fbpx

Покрет против МХЕ предаје захтеве Вучићу и Брнабић

0
(0)

Ниш — Представници покрета „Одбранимо реке Старе планине“ предаће до краја дана захтев за забрану градње деривационих мини-хидроелектрана (МХЕ) на подручју Србије.

Захтев ће предати председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и премијерки Ани Брнабић, Министарству енергетике и Министарству заштите животне средине.

Представник покрета Горан Токић рекао је да ће највишем државном руководству бити предато укупно десет захтева, а поред већ поменутог, један од главних захтева биће и забрана градње мини-хидроцентрала у заштићеним подручјима.

„Сви они већ су упознати са нашим захтевима пошто смо их пре десетак дана објавили на коференцији за медије. Данас ће им захтеви бити званично предати и претпостављамо да неће одмах бити званичне реакције, али да ће бити уважени приликом доношења нових закона, попут Закона о заштити животне средине“, изјавио је Токић.

Он је рекао да је због градње деривационих МХЕ у Србији реаговао и Европски парламент усвајајући амандман на резолуцију о Србији који се односи на очување заштићених средина, уз посебан осврт на градњу хидроелектрана на Старој планини.

Токић је навео да је Европска унија „покренула читаву причу о градњи деривационих МХЕ“, тражећи од Србије да заштити природу повећањем процента производње електричне енергије из обновљивих извора.

„Наши људи су то изокренули и почели су да уништавају природу, али је ЕУ напокон рекла да томе мора да се стане на пут“, казао је Токић.

Он је рекао да су у нашој земљи мини-хидроелектране почеле да се граде како би се наводно сачувала природа и постигла електроенергетска стабилност, а заправо је у позадини свега приватни бизнис.

„Мини-хидроелектране најмање производе струју током зиме и лета јер је тада ниво воде планинских река најнижи, а највише у пролеће у време топљења снега. Са друге стране највећа потрошња струје је током јануара и августа, а најмања у пролеће када отопли, тако да електроенергетска стабилност није суштина улагања у МХЕ“, нагласио је Токић.

Србија планира да изгради 800 до 850 МХЕ, али је реално могућа градња 500
Према његовим речима, Србија планира да изгради 800 до 850 МХЕ, али је реално могућа градња 500 и оне би максимално могле да дају два одсто укупне електричне енергије потребне нашој земљи.

Kако је оценио Токић, изградњом 500 МХЕ наша земља би изгубила 1.500 до 2.000 километара планинских река, односно скоро све реке те врсте.

Он је изјавио да све више људи у Србији устаје против изградње МХЕ, јер је све више људи упознато са тим шта за њихове реке значи градња деривационих мини-хидроелектрана.

„Након људи на Старој планини и у Ракити побунили су се и људи из Лопатнице из Kраљева и из Параћина због најављене градње МХЕ на Грзи, такође и житељи места поред Млаве“, изјавио је Токић.

Према његовим речима, има најава да ће општина Рашка ускоро да заустави градњу МХЕ на својој територији јер је на Ибру и његовим притокама већ изграђено 18 мини-хидроелектранан а 30 километара река, од укупно 50 километара на том подручју, стављено је под земљу и „у њима више нема живота“.

Токић је навео да је на Старој планини за сада изграђена само једна мини-хидроелктрана од 60 планираних, али да верује да ће остати и једина јер су мештани свих старопланинских села против изградње МХЕ.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жртвујеш ли Kосово, Вучићу?!

5 (3) Београдски глас – Чини се да ништа није наговештавало да ће крај фебруара …

KРУШИK – прича о БАХАТОСТИ ЈЕДНОГ ТАТЕ И ЈЕДНОГ РЕЖИМА

4.8 (9) Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ситуација у Kрушику „није сјајна захваљујући …

2 Коментара

  1. Грађанство на ногама сукобљава се приватним обезбеђењем, предаје захтеве за обуставу градње, миминистар заштите животне средине као заливен ћути, нигде га нема. Министре није довољно што сте дали изјаву ономад да се природа уништава градњом малих хидроцентрала, потребно је да подржите ове људе који заправо раде ваш посао. Горане Тривану говедо ово је твој ресор, није Вучићев, нити његовог кума…

  2. poljance cvecem okiceno i tamo i onamo baljegom prosarano a potokom prepolovljeno. — neplodan bik u drustvu skota povazdan je, rice i dzilita se, jalovica u stopu prati ga, al on ni da omirise vec volom pravi se. — domacini veseli, potok za napajanje krava i volova je, i ako drzavni al vasa medja je par metru od obadve strane reke, pa svoje ne dajte a volove i krave koje dzaba travu pasu i vodu mute prodajte i stanje odrzivog razvoja odrzavajte. — neka bikovi kravama telad prave, krave djeci mleka daju a telad sisaju i neka veselo po livadi baljezgaju. — a vi zivite mirno ko u raju i ne dozvolite da kojekakvi vuci vasim imanjem tumaraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *