fbpx

Зрењанин: Управи плате мимо закона

0
(0)

ИЗ касе града Зрењанина, како је установила Државна ревизорска институција, после контроле финансијских извештаја и завршног рачуна буџета за прошлу годину, у 2016. потрошено је више од 220 милиона динара, али је процедура о расподели средстава била аљкава, у неким сегментима и мимо закона, а потрошено је и оно што у благајни нема… Наложено је да се грешке исправе, а одговор на налаз ДРИ, градска власт мора поднети у року од 90 дана. У противном, ДРИ ће одлучити о предузимању законских мера, евентуалном подношењу прекршајних и кривичних пријава.

Иако је градски буџет лане био у дефициту за скоро 500 милиона динара, локална власт трошила је новац без неопходног одобрења Министарства финансија. И, не само то – ДРИ је утврдила да ГУ нема ефикасан систем интерне контроле буџетског финансирања. Недостају стратешка документа, али и правилници и уредбе, због којих је лане под сумњивим околностима „исцурило“ близу два милиона евра јавних средстава…

По ревизорима, „шупљина“ има у свим сегментима – од Скупштине и Градског већа, до Градске управе, градоначелника и месних заједница. Утврђено је, тако, да су спорне дотације спортским организацијама од 26,9 милиона динара, културно-уметничким друштвима 6,6, а верским заједницима 600.000. Градским функционерима исплаћене су плате у већем износу него што то закон дозвољава. На платни списак буџета неосновано су стављени заменик и помоћник председника Скупштине. Начелница ГУ и њен заменик примили су 2,2 милиона динара од Градског већа, с којим немају никакве везе.

Запосленима у управи плаћају се путни трошкови без доказа о путовању, али и евиденције доласка на посао. Многи су ангажовани у комисијама и примају хонораре, а у ствари обављају оно што им је у делокругу рада. Чланови 10 комисија „олакшали“ су градску касу за 8,5 милиона динара…

ДРИ указује на то да ова пракса мора престати, као и правно неоснована исплата накнада одборницима, председницима и секретарима одборничких група, који су примили скоро 6,3 милиона. Градоначелнику се замера и ангажовање 11 радника по основу уговора о привременим и повременим пословима. Такође, и додела 3,7 милиона локалном недељнику, као и 500.000 фирми „Тис“ за попис имовине – без доказа да је посао, који је у надлежности ГУ, обављен!

Ревизори имају примедбе и на спровођење јавних набавки. Посао се углавном додељује истим фирмама, без доказа да су га ваљано и у року обавиле. Наведен је случај ангажовања музичара и плаћање услуга техничке и медијске продукције за „Дане пива“ у износу од 24 милиона динара. Све је обављено директним преговарањем, иако је Управа за јавне набавке захтевала јавни конкурс…

РЕАГОВАЛИ ОДМАХ ДА ИСПРАВЕ ПРОПУСТЕ

ИЗВЕШТАЈ о ревизији сачињен је прошлог месеца и постављен на сајту ДРИ. Достављен је градској власти у Зрењанину, која се о њему још није изјаснила, нити неко од званичника жели да га коментарише за медије. Генерални државни ревизор Радослав Сретеновић истиче да је ГУ Зрењанин већ предузела мере за исправку уочених пропуста, а донела је и одлуке за рационалније поступање са буџетом.

ЈУНИЦЕ и ОСЕМЕЊАВАЊЕ КРАВА

НЕСЛАВНО су завршиле јавне набавке које се тичу субвенционисања разних пројеката. Тако је за набавку 3.400 доза за осемењавање крава, плаћено пет милиона динара, а од 10 ветеринарских станица, само једна је доставила доказ где је потрошено 425 доза. Нико није контролисао ни како је расподељено 10 милиона динара за субвенционисање кредита пољопривредним газдинствима. Ни где је завршило 30 јуница намењених подстицају сточарства.

Слободан Пашић, Новости.рс

Илустрација Тоше Борковића

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ухлебљени код Вучића: Подржиш СНС, добијеш државни посао

4.9 (17) Постављање дугогодишње водитељке ТВ Пинк Снежане Дакић на место ПР-а у Директорату за …

У Вучићевим набавкама медицинске опреме за време пандемије из буџета нестало 190 милиона евра?!

5 (7) У току ванредног стања, Александар Вучић је изашао са изјавом „знају како би …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *