Друштво

Вучићева екипа купује 50 одсто „Политике“ за 8 милиона евра?!

Тајкун и власник концерна „Фармаком МБ“ Мирослав Богићевић, према сазнањима “Нове”, ипак је постигао договор о продаји свог удела у компанији “Политика новине и магазини” са власником “Новости” Бобаном Рајићем (иза кога стоји Синиша Мали). Његова фирма “Ист медија груп” регистрована у Русији има удео од 50 одсто капитала у Политици, а то продаје СНС екипи за више од осам милиона евра. Очекује се да уговор буде потписан после празника.

Иако је Мирослав Богићевић, близак Малом још док је био „жут“, рекао да посао око продаје још није завршен, да се још нису јавили власници „Новости“, те да има неколико заинтересованих па чак и из иностранства, наводи се да је посао годоворен, и то управо са власником „Новости“ Бобаном Рајићем (човеком Синише Малог, који је купио и фабрику „Гоша“ из Смедеревске Паланке.

– У суштини је све договорено, пеглају се детаљи. Договор је постигнут и он треба да се спроведе. Зна се шта се продаје и купује, за колико и зна се шта су рокови… Све то треба да се стави на папир и да се потпише уговор. Тек кад се то уради, може се рећи да је посао и завршен – наводи извор листа „Нова“.

Како се очекује, уговор би требало да буде потписан после празника, најкасније до краја јануара следеће године.

Осим тога, договорена је и цена од нешто више од осам милиона евра. За ту цифру ће само на пипуру власник „Вечерњих Новости“ Бобан Рајић постати и власник удела од 50 одсто и у компанији „Политика новине и магазини“, која, између осталог, издаје лист „Политика“ и плус је власник штампарије. Он је претходно са фирмом „Медиа 026“ купио „Новости“ за 2,5 милиона евра.

Оно што се поставља као питање је како је Мирослав Богићевић избегао законску обавезу да прво понуди држави свој удео у „Политици а. д.“ ( 90 одсто власништво државе), будући да је држава Србија други власник ПНМ. Саговорник објашњава како је та обавеза избегнута…

– У компанији „Политика новине и магазини“ пола је државе, а пола „Ист медија групе“. Када би се продавао удео, у том случају би „Политика а. д.“, као други власник, имала право прече куповине. Овде то није случај. Продаје се фирма регистрована у Русији, која је, између осталог, и власник удела у компанији „Политика новине и магазини“. У том случају нема права прече куповине, јер се купује власник који је власник нечега. Практично, не мења се власник удела, већ се мења власник власника удела.

Оно што је сигурно у овом случају јесте да власник „Новости“ Бобан Рајић ако има намеру да купи део власништва „Политике“, има законску обавезу да од Комисије за заштиту конкуренције тражи сагласност за концентрацију на тржишту.

Комисија је истакла да захтев до 28. 12. 2021. нису добили.

Уколико Рајић то не учини, поновиће се иста ситуација као и када је Богићевић куповао удео од ВАЦ-а.

Цео поступак, који је изведен 2012. године, није обављен ни тада транспарентно.

Нетрансарентна продаја од почетка – Богићевић крио да је он купац

Немачки ВАЦ је 50 одсто удела продао фирми из Москве – „Ист медија групи“. У том тренутку, знало се да иза руске фирме стоји бизнисмен из Шапца и власник концерна „Фармаком МБ“ Мирослав Богићевић. Званично, у папирима, његовог имена није било.

Комисија за заштиту конкуренције је донела одлуку којом се „Ист медија групи“, са седиштем у Москви, налаже да плати процесне пенале у висини од 143.500 евра.

Таква одлука је донета јер фирма Мирослава Богићевића није тражила сагласност од комисије за куповину, што је била његова законска обавеза. Како се наводи, тај новац никада није наплаћен.

Такође, Комисија је испитивала да ли је купопродајни уговор између „Ист медија групе“ и ВАЦ-а пуноважан. Како је тада саопштила на основу прикупљених материјалних доказа и изјава сведока, дошло се до сазнања да приликом продаје удела, ВАЦ није понуду прво доставио другом власнику, „Политици а.д.“, односно држави, која, према закону, има право прече куповине.

Предмет је прослеђен јавном Правобранилаштву, али до данас јавност није сазнала шта је епилог покренутих поступака. Комисија није одговорила ни на питање о епилозима покренутих поступака.

Незванично, новинари „Политике“ и „Вечерњих новости“, још од доласка Вучића на власт причају о плановима СНС (жутог) картела да се приватизацијом домогну зграда Борбе и Политике због атрактивних локација, где би правили луксузне хотеле са паркингом у центру Београда. Након приватизације би две највеће новинске редакције у Србији постепено смањивали лошим условима и отпуштањем радника, а потом и изместили из њихових седишта.

Извор: Нова, Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!