Србија

Вучићев режим по зими избацује ветеране из Пионирског града, трећина болесна, непокретна и стара!

ОД 63 избеглих из Хрватске и БиХ и интерно расељених са Космета које држава принудно, усред зиме, исељава из нелегалног колективног центра “Пионирски град”, њих 14 су инвалиди, тешки болесници и дијабетичари. Ово показују подаци београдског Секретаријата за социјалну заштиту. Неки су старији од 70 година, а петоро је рођено између 1935. и 1940.

– Од ових људи сви су дигли руке – каже Јасна Миковић из организације “Праксис”, која пружа правну помоћ овим породицама. – Да имају опцију, ти људи би се иселили одавно, не би сигурно остајали у колективном центру.

Миковић објашњава да им је ранијих година као неформална опција, без икаквих писмених понуда, нуђен прелазак у колективни центар у Крњачи:

– У Крњачу од почетка није уложен ни динар и она је потпуно неусловна, посебно за старе и болесне. Осим тога, тенденција је да се сви колективни центри затворе. Нуђено им је и да сами пронађу сеоско домаћинство у Србији, папиролошки чисто, па да добију донацију за куповину. Овде има много старих који не могу да плате адвоката и са њим крстаре земљом и траже домаћинства.

Нуђено им је и да сами купе плац, а да добију монтажну кућу на поклон. Али, они који су имали за плац, већ су решили стамбено питање. Остали су они који немају нигде ништа, и њима сада прети бескућништво. Већина се у анкетама изјаснила за социјалне станове, неки су и аплицирали, али су одбијени.

– Међународни стандарди најстроже забрањују избацивање избеглих и расељених, посебно старих, болесних и деце, по зими. Зато ће држава ипак морати нешто да уради.

У Комесаријату за избеглице објашњавају да су они надлежни за званичне колективне центре, у којима живи више од 1.300 људи, али не и за 40 неформалних (у којима живи око 1.200 њих).

– Комесаријат обезбеђује једнократну помоћ најугроженијима и имамо стамбени програм за 17.000 њих који ће добити социјално становање у заштићеним условима. За нелегалне центре нисмо надлежни. Ми их не исељавамо, али немамо ингеренције ни да им помогнемо – кажу у Комесаријату.

“ЗАТВОРЕНО” ЈОШ 1993.

“ПИОНИРСКИ град” као колективни центар званично је затворен још 1993. Постепено затварање центара почиње 1996, када је било око 700. На дан 1. октобра 2014. постојала су 22 званична центра, у којима је смештено 1.369 људи, од чега је осам центара на Космету.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!