fbpx

Вучићев режим најављује реформе ПИО фонда и даље смањивање пензија!

3
(1)

Београд — Стручњаци за пензиони систем упозоравају да је актуелан систем неодржив на дужи рок те да ће се из постојећег фонда исплаћивати све мање и мање пензије,

Због тога су уверени да је с једне стране неопходна потпуна унуитрашња реформа фонда, као и професионално управљање, али указују и на већ успешне моделе који постоје у многим земљама.

Консултант Мреже за пословну подршску Драгољуб Рајић, који је три године био члан УО Фонда ПИО, међу онима је који верују да су Фонду ПИО потребни професионално управљање, потпуна унутрашња реконструкција и дубинска реформа, као и темељна истрага о начину управљања имовином Фонда и разлаз са досадашњим начином управљања.

„Последице одлагање решавања овог проблема већ трпи преко 1,7 милиона пензионера чије се пензије смањују и чија ће реална вредност у наредним годинама још више падати“, казао је Рајић Тањугу.

Он упозорава да пензиони систем у Србији одавно није одржив и да почиње да се своди на оно што су поједини економски аналитицари и предвиђали, а то је фонд из кога ће се исплаћивати у будућности све мање и мање пензије.

Осим што је пооштрен услов за одлазак у пензију, наставило се политиком „гурања под тепих“ суштинске реформе пензионог система која подразумева не само да се поступа према ономе што је навео ММФ, већ да се створи одржив систем, категоричан је Рајић.

Рајић сматра да би у овом тренутку „политицка храброст била омогућити новим генерацијама тренутно запослених растерећење њихових зарада, што би помогло и привреди да повећа запосленост и дугороцно утицало на повећање прилива у пензионом фонду из реалних извора“.

„За такав корак би било потребно направити пресек од неког годишта и старијим генерацијама гарантовати права стечена по актуелном систему, а за млађе генерације, које сада раде или ће у будућности радити креирати нови систем ослоњен на минималну гарантовану државну пензију са истовремеменим ширењем свести код младих и средњих генерација да сви који су у прилици и имају нешто веће зараде на време штеде и одвајају за старост“, казао је Рајић.

Овакав систем постоји и у другим земљама које су истовремено подстакле низ других добровољних пензионих фондова (државних и приватних), штедњу у банкама и друге облике одвајања за старост, наводи Рајић.

„Сваке године у Србији буде за приближно 70. 000 пензионера мање и уколико би се направио овај пресек, полако, из године у годину, природно би се смањивао број оних који примају пензије по старом систему, а нови, млади пензионери, имали би минималну гарантовану пензију за основне животне потребе“, каже Рајић.

Он такође сматра да за сада у Србији нема довољно спремности за овакве промене.

Док консултанти за ту област и представници синдиката указују да би једно од решења могло да буде штедња за старост и добровољни пензиони фондови, као и такозвани „аустралијски и „швајцарски модел“, представници Фонда ПИО наводе да је Радна група задужена за реформу тек почела са радом и да ће се претежно у наредном периоду „ићи“ у правцу измена Закона о ПИО, као и решавање питања имовине којом фонд располаже.

„Све што се тиче неких промена које се односе на границу одласка у пензију, то смо имали последњом изменом закона и сада се у наредном периоду очекују резултати те реформе“,рекла је недавно Тањугу директорка Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драгана Калиновић.

Будући да се представници Удружења послодаваца Србије у Управном одбору те институције залажу да се реши питање имовине фонда, Калиновић је казала да је пре месец дана на седници тог тела донета одлука о формирању организационе јединице- сектора који ће се бавити имовинско-правним пословима фонда.

„Просто је то било нужно, с обзиром на обим имовине, и један од приоритета нашег рада је и управљање имовином фонда у смислу смањење расхода фонда, у договору са државом и владом, поготову кад се ради о управљању рехабилитационим центрима“, казала је она.

Да се имовина чија је изградња обављена средствима Фонда ПИО мора вратити на управљање фонду, мисле представници синдиката, а Рајић сматра да је потребна и темељна истрага о нацину управљања имовином Фонда и разлаз са досадашњим начином управљања.

Рајић подсећа да је Радну групу за реструктурирање Фонда ПИО изабрао Управни одбор још пре измена Закона о ПИО у јулу прошле године.

Променом закона и састава УО, у коме након измена закона уместо 21 члана, сада има њих седам, престала је да постоји и Радна група за реструктурирање, казао је Рајић који пре измена закона био члан УО из редова Уније послодаваца.

„Будући да од тада више и нисам цлан Управног одбора немам сазнања шта је нови седмочлани одбор урадио по питању реструктурирања Фонда које је неопходно“, казао је он.

Како је навео, и током рада Радне групе за реструктуирање било је много потешкоћа и „кочења“ у раду.

Када су у питању модели по којима би могла да се спроведе реформа пензионог система, ИТ консултант за пензијско осигурање Зоран Зечевић, у недавном ауторском тексту у листу Данас такође је упозорио да Србија за разлику од земаља у окружењу касни са реформом пензијског система најмање десетак година.

Да би систем функционисао, оптимално би било да на једног пензионера „долазе“ цетири запослене особе, а у Србији је тај однос тренутно 1:1.

То значи да мање од милион запослених ван јавног сектора мора обезбедити новац за постојеће пензионере као и плате запослених у јавном сектору и њихове доприносе за пензијско осигурање.

„Како је то немогуће, држава се стално задужује. Овакав систем је неодржив, а у Србији се пензије још увек исплаћују само зато што држава узима кредите из иностранства“, каже Зечевић.

Он упозорава да новац који су годинама садашњи пензионери уплаћивали у ПИО фонд више не постоји.

Како ће држава да се задужује, каже Зечевић, морало би да постоји резервна варијанта за исплату пензија, која би подразумевала да се у слуцају банкрота, свима исплаћују приближно исте социјалне-такозване државне пензије, финансиране из буџета.

Зечевић каже да би идеално би било спровести реформу ПИО фонда по узору на, како каже, најбољи светски модел – аустралијски ‘супераннуатион’.

По том моделу сваки послодавац је обавезан да плаца пензијски допринос за све запослене.

У Аустралији је то тренутно 9,25 одсто бруто неопорезоване зараде, у Сингапуру 16 одсто, а у Хрватској пет одсто.

Будуће пензије по том моделу зависе, пре свега, од висине овог пензијског доприноса који се уплаћују током радног века.

Новац се не може подићи пре одласка у пензију, али зато свако појединачно одлучује где ће се у међувремену инвестирати, у акције послодаваца, успешних компанија у земљи или иностранству, или у државне обвезнице, од чега сви имају вишеструке користи, наводи Зечевић.

Уколико запослени умре пре одласка у пензију, онда се његовим наследницима исплаћује целокупна сума уштеђевине.

„Када појединац потроши новац из свог приватног фонда, онда прелази на државну пензију која је иста за све“, каже Зечевић и додаје да је такав модел осим земаља у окружењу прихватило и око 40 земаља у свету.

Жечевић указује да је оваква реформа потребна јер, како наводи, „ПИО фонд је већ одавно банкротирао и постао протоцан бојлер у коме пара једноставно више нема“.

Представник Синдиката пензионера Србије Независност Милош Грабунџија рекао је Тањугу да је виђење синдиката да се мора унапредити постојећи систем ПИО и то пре свега на приходовној страни, повећавањем финансијске дисциплине у наплати доприноса за ПИО, као и изналажењем нових, реалних извора финансирања права по основу ПИО.

Како каже, синдикати су влади доставили своје виђење како би требало реформисати систем ПИО и предложено је да то буде по тзв. „швајцарском систему” на основу кога би се усклађивање пензија обавило на основу усклађивања са зарадама, као и трошковима живота.

„Пензиони систем у Србији треба усавршити тако да може функционисати дугорочно и са циљем да буде заштићена и најстарија групација“, каже Грабунџија.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

„Преурањено“ је говорити шта ће бити с пензијама

4.2 (5) Фискални савет предлаже да се због пандемије вируса корона пензије у 2021. усклађују …

68 Коментара

 1. Tesko je ostvariti Penziju u danasnjici Apsurdno

 2. Reforma penzionog sistema je i poželjna, problem je što će oni to uraditi na štetu građana, kako im Bler naredi. Sami ne znaju.

 3. A sta misle da su sadasnje penzije dovoljne za zivot kada mladim buducim penzionerima planiraju da iz fonda daju min.za zivot a ostatak da sami ustede od ne znam kojih plata. Valjda ce i ti mozgovi da odu u penziju pa da i oni primaju ,,dovoljno za zivot,, ili oni i politicari nece nikada ostariti.

 4. Ovo je reforma po dzepovima onih koji su odvajali za danasnje penzije.To sto vlade nisu sposobne da zaposle danasnje radno sposobne ljude. .morale bi da krene od sebe a ne od penzionera koji su za sebe odvajali.
  Neka se zamisle

 5. A mozda uvedu i eutanaziju za sve one koji su u penziji ili treba da odu u penziju….

 6. Eutanazija moze ali deci jednokratno premija milionce, tako cemo zadovoljiti i decu i drzavu

 7. a gde je novac koji su do sada zaposleni uplacivali …..gde su dobiti ostvarene plasmanom tih sredstava ….drzava da vrati fondu i plati za koriscenje tudjeg novca…. :/ a u fondu zaposlenih i polupismenih koliko ti dusa zeli… jedan drugom na glavi sede i samo se svrckaju hodnicima….mislim da ne postoji klijent na kome se ne izivljavaju…meni jos uvek nisu doneli resenje iako je proslo OSAM meseci i SEDAM dana…:/

  • Ја сам пензионер и знам да нема пара у ПИО-у, те паре је потрошио Милошевић кроз ону хиперинфлацију за ратове које нисмо водили а које смо добили. Од тих пара су грађени, у социјалистичко време, многи објекти у држави и ти објекти би требало да су у власништву ПИО фонда, али на њима се лепо заради када се прода туђа имовина, а нас пензионере ко ј…!

 8. Наше плате и пензије смањују ,а челници се бахате са нашим тешко зарађеним парама они душе немају.дабогда им све пресело

 9. Smanjenje ponzija treba poćeti od najnižih.

 10. САД НЕКА ОПЕТ ГЛАСАЈУ ЗА ТОГ ШТО ЛЕПО ЛАЖЕ К`О ТИТА

 11. sto bude vise smanjivao penzije i plate pre ce pasti sa vlasti,….

 12. Krade ideje Sase Radulovica…..on je to predlagao….

 13. Neka prvo Vucic sebi, I ostalim hostaplerima na celu sa njim smanji plate, narod neka ostavi na miru, njegove frustracije neka na nekom drugom leci.

 14. treba ukinuti i plate i penzije….samo da se puni budzet i njihove alave guzice..otimaj ,pleni …kaznjavaj….da se opet vlast ne razocara u svoj narod…. Nikad blize nisu bili govnjivoj motki ,ali svi zajedno i pozicija i opozicija ,ista bagra i olos.

 15. ovde izgleda samo vojna hunta moze neku pravdu da donese….

 16. СУМЊАМ ЈА У ТУ ВЕСТ ,АЛ И ЊИМА НЕ СМЕТА МНОГО У ТИНТАРИ . АЛИ ОНДА НЕКА СЕ ДЕФИНИТИВНО СЕЛЕ ИЗ СРБИЈЕ ,МИСЛИМ ДА БИ ИМ ТО БИО КРАЈ ЗА СВА ВРЕМЕНА .!

 17. hahaa…pa trpimo budale tako nam i treba

 18. Pa naravno kada u fondu ima viska partijski zaposlenih preko jednu hiljadu i koji nemaju nikakve referate dzabolebare radno vreme a primaju plate a plus zaposleni na ugovor i odredjeno vreme isto toliko .

 19. Ајде, бре, Србкиње – родите групу часних официра па да заврше са овим злом.

 20. sve nas pobijte najbolje,gde nam ode toliko radni staž……….da nas skotovi pokradu a oni da se bahate i luduju i divljaju,ali mi smo krivi jer trpimo skotove

 21. Vucicu bolje bi vam bilo da pokrenete fabrike i zaposljavate radnike nego da smanjujete plate i penzije!

 22. JEBO LI IM KER MATER I NJEMU I PIO FONDU, PET MESECI ČEKAM REŠENJE ZA PENZIJU, KAO DA SAM RADIO U SOMALIJI PA NE MOGU USPOSTAVITI VEZU. LOPOOVIIIIIIIIIIII

 23. lexspecialis za eutanaziranje. a svoje tamo g.kori nikako ne moze da izbroji . broji ih vec godinu dana i malo tesko ide . to nam izjavljuje svaka tri meseca da joj treba jos vremena ….. samo nek se broje mozda se i umnoze , svaleracija je uvek aktuelna

 24. lexspecialis za eutanaziranje. a svoje tamo g.kori nikako ne moze da izbroji . broji ih vec godinu dana i malo tesko ide . to nam izjavljuje svaka tri meseca da joj treba jos vremena ….. samo nek se broje mozda se i umnoze , svaleracija je uvek aktuelna

 25. divno svakim danom nas sve lepse iznenade

 26. Nas premijer je resio da ukine sve penzije i ukine penzioni fond jer su ga ocerupali.Da nebi doslo do preispitivanja gde su pare iz fonda jedino resenje je unistiti sve Penzije Lopov luk nevidjeni i unistavnje sopstvenog naroda

 27. normalno bitno je sto vise oteti novca obicnom narodu ali i ako jer narod cuti

 28. браво!тако треба!!!навикли нас 500 година,па народ огугло.не обавештен народ-не зна да су турци отишли!!

 29. Pa penzioneri su ga i doveli na vlast pa sad nek vide za koga su glasali

 30. Naterati tajkune da plaćaju doprinose državi, nekoliko milijarde su dužni PIO fondu ali im vlast gleda kroz prste, a sitnim preduzetnicima za dan – dva kašnjenja piše ogromne kazne…

 31. Da,apsolutni apsurd.Evropa daje sve manje kredita pa nema vise ni odakle da se daju penzije i ostala socijalna davanja!
  Nista strasno.Smislice oni jos mnogo toga,Sve dok ne naprave Aushwic!

 32. da smenje svoje ministarske plate samo na prosecne plate u srbiji ..sigurno bi dovoljno popunili budže sa tim

 33. Neznam zosto go pustivte vo Makedonija da se sretne so nasiot unistuvac od premier, ako sakate da znete sto ve ceka prasajtegi makedoncite.Slikata koja sega kaj vas se aplicira kaj nas se slucuva vejke 9 god.NARODE SRPSKI NE MU DAVAJTE DA DISI IZBRKAJTEGO ZA 24H, i zemeteja situacijata vo svoi race, tie se unistuvaci na svojot narod.

 34. Pa da se više ne muče ukinuti penzije i mirni ste.Onda će te imati dovoljno novca a niko vas ne sme pitati odakle vam.

 35. MOJ PREDLOG DA SE UKINU PENZIJE ŠTAĆE PARE LJUDIMA KOJI SU IZRAĐENI I OVAKO VEĆ SVAKI DAN SVE VIŠE IH JE NA TROŠKU NARODNE KUHINJE I ONDA ĆEMO DA OŽIVIMO PRIVREDU

 36. dobro rece neko od ucesnika penzioneri spremajte se na autanaziju cim pocnete penzije da primate od ove dzukele koja po nejaci samo zna da udara sto ne dovatis tajkune i lupeze zato sto si sa njima u talu dzukelo

 37. Da da… Neko plaća pio doprinos minimalno neko na celu pravu platu i onda ćemo da imamo istu penziju. Ma nemoj stručnjak… Onda neka mi se isplaćuje bruto plata pa ću ja odlučiti gde ću i u koji fond.

 38. OČAJNI VAPAJ PENZIONERA U KOMENTARIMA, BEZNADJE I NEMOĆ KATEGORIJE KOJA JE VELIKO GLASAČKO TELO !

 39. Najprostije je ukinuti ga, uz aplauze MMF-a.

 40. NEMA EKONOMSKE LOGIKE, DA OMLADINAC RADI GOTOVO BESPLATNO DA BI KRMAK I KRMAČA PENZIONERKA IMALI PUNU PENZIJU. . .

 41. U Srbiji se za penziju radnicima oduzimalo preko 26% zarade,i bilo je više nego dovoljno novca za penzije ali je taj novac država potrošila pa je i dužna da sve te stare penzionere isplaćuje na osnovu njihovih uplata tokom svog radnog veka….da ne govorimo o novcu penzionera koji su 35-40 godina odvajali za penzije a koristili svoju penziju 4-5 godina svega ili manje…da ne govorim o onima koji nisu ni doživeli svoju penziju. Radnicima nije data mogućnost privatnog penzionog fonda,već im je oduzimano od zarade,“kako bi država domaćinski brinula o njihovoj životnoj uštedjevini“….danas tim ljudima država oduzima njihova sredstva za život i svodi ih na prosjački štap kao da su socijalni slučajevi i ako su svoju penziju zaradili!

 42. Ma,nece stici, dotle cemo ih skloniti s vlast!

 43. Ovo je vest gde i paraplegicari i nemocni treba da ustanu i uzmu gov..ve motke i syuprostave se smradovima,[pol.nagri.

 44. za koju godinu neće biti penzionera u Srbiji ni po kakvom osnovu

 45. SDK-a su ugasili da bi mogli da kradu Drzavni novac a PIO je izmislila Реци не ЕУ kako bi isto mogli da kradu.

 46. Ova vaša đubrat su gori od naših u Hrvatskoj, prave prodane duše.

 47. Kad cujem reforme,znam da ce nesto biti unisteno.Sta god da reformisu to vise ne postoji..Reformisite sami sebe bagro izdajnicka.

 48. Za penzionere ova je najgora vlada od postojanja PIA

 49. Predlažem: Da se PIO fond i njegova imovina proda strancima, jer izgleda kod nas nemaju veze šta da se radi.Možda bi nešto para od prodaje i ostalo, posle punjenja privatnih džepova ovih „pod kruškom“. Da se granica za odlazak u penziju pomeri na 90 godina.Kakva bi tu tek bila ušteda! Naši „političari“ gledaju samo kako da napune svoje džepove i da što duže ostanu na vlasti, da piju krv narodu. Jeste da su nestručni, ali zato su alavi.
  Pa i nepismeni su znali odavno da , posle pljačkaške privatizacije i uništenja privrede, neće imati ko da puni budžet.Zamislite sad još i to, da nam je zdravstvo po kvalitetu usluga, a pri tom i besplatno, na nivou recimo 60-tih ili 70-tih godina.Ili da je armija na tom nivou! Ili prosveta, pa još besplatno školovanje! Sve to je smanjeno i upropašćeno, a para opet nema.Odnosno, ima ih ali samo u odredjenim džepovima.Država više nije narod, država su samo „oni“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *