fbpx

Вучићев тајкун Богићевић отровао Србију, прети еколошка катастрофа

0
(0)

Токсична јаловина већ два и по месеца излива се из оштећеног јаловишта некадашњег рудника Столице у Костајнику, а резултати најновије анализе узорака воде, објављени на сајту Агенције за заштиту животне средине, показују да је она стигла не само до Костајничког потока и реке Корените, већ и до реке Јадар. Стручњаци упозоравају на опасност од изливања ових опасних материја у Дрину и Саву и истичу да би то била еколошка катастрофа за Београд, али и целу Србију.

Од места где је после бујичних поплава 20. маја попустила брана, тече вода пуна тешких метала, гвожђа, мангана, арсена и кадмијума, муља и песка, а свака киша доноси нове количине сиве масе у водотокове низводно од јаловишта. Слика је посебно катастрофична када се стигне до Костајничког потока и код самог јаловишта. У првој кући до јаловишта живи Милојко Јовановић са породицом.

Вода ни за стоку ни за људе

Да је јаловина стигла далеко указује то што је у реци Јадар, око пет километара низводно од места где се у њу улива Коренита добијена вредност укупног гвожђа која одговара петој класи квалитета вода, а према Уредби о граничним вредностима загађујућих материја у површинским и подземним водама воде које припадају овој класи не могу се користити ни у једну сврху. Вредности укупног мангнана и арсена одговарају четвртој класи, а вредност раствореног кадмијума трећој и четвртој класи квалитета вода.
– Јаловиште стално цури, неки дан били су људи из Фрамакома и машинама уклонили нешто истекле јаловине, али са сваком кишом то све више истиче. Одавде до сеоске школе има 19 кућа и све су уз овај Костајнички поток чије корито је само неколико метара од моје куће. Сиви муљ смрди и дању и ноћу, не може да се дише, а највише бринем да ми деца не упадну. Овде има метар и по талога јаловине која је као живи песак, неки дан сам случајно упао до појаса и једва се извукао. Бринем се нарочито због шестогодишње ћерке која воли да баца каменчиће у поток – жали се Јовановић и истиче да су неки људи долазили и воду из дворишта однели на преглед, али му резултате још нико није саопштио.

Мештани кажу да је одроњавање код јаловишта свакодневно и да не знају шта да раде. Житељи овог краја кажу да им је у поплавама сива вода преплавила поља и да у њих више не улазе. Траву не смеју да користе за стоку, а упропашћени су им и малине и купине, а неки воду за стоку доносе с извора у брдима. Милан Лазаревић је из Костајника, а кућа му је тик поред моста и реке Корените. Трагови бујице су још увек видљиви. Сива река тече између бетонских плоча који су некада били подзида, а сада су разбацане около.

Сиви убица: Огромна количина јаловине улива се у реке

– Вода је у мају однела ову подзиду и све стоји као и тада. Једна табла ударила је у стуб моста и нико то не склања и не чисти. Река је од пуцања јаловишта стално сива и оставља муљ иза себе. Овде увече и ујутру не може да се дише од смрада, а у тој реци више нема рибе, нити ишта живо. Не дао Бог никоме овако нешто, ово је ужас – каже Лазаревић.

Јаловиште је на територији крупањске општине и у власништву је шабачког Фармакома. Они су од маја покушавали да реше проблем, пре два месеца санирали су део јаловишта, али честе и обилне падавине узрокују нова изливања, па је предузеће у више наврата тражило помоћ државе јер само не може да реши овај велики еколошки проблем. Сиве реке теку, време пролази, а тешки метали већ теку Јадром и приближавају се Дрини, а онда и Сави. Уколико се не заустави истицање јаловине, ко зна докле ће стићи и какве ће оставити последице. Катастрофалне, кажу једнодушно стручњаци.

Драматична упозорења из Лознице

Чим је у Костајнику код Крупња дошло до пуцања бране и изливања јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона Град Лозница обратио се надлежнима и указао на ову опасност по животну средину. Према речима Драгослава Добрића, члана Градског већа, овакви подаци су алармантни и неопоходна је брза реакција.
– Налажење високих вредности тешких метала у Јадру веома је забрињавајуће јер је могуће да ће врло брзо доспети у Дрину, а потом и у Саву. О овом проблему треба да размишљају и комшије у Богатићу и у Шапцу, али и у Београду и целој Србији – упозорава Добрић и истиче да би требало што пре урадити потпорни зид да се заустави доток опасних материја у водотокове.

 

Ђ. Јанковић – Вести

фото: Курир

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Неће се разићи док не добију одговор Вучића

5 (5) Све док се председник Србије Александар Вучић не појави пред демонстрантима или не …

Тровање Србије ОДЛИЧАН БИЗНИС

5 (2) Опасан отпад је одличан бизнис и то је разлог због чега га многа …

6 Коментара

  1. Da li uovboj vladi postoji iko normalan, da reaguje pre nego što se ona pijana seljačina, Velja otrezni i dođe mu …. da nešto preduzme. <bar bi Marić mogao da reaguje.

  2. Da li uovboj vladi postoji iko normalan, da reaguje pre nego što se ona pijana seljačina, Velja otrezni i dođe mu …. da nešto preduzme. <bar bi Marić mogao da reaguje.

  3. ZA OVU KATASTROFU NAZALOST VUCICEVA VLADA NEMA VREMENA DA HITNO ODREAGUJE…A DA BLATI SRBSKI NAROD NA C N N-u ZA TO IMA VREMENA……?????? VUCICU.VUCICU DO PRE DVA DANA NEKAKO SI BIO LJUBIMAC….A SADA ??? NEMOJ DA LJUTIS SVOJ DOBAR I PONOSAN NAROD…KOSTACE TE ZIVACA…A KAD NJIH IZGUBIS, BICES JEDNO VELIKO NISTA…

  4. NECE DA REAGUJU TRUJU NAS PO ZADATKU NASIH NEPRIJATELJA NJIHOVIM GAZDA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *