fbpx

Руски киборг-пацови против наркодилера и терориста

0
(0)

Руски научници из Ростова на Дону развијају јединствен метод борбе против тероризма и трговине дрогом помоћу глодара. Запослени у лабораторији „Неуротехнологије опажања и распознавања“ Јужног федералног универзитета предложили су да се суперсензитивно чуло мириса пацова искористи за откривање експлозива.

Претпоставља се да ће киборг-глодари са микрочиповима уграђеним у мозак моћи да се користе као специфични сензори.

Према речима научника, неурони пацова који врше рецепцију надражаја садрже на хиљаде беланчевина-рецептора који се обнављају природним путем. То пацовима омогућава да разликују већи број мириса него савремени апарати или чак пси.

Пацови откривају мине

– У Танзанији, Мозамбику, Анголи, Камбоџи и на Тајланду афрички пацови се користе за откривање мина.

– У Колумбији лабораторијски пацови раде са копненим минама.

– У холандској полицији користе се за откривање трагова барута.

– Полиција Израела помоћу глодара спроводи контролу пртљага на аеродромима.

У свим овим случајевима се користе пацови коју су тренирани помоћу страха и бола (нпр. од струјног удара) или помоћу хране. Када пронађе тражени мирис животиња се завуче у специјалну рупу или заузме посебан положај.

Нови изум омогућава да се код пацова степен препознавања супстанци подигне на досада невиђени ниво, тврде аутори пројекта.

Микрочип ће бити у стању да прати физиолошке реакције животиња на мирис, чак и када је концентрација супстанце за којом се трага изузетно мала, тј. када сам глодар не реагује на надражај. Сигнал се и у том случају преноси на компјутер и на њега могу да реагују специјалне службе.

Тешкоће у реализацији идеје

Засад овај лабораторијски инструмент постоји само у верзији са каблом и радијус његове примене одређује дужина тог кабла, а она износи 5 метара. У далекој будућности киборг-пацови ће моћи самостално да истражују објекте улазећи на места која су најтеже доступна. Засада се уређај састоји од „кутије” са пацовом и каблом. Међутим, и у овој варијанти научници ће морати да превазиђу неке тешкоће.

– Пацов може да прегризе или да покида каблове. Зато су за време експеримената животиње сада успаване – објашњава шеф лабораторије Дмитриј Медведев.

Други задатак који стоји пред научницима је да схвате шта се дешава у мозгу пацова када он осети конкретан мирис, и да издвоје мождани импулс који представља реакцију на експлозив. У реалним условима је практично немогуће да се пацов изолује од споредних надражаја.

Армија киборг-пацова

На пројекту раде истовремено три групе стручњака: физиолози тренирају животиње да разликују имитације наркотика и експлозива, инжењери усавршавају апаратуру, а програмери праве математичке алгоритме за истраживање резултата, које се врши на основу статистичких података о можданим импулсима као реакцијама на различите мирисе.

Поред тога, једна животиња може да се обучи да реагује само на један мирис. То значи да ће у будућности на сваком контролном пункту бити потребна „армија” киборг-пацова.

– Потребна су 2-3 месеца за обуку једног пацова да реагује на једну супстанцу, а лабораторијски пацов живи само око годину дана – објашњава Медведев и додаје да врло млади пацови не могу да се користе, а старе јединке губе чуло мириса.

Перспективе

Научници планирају да средином 2016. године заврше макету овог биотехничког система.

За пројекат су већ заинтересовани Министарство здравља и Министарство за ванредне ситуације Русије. Пацови су, наиме, такође у стању да по мирису детектују одређене болести, и то у најранијим стадијумима, када друге методе још не дају резултате. То се, између осталог, односи на туберкулозу и нека онколошка обољења.

Пацови се такође могу користити и приликом потраге за несталим лицима у ванредним ситуацијама. Међутим, према речима научника, засад је недостижан задатак научити их да у условима ограниченог времена разликују мирис живог и мртвог човека.

Спутник

фото: Xidion, DevianArt

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Састанак представника Русије и Лајчака: Основа за решавање косовског питања – Резолуција СБ УН 1244

1 (1) Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов разговарао је са специјалним представником ЕУ …

Бесомучна и перфидна кампања власти против Русије

5 (6) Јучерашња одлука Савета безбедности Руске Федерације да се статус Косова и Метохије може …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *