понедељак , 30 новембра 2020

НСА прислушкивала разговоре цивилног становништва у Словенији, Хрватској, Србији и БиХ!

0
(0)

ЉУБЉАНА – Заступник станке Зелених у аустријском парламенту Петер Пилц тврди да су у оквиру тајне операције „Еиконал“, Америчке обавештајне агенције НСА, проверавани и разговори из Словеније, Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине.

Пилц наводи да је НСА уз помоћ немачке обавештајне службе БНД и телеоператера „Дојче Телеком“, од 2005. до 2008. тестирала акцију прислушкивања телефонских разговора у оквиру тајне операције „Еиконал“ и да су проверавани и разговори вођени из Словеније, Хрватске, Србије и БиХ.

Циљ операције био је анализирање и филтрирање садржаја телефонских разговора цивилног становништва због опасности од тероризма, објаснио је Пилц у емисији словеначке телевизијске станице ПОП-ТВ и показао и тзв. „жуту листу“ до које је дошао својим каналима, а наводни је доказ да су прислушкивани и обични грађани.

На „жуту листу“, списак који је 2005. године саставила НСА, било је стављено 256 телефонских линија предвиђених за прислушкивање.

Пилц је додао да су се, између осталих, пратиле и три телефонске линије из Словеније према иностранству, али и међународни телефонски позиви из Хрватске, Србије и БиХ.

Аутори емисије на словеначкој телевизији тврде да ће „жута листа“ подићи много прашине у региону, па и у Хрватској где су се у операцији „Еиконал“ пратиле четири међународне телефонске линије – из Загреба до Ротердама, Стокхолма, Кисте (Шведска) и Брисела.

Американцима су за прислушкивање незанимљиве у Европи биле једино Естонија, Литванија и Малта, тврди Пилц и наводи да су сви разговори праћени у Европи анализирани и филтрирани ради тражења обавештајних података, тражењем карактеристичних речи пупут „тероризам“, „бомба“…

Наводно су, преноси агенција Хина, америчким обавештајцима били интересантни и лични подаци неких људи, њихови телефонски, банковни и порески бројеви.

Американце је, према речима аустријског заступника Зелених, занимало да установе колико података о цивилном становништву у операцији могу обухватити и шта се из тих података да закључити о потенцијалним терористичким претњама.

Телефонски разговори су, уз помоћ Немаца, преусмеравани у Франкфурт, где су их копирали, потом слани у Пулах где је седиште БНД и на крају завршавали у Ајблингу, где су људи из америчке агенције све позиве анализирали, тврде аутори емисије.

У Телекому Словеније су у свом коментару навели да им операција о којој је говорио Пилц није позната, али да својим клијентима ни иначе не могу да гарантују тајност разговора у међународном саобраћају.

Један бивши припадник словеначке обавештајне заједнице, из времена кад се операција „Еиконал“ одвијала, рекао је да за њу никада није чуо, али да га открића о прислушкивању нису изненадила.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пуцњава код седишта америчких обавештајаца, има рањених

0 (0) Америчке власти саопштиле су да полиција истражују пуцњаву испред седишта америчке Националне безбедносне …

Вучић све шпијунира, освануо пресретнут разговор Саше Мирковића! (аудио)

0 (0) Свака власт је безбедносне службе користила у политичке сврхе, али ниједна овако примитивно …

Један коментар

  1. Pa u sred Beca sam razgovarao preko kompjutera na Skajpu sa kolegom u Ilinoijsu USA. Zazvonio mi je bezicni telefon i kad sam se javio, cujem dio razgovora snimljen izmedju mene i kolege. Sa time mi je stavljeno na znanje da me prisluskuju i na njemu. Nedugo, telefon je pokazivao da je bio poziv i razgovor, ali poruka i ostale podatke o tom razgovoru tj pozivu su izbrisali sve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend