fbpx

Вучићев лоповски режим милионима гладних Срба продаје бајке о опоравку економије иако су економија и привреда у дубокој коми

0
(0)

Властима Србије које се на сва звона хвале опоравком државе и њеним напретком ка Европској унији, предузетници узвраћају резултатима који говоре да је привреда у коми, а синдикалци подсећају да су српски грађани у 2015. ушли као најсиромашнији народ у Европи. Указују и да је динар на историјском минимуму, а да ће Божић Бата ће становништву донети нове намете, међу којима као први поклон стиже такса за ТВ претплату. Не охрабрују ни гласови из Фискалног савета чије су процене да се смањене пензије и плате скоро вратити на стари ниво.

– Славодобитне приче о смањењу буџетског дефицита не престају. Административне мере смањења пензија и плата дају резултате, али ко је платио цену генијалности којима је смањен тај дефицит. Највећим делом привреда и грађани којима је током 2015. знатно пао стандард, а ни држава није прошла боље, јер је морала да повећа јавни дуг. Од 120.000 регистрованих фирми, 80.000 више не постоји, а нови намети привреди, као и грађанима стижу кроз порезе на имовину, акцизе на струју, гориво – објаснио је Кнежевић за „Вести“, оценивши да би поводом извештаја о пословању привреде морали да заседају и Влада и парламент.

Сиромашно скоро два милиона људи

Према истраживању Европске мреже против сиромаштва објављеном средином октобра, у Србији 628.000, или скоро девет одсто људи живи у апсолутном сиромаштву. Владу Србије позвали су да смањење сиромаштва постави као приоритет, указујући да је њихова анкета о приходима и животном стандарду показала да је 2013. у ризику од сиромаштва била скоро четвртина грађана, односно близу 1,8 милиона људи. То је и највећи проценат од свих европских земаља у којима се примењује ова анкета. Мрежа је истакла да додатно забрињава чињеница да домаћинства која имају бар једног запосленог члана чине чак 36,5 одсто сиромашних домаћинстава у Србији.

Грађанима се према речима лидера Синдиката Слога Жељка Веселиновића сервирају бајке о стању у земљи, путем медија који су у 90 одсто случајева под контролом власти. Он истиче да је Србија према опипљивим параметрима као што су просечна зарада, стопа незапослености и минимална цена рада убедљиво на самом дну европске лествице.

Нигде посла

– Људи који остају без посла распродају све што имају да би преживели, јер отпремнине које добију нису им довољне ни да покрпе дугове у које су упали. Стање је песимистично по питању њиховог запошљавања – каже Жељко Веселиновић.

– Републички завод за статистику износи податке који одговарају властима, уверавајући нас да живимо боље, као да наши људи не виде шта и колико могу да потроше и колико се цене померају навише. Прича се о нашем напретку ка ЕУ, што јесте добро, али се тиме замагљује константни пад стандарда народа и чињеница да људи свакодневно остају без посла. При том држава константно повећава порезе, акцизе и друге дажбине, а динар је максимално обезвређен ових дана – износи Веселиновић за наш лист, слику стања у Србији, истичући да је пуњење буџета пало на плећа грађана.

Догодине још горе

– Дугови привреде према банкама у земљи и иностранству су достигли 17 милијарди евра, расте број ненаплативих кредита , а под хипотекама је велики део приватне имовине. Приватници од наредне године не очекују ништа добро. Сви негативни трендови ће се радикализовати и биће још много горе него ове године – сматра Милан Кнежевић.

На смањење пензија од десет одсто стигло је повећање од 1,2 одсто, а запосленима у јавном сектору повишица од два до четири одсто. Да би куповна моћ грађана уз нове намете могла још слабити, види се из мишљења Фискалног савета да до повишица не би требало да дође до 2017. Они указују да ће без полуга за смањење дефицита у следеће две године бити тешко да се обезбеде додатне уштеде од око 1,5 одсто бруто домаћег производа колико процењују да је потребно да би се јавни дуг смањио у 2017. години. Да ће се средства обезбеђивати према принципу узимала-давала, говори и изјава шефа мисије ММФ-а Џејмса Руфа који је изјавио је да ће повећање зарада у јавном сектору и пензија у Србији делимично бити финансирано повећањем акциза на гориво. Уз овогодишње поскупљење струје и воде, скочиле су почетком месеца акцизе на дуван и алкохол, а грађани се жале да су и цене неких лекова више.

На дугом штапу и новац породиљама

Одлука Владе Србије да се породиљама врати новац који им је узет на име солидарног пореза, оцењена је као добра, али по свој прилици многе мајке до овог новца неће доћи због компликоване процедуре и бројних папира које им траже, упозорава родитељки портал Бебац.

„Наш став је да држава мора да исправи грешку и да обештети породиље, а да их при том не оптерећује да са малим бебама прикупљају папире и доказују да их је власт покрала. Њима је већ доста понижења“, истиче се у саопштењу портала Бебац.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

Шта ти упоређујеш?! Француски БДП је 2.778 милијарди, италијански 2.084 милијарди а српски бдп је 50 милијарди $

4 (7) Србија данас: Тзв. српски председник Александар Вучић је један од ретких политичара у …

4 Коментара

 1. PROMENITI IZBORNI SISTEM POD HITNO ,

  TAKO DA NA 50 000 STANOVNIKA DOLAZI 1 ( JEDAN) POSLANIK,

  PA AKO NIJE POSLUSAN PREMA BAZI ODMAH NAPOLJE IZ SKUPSTINE ,

  PO KRATKOM POSTUPKU !!!!

  TO JE U OVOM MOMENTU A I KASNIJE , JEDINI SPAS OVE PROPALE DRZAVE !!!!

 2. Smanjenje penzija NIJE 10%, već mnogo veće:
  – 25.000 – 40.000, smanjenje je 22%
  – 40.000 – do punog iznosa, smanjenje je 25%
  Ovaj je ojadio najstariju populaciju kao niko pre njega, ISTORISKI !!!

 3. Morbidna politička mafija mora da nestane sa političke scene Srbije!!!

  Despina nije on samo ojadio i najstariju populaciju u Srbiji! Ojadili su i nas sredovečne! oduzeli su nam posao, oduzeli su nam pravo na penziju, životi naše dece su ugroženi jer se još školuju, maloletna su i nisu za rad, bukvalno, ali bukvalno su nam oduzeli pravo na rad, a bez prava na rad nema ni novca, te nema ni života!!! Šta mislite kako je nama? U Srbiji su napravili pakao!! Posla nema nigde, što se kaže ni za leka! Lažu kad kažu da ima posla!! Lažu pseta!! Kako da ima posla kad ne postoji privreda, a u javnom sektoru je zaposlen i“ kurta i murta“, samo ne stručni ljudi!!! Lažu pogan jedna! Što se mene tiče, bez dvoumljenja, momentalno bi ih proglasila za nacinalne izdajnike i na preki sud, jer ovoliko uništenje države i naroda Srbije samo mogu gnusni neprijatelji, neko ko prezire Srbiju i sav narod u njoj, da uradi!! Napravili su od Srbije jedan ogroman koncentracioni logor u kojem su oni egzekutori!!! Narod že milion, miliona posto da napravi ršum!! Džaba imšto pripremaju njihove pse u tužilaštvu i policiji da hapsi,presuđuje i osuđuje časne i poštene građane Srbije koji će izgladneli izaći da se obračunaju sa njima!!! U odnosu na njihove plaćenike, naroda ima mnogo više!!! Oni, ta morbidna politička mafija, mora da nestane sa političke scene Srbije!!

 4. Ne znam što se svi nešto bune…Pa država je stvarno napredovala…Problem je u tome što država pripada malom broju ljudi, a ne narodu. Narod je tu ja joj (im) služi, da ih obezbedjuje da mogu još bolje da žive, da se ugradjuju u svaki posao sa „prijateljima“ iz inostranstva itd. Koja crna privreda, šta to mi uopšte proizvodimo? Pa nafta i benzim u celom svetu nikad nisu bili tako jeftini, jedino kod nas država uzima veći deo kolača, to naravno, opet plaćamo mi obični gradjani, a „država“ cveta. A poljoprivreda na ovako bogatoj zemlji, da je u nekoj državi sa pametnim i samostalnim rukovodstvom, kažu mogla bi da hrani pola Evrope. Ja priznajem da više nemam svoju državu. Naravno ovde mislim na državu kao instituciju, a ne na šume, reke planine, teritoriju, ljude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *