Вучић задужује Србију за додатних 2.2 милијарде долара код Светске банке! Него Вујовићу, колику си ти провизију добио?

Вучић задужује Србију за додатних 2.2 милијарде долара код Светске банке! Него Вујовићу, колику си ти провизију добио?

0
(0)

Одбор извршних директора Светске банке одобрио је програм подршке Србији (ЦПФ) за наредних пет година којим је предвиђено издвајање за Србију од 2,2 милијарде долара, саопштено је из те банке.

Тим програмом за период од 2015. до 2019. календарске године, односно фискалне 2016-2020. године, предлаже се давање зајма за Србију Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) у износу до 1,6 милијарди долара и финансирање Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) у износу до 600 милиона долара.

У наредних пет година овим средствима Светска банка жели да подржи развој конкурентне и инклузивне привреде у Србији и, кроз то, придруживање земље Европској унији, наводи се у саопштењу.

Одбор извршних директора те банке поздравио је константан напредак Србије у спровођењу структурних реформи које доприносе макро-економској одрживости и стварају тржишну привреду која је конкурентна.

Уочили су да постоји јака посвећеност Владе Србије тим реформама, које је одавно требало спровести, истиче се у саоспстењу.

Стратегија изнета у ЦПФ је у складу са прокламованим дуплим циљевима Светске банке о смањењу сиромаштва и бољи живот за што већи број грађана.

ЦПФ је настао на основу закључака анализе коју је Светска банка урадила о Србији (такозвана Систематска анализа о Србији, СЦД), у којој је истакнута важност враћања Србије на пут привредног раста: од привредног раста у Србији су традиционално највеће користи имали сиромашни и осетљиве групе.

Како би се вратила на пут привредног раста Србија мора да ствара извозно-оријентисану привреду и да у исто време омогући сиромашним и неквалификованим људима да лакше налазе посао.

У оквиру овог ЦПФ програма, Светска банка, ИФЦ и Мултилатерална агенција за гарантовање инвестиција (МИГА) ће се ангажовати на слојевитом програму који треба да помогне Србији у привлачењу инвестиција неопходних како би се омогућио привредни раст и отварање нових радних места.

Србија има историјску прилику да убрза реформе и свој пут ка просперитету и интеграцији са ЕУ. Верујемо да ће садашња посвећеност реформама помоћи враћању привредног раста, који је кључ смањења сиромаштва, јер од њега у Србији највеће користи имају сиромашни. Осим стварања услова за привредни раст, верујемо да посебну пажњу треба посветити креирању шанси за запошљавање маргинализованих група и неквалификованих радника, како би и они од раста могли да имају користи,“ рекао је Тони Верхеијен, директор Канцеларије Светске банке у Србији.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Какав црни душевни вихор, Вучић је прско као лицна!

Какав црни душевни вихор, Вучић је прско као лицна!

3.4 (5) Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је јучерашњи телевизијски наступ …

Вучић и Шапић - Kупачице моја направићемо чудо (видео)

Вучић и Шапић – Kупачице моја направићемо чудо (видео)

5 (2) Сви су ми говорили да си курва а ја им нисам веровао. Vulinizacija …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend