fbpx

Вучићев зликовачки режим наставља рат против српских мајки и деце!

0
(0)

Београд — Измене Закона о финансијској подршци породици са децом донеле су велике измене када је реч о исплати надокнада за породиљско одсуство, али и незадовољство.

Како су из Министарства рада објаснили за Б92.нет, Законом су предвиђене новине у начину утврђивања накнаде зараде, односно накнаде плате за време породиљског одсуства.

Важно је истаћи да право на плату за време породиљског одсуства могу остваривати лица која су у радном односу код послодавца.

„Основица накнаде зараде, односно накнаде плате за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета, утврђује се на основу збира месечних основица на који су плаћени доприноси на примања која имају карактер зараде, за последњих 18 месеци који претходе првом месецу отпочињања одсуства“, објашњавају из Министарства рада.

Појавиле су се бројне критике да управо нове измене закона доносе и мање плате за породиље, јер велики број трудница нема везаних 18 радних месеци, па ће због тога примати и испод 10.000 динара.

Из Министарства поручују да пун месечни износ накнаде не може бити мањи од минималне зараде уколико породиља има најмање шест најнижих основица на које су плаћени доприноси на примања која имају карактер зараде.

Дакле, минимална зарада је загарантована свим трудницама које су радиле 6 месеци.

Међутим, родитељски портал „Бебац“ упозорава да управо овај Закон доноси већу штету великом броју мама које ће годину дана имати мању плату и то у најкритичнијем и финансијски најзахтевнијем периоду.

Како наводе, највеће смањење очекује управо оне маме које су радиле мање од 6 месеци пре отварања трудничког боловања јер неће добити ни минимални износ зараде.

„Збир плата (основица на које су плаћени порези и оприноси) у претходних 18 месеци подељено са 18. Ако сте радили 6 месеци и ваша плата је била 25. 000 динара, у прва три месеца ћете добити око 25 000 динара (републички минималац), а наредних месеци до повратка на посао плата ће вам (у овом примеру) бити 8.333 динара“, истиче „Бебац“ и апелује на надежне органе, указујући на хитан проблем у који су довели труднице и младе маме.

„Бројне неправилности и нелогичности новог Закона о финансијској подршци породици са децом угрозиле су велики број трудница и мама у Србији. Огромном броју мама смањили сте плате на породиљском боловању! Прекршили сте Закон о раду и Конвенцију о заштити материнства“, поручили су из „Бепца“

Из Министарства рада поручују да свака жена накнаду ће добити сразмерно времену проведеном на раду у посматраном периоду.

„Као основ за утврђивање накнаде зараде узимају се плаћене основице за обавезно социјално осигурање по основу зараде које су евидентиране у ЦРОСО, на дан подношења захтева, у 18 месеци пре породиљског одсуства, односно трудничког боловања, што значи у периоду када је жена радила и њен послодавац јој за време проведено на раду исплаћивао зараду“, објашњавају за Б92.

Како кажу, ова мера донета је због усклађивања рада и родитељства и намењена је као подршка жени која стварно ради, а не жени која се фиктивно запошљавања у циљу остваривања права на накнаду зараде, односно накнаду плате.

Тако све жене које раде испод шест месеци не могу примити мање од минималне загарантоване зараде, а све преко минималне зараде утврђује се на основу времена које је жена радила уз обавезно социјално осигурање.

Из Министарства истичу да је овим законом чак проширен круг корисника права.

„Уведено је ново право на остале накнаде по основу рођења и неге и посебне неге детета којим су обухваћене жене које самостално обављају делатност, жене ангажоване по основу различитих врста уговора, жене власнице пољопривредног газдинства и жене које су пољопривредни осигураници“, кажу.

Повећан износ родитељског додатка

Из Министарства рада посебно истичу да је нови Закона о финансијској подршци породици са децом донео повећан једнократни износ родитељског додатка од 100.000 динара, који треба да олакша увећане трошкове које породица има по рођењу детета.

„Родитељски додатак за друго, треће и четврто дете има популациони карактер као подршка породици да има више деце и то кроз сталне месечне приходе од 10.000 динара две године за друго дете, односно 12.000 и 18.000 динара за треће и свако наредно дете у десет година“, објашњавају из Министарства рада и додају:

„Уз једнократни износ родитељског додатка и прву рату родитељског додатка за друго, треће и четврто дете, исплаћује се паушал за набавку опреме за дете од 5.000 динара. Колико ће ови износи бити стимулативни зависи од породице до породице.“

Да би се трудницама брже исплатио новац и да не би чекале, нови закон „избацује“ послодавце као посреднике, који су често државу оптуживали за исплату надокнада.

Међутим, неки послодавци су већ упозорили своје запослене на породиљском одсуству да ће исплате каснити јер нису добили јасно објашњење из Министарства рада на који начин ће им се сада исплаћивати надокнада.

Како наводе из Министарства, управо у циљу да породиља што мање чека на исплату накнаде зараде потребно је да одмах, по отпочињању породиљског одсуства поднесе захтев за накнаду зараде, односно плате.

Међутим, наша саговорница Тијана се породила 27. јуна и од тада до данас није примила нити један динар. Ни своје плате, ни родитељског додатка ни једнократне помоћи од града Београда.

Више од два месеца само са мужевљевим приходима у четворочланој породици бори се да плати све рачуне и купи све што је потребно.

И поред тога што је држава од 1. јула повећала издвајања за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета у циљу побољшања пронаталитетне политике, Тијана од тога за сада нема никакве користи јер још није добила прву исплату родитељске накнаде која у случају рођења другог детета износи 240.000 динара односно 10.000 динара месечно.

Плату такође још чека. Мада јој је решење од Града Београда да јој се одобрава породиљска накнада за негу детета стигло пре неколико дана, обавештење о томе када може напокон добити свој новац, није.

А и када јој стигне, месечна зарада биће јој умањена за 60 одсто и плата током породиљског боловања мања за 20.000 динара сваког месеца.

Разлог?

“Код свог послодавца била сам најпре пријављена на уговор о привременим и повременим пословима да бих потом потписала и уговор о раду на неодређено време. Међутим, да бих имала пуну плату на породиљском морало би да прође шест месеци плус један дан у том новом рандом статус. Мени је недостајало 10 дана и зато ћу на породиљском примати 60 одсто зараде”, каже Тијана.

Сагласна је, каже да се закон мора поштовати и да постоје одређене процедуре које се морају поштовати али никако јој није јасно како је држава може оставити више од два месеца без иједног јединог динара иако је стално запослена.

“То свакако није нешто што иде у прилог борби државе да се повећа број деце и да се подстакну родитељи да имају бројније потомство. Ово свакако не доприноси”, каже она.

А на питање како објашњавају овај случај, из Министарства рада за Б92 кажу:

„На ову жену се примењује Закон о финансијској подршци породици са децом који је важио до 30. јуна 2018. године. Овој жени послодавац врши исплату накнаде зараде, а по пружању доказа да је исплату извршио рефундирају му се исплаћена средства. Нема података о датуму подношења захтева, а иначе се о захтевима решава у складу са одредбама Закона о општем управном поступку било да је реч о правима на републичком нвоу односно о дадатним правима града.“

Како и где се подноси захтев:

Захтев се може преузети са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (Документи – Сектор за бригу о породици – Закон о финансијској подршци породици са децом). Уз захтев прилаже дознаку о отпочињању породиљског одсуства, решење послодавца о одсуству са рада, фотокопију дознаке о почетку првог коришћења трудничког боловања (ако га је користила) и фотокопију картице текућег рачуна. Попуњени и потписани захтев са приложеним доказима, породиља не мора лично поднети већ то може учинити њен супруг, родитељ. Сви остали потребни докази преузимају се из доступних евиденција.

На основу поднетог захтева (иако дете још није рођено и нису евидентиране основице по основу зараде за претходни месец) донеће се привремено решење у трајању од три месеца и на основу њега вршиће се исплата накнаде зараде. По рођењу детета, а пре истека важења привременог решења, поново ће се преиспитати износ накнаде зараде на основу евидентираних основица у ЦРОСО и донеће се ново решење. Исплата нето накнаде зараде (плате) вршиће се директно на текући рачун породиље, а пореза и доприноса на одговарајуће уплатне рачуне. Исплата ће се вршити до краја текућег месеца за претходни месец, у периоду од 20-25 у месецу. Запослена породиља подноси захтев надлежној Служби дечије заштите у месту пребивалишта ( у Београду – Секретаријат за социјалну заштиту, 27. марта 43-45).

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ново истраживање упозорава на опасан ниво концентрације олова у крви код деце

5 (2) Свако треће дете широм света има концентрације олова у крви у нивоима који …

ПСИХОПАТА ТРОВАЧ опет најављује: Вакцина у Србији крајем новембра

1.5 (8) Упркос корони, иако верујемо да ћемо до краја новембра или почетка децембра имати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *