fbpx

Задужени у швајцарцима, не одустају од данашњег протеста

0
(0)

Председник Удружења за заштиту потрошача „Ефектива” Дејан Гавриловић казао је да чланови тог удружења који су задужени у швајцарским францима неће одустати од данашњег протеста испред Владе Србије на ком ће затражити да се пониште уговори о тим кредитима или да буду конвертовани у евре по паритету који је важио на дан закључења уговора.

Он је агенцији Бета рекао да „Ефектива” не учествује у тренутним преговорима о лекс специјалису о лакшој отплати кредита у швајцарским францима.

„Нас још увек нико није контактирао за мишљење, а министар финансија Синиша Мали говори да ће лекс специјалис бити усаглашен до краја дана. Према нама се односе као да смо духови, што је апсурдно”, казао је Гавриловић.

По његовим речима, „Ефектива”, која окупља велики број корисника швајцарских кредита, до сада је поднела неколико хиљада тужби, због чега је „нелогично да их нико ништа није питао” у вези са доношењем лекс специјалиса.

„Жури се са доношењем тог закона, с обзиром на то да Врховни касациони суд још увек није у потпуности заузео став о овом питању, већ се изјаснио само по једном аспекту који иде у корист корисника кредита”, рекао је он.

Гавриловић је навео да је основни захтев „Ефективе” да се одложи доношење лекс специјалиса о лакшој отплати кредита у швајцарским францима, док Врховни касациони суд у потпуности не заузме став о природи тих кредита.

„Након тога се може разговарати о доношењу неког системског решења, а пре тога никако”, додао је он.

Гавриловић је рекао да, уколико Влада Србије одлучи да донесе лекс специјалис, тај закон мора да поштује постојеће мишљење Врховног касационог суда.

„То се односи на конверзију кредита у швајцарским францима у евре, али по паритету који је важио на дан исплате тих кредита”, казао је он.

Гавриловић је додао и да тај закон треба да се односи на све кориснике кредита односно и на оне чији су уговори сада раскинути и чије су некретнине продате.

У Србији тренутно има 16.800 грађана који отплаћују кредит у швајцарским францима.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Београд: Протест против присилне вакцинације коју је у Србију увео сатаниста Вучић (видео)

4.6 (12) Са протеста против присилне вакцинације у Београду данас. Србија данас видео: Slobodna Televizija …

Један коментар

  1. mande te se curuvije i djindjica, dobise sto zasluzise i steta sto onaj romic omasi, sad bi imo posla podosta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *