Србија

ВУЧИЋЕВ ГЕНОЦИД НАД СЕЉАЦИМА: 60.000 породица остаје без земље

Анђелко Вучић, отац ванкњижног власника Србије, својој сестри није дозволио да узме три метра дрва из породичне шуме изнад бугојанског села Чипуљићи. Нек се Ружа смрзава, Анђелко не да ни цепаницу свог наследства.

Ни Александар Вучић никоме не да своје, али не шкртари кад распродаје туђе. Да би својим политичким и приватним спонзорима омогућио черупање Србије одлучио је да промени важеће законе, који ће нанети несагледиву штету српском аграру.

Вучићев кабинет је 5. новембра 2015. усвојио Предлог закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту који уводи могућност продаје државне земље и давања у дугогодишњи закуп страним компанијама и домаћим тајкунима. Кад напредњачка посланичка машинерија у Скупштини изгласа тај закон, око 15.000 српских сељака остаће без могућности да у најам добије државно земљиште. Уништавање система који је деценијама како-тако чувао српско село и индувидуалне пољопривредне произвођаче изазваће привредну и социјалну катастрофу. Вучићева одлука угрозиће егзистенцију више од 60.000 грађана, који ће остати без основног извора прихода.

Од њихове судбине, владару је важнији профит немачке „Тоенниес гроуп“. Усхићен као на другом тајном венчању, Вучић је крајем априла најавио долазак „најбоље немачке, значи европске компаније“.

– Ово је велика ствар. Намера европског и немачког краља меса и једног од најуспешнијих људи у Европи да инвестира 420 милиона евра у Србију, њихова намера да на 20 фарми производе три милиона товних свиња, то је велика ствар за нашу земљу. „Тенис“ ће сам да превазиђе комплетну српску производњу. Не постоји боље, не постоји боља, ни већа производња у Европи, што значи да ће се у Србији производити најбоље у Европи, а то ће допринети подизању укупног квалитета меса и значајног смањења незапослености – рекао је Вучић приликом потписивања меморандума.

Пошто актуелни Закон не допушта продају земљишта, не обазирући се на државне и националне интересе, премијер је том приликом најавио његову измену и усклађивање с потребама немачког инвеститора. Колико га закони Србије обавезују показао је и тако што је, месецима пре њихових измена, договорио локације за пет фарми које ће „Тоенниес“ отворити у Банату, а о још пет се разговара јер „они не желе да чекају“.

Као и сваку, тако је и ову бајку употпунио личним бесмисленим импресијама.

– Кад сам посетио ту компанију у Немачкој, видео сам невиђену дисциплину, какве нема у Србији. Видео сам да је „Тоенниес“ омогућио радницима да доведу децу, да имају мини вртић. Пробао сам бечку шницлу, али не и велики XXЛ хамбургер – дивио се Вучић.

Не треба сумњати да је смазао све што су му немачки пријатељи сервирали. Међутим, ако њихова акција успе, многи српски пољопривредници имаће XXЛ проблем како да прехране децу.

Вучић зна какву несрећу изазива, зато манипулацијама прикрива истину и спорне измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту представља као „обезбеђивањег предвидљивог и поузданог пословног окружења као основног предуслова за инвестиције“. Обећава и „јачање положаја малог пољопривредног произвођача“, коме истовремено ставља омчу око врата. Предложене измене Закона „малог српског сељака“ третирају као страно тело, које ће бити елегантно одстрањено решењима која одређују процедуру при давању земље у вишегодишњи закуп.

Изменама Закона уводи се институт права првенства закупа државног земљишта на 30 година у то 30 одсто у свакој општини. Предност ће имати правна лица, дакле тајкунске компаније, а не индивидулани пољопривредници. Уместо аукције или лицитације, одлуку о томе коме ће бити омогућен закуп доносиће одређена комисија Министарства пољопривреде на основу инвестиционог плана. Недостаје само да се у предлогу измена Закона наведу имена Вучићевих пословних партнера, кумова и спонзора који ће државну имовину претворити у властите феуде.

Напросто, не постоји српски сељак који би могао да задовољи такве конкурсне услове. Индивидуални пољопривредници су закупци 80 одсто државног земљишта у Војводини. Кад им се најбољи део земље узме из руку, без могућности да се баве пољопривредом, више од 60.000 грађана остаће без посла, а у новом закону нема ни слова о отварању нових радних места, субвенцијама и инвестицијама.

Вучићев предлог је оверен у Влади, ускоро ће ући у скупштинску процедуру и то без озбиљне јавне расправе, која би могла да укаже на његове погубне последице. Незаинтересован за судбину жртава своје нове политичко-пословне авантуре, Вучић не мари за критике које му упућују банастски паори и опозиционе странке.

– И ми знамо да товимо свиње – поручили су представници Независне асоцијације пољопривредника Србије, која окупља око 200.000 пољопривредника Србије. – Не сме се дозволити продаја и давање у закуп пољопривредног земљишта странцима по било ком основу. Немамо ништа против страних инвеститора, али када као грађани Србије будемо имали таква права у њиховој земљи, тада и они нека код нас остваре иста.

Ратари из тог удружења захтевали су да државне оранице треба давати у закуп само физичким лицима, односно пољопривредним газдинствима. Инвеститори, какав је „Тоенниес“, неће представљати проблем ако не купе земљу него понуде уговоре о кооперацији и подизању кланица у Србији. Удружење је списак озбиљних примедби послало Вучићу. Могли су да пошаљу и Микију Маусу, ефекат би био исти.

Одбрану необновљивих ресурса Србије најавила је Демократска странка, чија „Влада у сенци“ је проценила да постоји хиљаду и један разлог да спорни предлог закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту буде одбачен.

– Употребићемо сва институционална и ванинституционална средства да спречимо доношење тог закона у облику у којем га је предложила републичка Влада. Уколико Предлог закона не буде повучен из процедуре и уколико институционална средства не уроде плодом, позваћемо грађане на протесте – обећао је Бојан Пајтић.

Напредњачки експерт за поноћно кречење „Лутрије“ и контролу избора у Донбасу, Владимир Ђукановић, познат као Ђука Бизон, опет је за Вучићеве грешке оптужио Демократску странку. Подршком Споразуму о стабилизацији и придруживању Европској унији ДС је омогућила продају државног земљишта страним лицима. Нема везе што су и садашњи напредњаци подржали ССП, којим је предвиђено да странци, од 1. септембра 2017, могу да купе земљу под истим условима као и грађани Србије. Нема везе ни то што ће до тог датума Вучић разделити најплодније оранице својим феудалцима, а нарочито нису битне породице пољопривредника којима ће, усвајањем оваквог предлога закона, бити угрожена егзистенција.

Александар Вучић, док је био радикал, заговарао је етничко чишћење Велике Србије, од Брегалнице до Вировитице. Данас, као еуро-фанатик отворено спроводи геноцид над српским сељацима. Ако успе да озакони отимичану, а хоће, уништавање српског аграра изазваће последице од којих Србија неће моћи да се опорави за следећих сто година.

Предраг Поповић

predrag-knige

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!