смо и ми постављали ограду према Македонији – рекао је Вучић констатујући да се Србија по питању миграната показала “европскија од Европе” и да је једино решење оно које је целовито, а не појединачно, свако за себе.

Нагласио је да Србија настоји да не драматизује питање мигрантске кризе тим пре што се мигранти у Србији задржавају само три дана.

– Пред највећим изазовом је Немачка у којој они хоће да остану – рекао је Вучић и додао да високо цени политику канцеларке Меркел и да она у Србији има велики углед као државник.

Наглашавајући да је пут Србије европски, он је рекао да је многим стварима незадовољан, пре свега неефикасношћу правосуђа.

– Нема срамоте у томе да признамо своје грешке, ја први сам грешио када је реч о невладиним организацијама и независним институцијама – додао је Вучић.

Н. Јокић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић дошао на поклоњење глобалистима: Урадићемо све за Зелену агенду

Вучић дошао на поклоњење глобалистима: Урадићемо све за Зелену агенду

Председник Србије Александар Вучић борави у Глазгову где учествује на Самиту лидера о климатским променама …

ВУЧИЋЕВИ ФИНАНСИЈЕРИ! Ковид пропуснице не важе за кладионице и коцкарнице!

ВУЧИЋЕВИ ФИНАНСИЈЕРИ! Ковид пропуснице не важе за кладионице и коцкарнице!

Режим Александра Вучића уз потпору режимских, али и глобалистичких, прозападних медија спроводи корона диктатуру над …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *