Вучићу, признај лепо да ти СНС финансирају нарко дилери!

0
(0)

Београд – Да ли је Српска напредна странка противзаконито прикупљала средства за финансирање својих изборних кампања? Ово питање покренуле су чудне коинциденције да је више хиљада грађана уплатило донације СНС-у у идентичним износима.

Објашњење за то које је председник напредњака Александар Вучић дао у интервјуу Инсајдеру, само је покренуло нове сумње и нова питања.

Судећи по извештајима о финансирању кампање, бројни донатори СНС-а спремни су да издвоје потпуно исту суму као помоћ партији. Због кампање из 2014. када су грађани, чак и они који примају социјалну помоћ, масовно уплаћивали по 40 хиљада динара, Агенција за борбу против корупције обратила се тужилаштву указујући на могуће прање новца. Међутим, и у извештају за председничку кампању ове године наводи се хиљаде донација у истом износу.

„Сад ћу да Вам објасним како. Седимо нас двоје, и буде ту и неки трећи човек. Ја не знам да ли је то тако, ал’ претпостављам – ја кажем: „А ја хоћу да дам 800 евра, али ја не могу да дам 800 евра, дозвољено је то. Ево ти, изволи новац, молим те, плати за нашу странку“, објаснио је у емисији Инсајдера Александар Вучић, лидер напредњака.

Уколико се догодило како Александар Вучић претпоставља, да ли су напредњаци прекршили Закон о финансирању политичких активности у којем се наводи да је забрањено давање прилога политичком субјекту преко трећег лица?

„Свака ситуација у којој један давалац прилога уплаћује новац који је добио од неког другог, третира се као забрањена и подлеже кривичној одговорности“, каже Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

Закон предвиђа затворске и новчане казне за политичке субјекте који новац прикупе мимо прописа, као и новчане казне за даваоца финансијских средстава. Контрола финансирања странака у надлежности је Агенције за борбу против корупције.

Телевизија Н1 упутила је питања Агенцији за борбу против корупције да ли ће и како реаговати после оваквог објашњења Александра Вучића о финансирању СНС-а. Одговор, међутим, нисмо добили.

Бивши члан Агенције Зоран Стојиљковић, међутим каже да су они и раније упозоравали на спорне случајеве финансирања странака, али да је изостала реакција тужилаштва.

„Значи није ствар до агенције, ствар је до тужилаштва. Или ће тужилаштво радити свој посао и наћи елементе да то процесуира или ће се понашати као задња линије одбране режима. Видећемо“, каже Стојиљковић.

А док се чека реакција тужилаштва, Телевизија Н1 покушала је да добије коментар и у СНС-у. Наша молба, међутим, остала је без одговора.

Ђорђе Насковић / Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Где нас је довела Вучићева власт: Редови за бесплатну храну у Београду (видео, фото)

4.3 (4) Током викенда колектив „Солидарна кухиња“ кувао је и делио храну у Београду за …

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend