fbpx

Вучићев режим је српску дијаспору пустио низ воду

0
(0)

Влада у Београду још увек нема механизам за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Мада је прошло више од две године како је формирана Управа за дијаспору при Министарству спољних послова, то тело практично није заживело. На то је недавно указао др Јанко Веселиновић, председник парламентарног Одбора за сарадњу са дијаспором.

– Седници Одбора присуствовао је и представник Министарства спољних послова који је рекао да још нема предлога за именовање директора Управе за дијаспору, нити се зна када ће и да ли ће се то уопште десити – рекао је Веселиновић.

Било је речи и о правном вакууму по питању деловања Скупштине дијаспоре и Срба у региону јер је делегатима истекао мандат, а нови избори не могу да се спроведу због недоречености прописа.

Веселиновић је поручио Влади Србије, а нарочито Министарству спољних послова, да постави директора Управе за дијаспору и Србе у региону како би у пуном капацитету држава институционално могла да одговори на обавезе које према Уставу има према расејању које, према проценама, има капацитет од четири милиона Срба.

Проблем је и постојећи Закон о дијаспори, па је Дачићевом министарству упућен захтев за формирање међуресорне групе која би до краја ове године требало да уради нацрт измена тог закона.

На седници скупштинског Одбора за дијаспору актуелизовано је питање израде јединствене базе података о нашој дијаспори.

У тај посао требало би да се укључе државне, научне и институције културе, али и да се искористе погодности које за контакт и комуникацију пружају савремене друштвене мреже на интернету. Снажнију подршку матичне државе затражили су недавно и учесници конференције представника Срба из седам земаља региона одржане у Будимпешти.

У региону асимилација уместо интеграције

На конференцији у Мађарској представници Срба из седам земаља региона упозорили су да се број наших сународника у тим државама константно смањује. Указано је на проблеме у остваривању њихових индивидуалних и колективних права и оцењено да је процес асимилације Срба у тим државама далеко присутнији од њихове интеграције.

Они су усвојили декларацију којом су поручили Београду да је свим српским организацијама у региону потребна снажнија и системска институционална подршка Републике Србије.

 

Р. Лончар – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чачак: Кад САТАНИСТИЧКИ РЕЖИМ народу забрани цркву, црква иде у народ! (видео)

5 (11) Добила сам снимак од пријатељице. Ево како су се свештеници у Чачку досетили …

Срђан Ного: Ово су Сорошеви пројекти у Србији! (видео)

5 (9) Народни посланик Срђан Ного објшљава како функционише корупција на државном нивоу и који …

Један коментар

 1. Радознао

  Вучићев режим је српску дијаспору пустио низ воду.
  “““““““““
  Пустио је он све нас низ воду.
  За аванс и задатке примљене од убица србског народа.

  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  Али даће Бог, примиће СВИ они своју плату и од народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *