Вучићева идиотска власт ће тотално уништити Србију! Извоз пољопривредних производа пао за 2,6 одсто и износи 887 милиона долара

0
(0)

У прва четири месеца ове године Србија је извезла пољопривредних и прехрамбених производа у вредности од 887,6 милиона долара, што представља 21 одсто укупног извоза и пад од 2,6 одсто у односу на прошлу годину. Истовремено, вредност увоза у висини од 456,6 милиона долара је за 12,1 одсто мања.

Извоз пољопривредних производа пао за 2,6 одсто и износи 887 милиона долара

Релативно скромно реализовани резултати у спољнотрговинској размени је основна карактеристике положаја пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије током прва четири месеца 2015. године.

– Пад вредности увоза је последица смањене тражње на домаћем тржишту прехрамбених производа. Смањена куповна моћ домаћих потрошача који за храну по члану домаћинства имају око 62 евра месечно, као и смањена тражња представљају већу увозну заштиту од царинских оптерећења, са изузетком сировог и термички обрађеног млека и млечних прерађевина – каже агроекономиста Војислав Станковић.

Он објашњава да је тржишна позиција домаћих произвођача млека и прерађевина угрожена прекомерним увозом сировог и термички обрађеног млека, као резултат крајње неодговорно обављених преговора са ЕУ Комисијом око дефинисања увозне заштите у трговинском Споразуму (ССТ) са ЕУ.

– Откуп млека у праху од стране робних резерви не могу дугорочно дати значајније, позитивне ефекта домаћим фармерима – каже Станковић.

Најзначајнији пољопривредни извозни производи су кукуруз, смрзнута малина, цигарете, јабуке, шећер, уље од сунцокрета и безалкохолна пића. Са друге стране, најважнији увозни пољопривредни производи су сирова кафа, банане, поморанџе, дуван, семе сунцокрета, јабуке, свињско месо и препарати на бази екстракта и есенција.

Најзначајнији партнери су поред земаља ЕУ и земаља западног Балкана (ЦЕФТА) потписнице мултилатералног споразума о слободној трговини као и тржиште Руске Федерације са којом Србија има билатерални споразум о либерализацији трговине.

– Од 2001. године Србија има позитиван спољнотрговински салдо у размени са ЕУ. Суфицит у размени има тендецију раста из године у годину, тако да је са 170 милиона долара из 2001. године, повећан на 1.505 милиона долара у 2014. години. У структури извоза пољопривреде Србије, ЕУ је последњих година заступљена са 49-54 одсто, док је у структури увоза учешће ЕУ у распону између између 45-67 одсто – каже Станковић.

Са земљама ЦЕФТЕ остварен је извоз у вредности од 256 милиона долара и увоз у висини од 38 милиона долара.

– Постојећи Споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом, Србија не користи адекватно. Недовољно је искоришћена прилика да се повећа и извоз.

Остварена је вредност извоза од 79 милиона долара има удео у укупном извозу аграра скромних 8,9 одсто – каже Станковић.

 

Гордана Авалић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Буџетски дефицит у поређењу са 2018. повећан чак 183 пута

5 (7) * „Србија следеће године требало да „исплати 111 милијарди динара само на име …

Све мање лекара опште праксе у Новом Саду, један доктор покрива 40 одсто више грађана него што је прописано

0 (0) Број запослених у здравственим установама у Новом Саду у 2019. години порастао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend