Задужени у швајцарцима, не одустају од данашњег протеста

0
(0)

Председник Удружења за заштиту потрошача „Ефектива” Дејан Гавриловић казао је да чланови тог удружења који су задужени у швајцарским францима неће одустати од данашњег протеста испред Владе Србије на ком ће затражити да се пониште уговори о тим кредитима или да буду конвертовани у евре по паритету који је важио на дан закључења уговора.

Он је агенцији Бета рекао да „Ефектива” не учествује у тренутним преговорима о лекс специјалису о лакшој отплати кредита у швајцарским францима.

„Нас још увек нико није контактирао за мишљење, а министар финансија Синиша Мали говори да ће лекс специјалис бити усаглашен до краја дана. Према нама се односе као да смо духови, што је апсурдно”, казао је Гавриловић.

По његовим речима, „Ефектива”, која окупља велики број корисника швајцарских кредита, до сада је поднела неколико хиљада тужби, због чега је „нелогично да их нико ништа није питао” у вези са доношењем лекс специјалиса.

„Жури се са доношењем тог закона, с обзиром на то да Врховни касациони суд још увек није у потпуности заузео став о овом питању, већ се изјаснио само по једном аспекту који иде у корист корисника кредита”, рекао је он.

Гавриловић је навео да је основни захтев „Ефективе” да се одложи доношење лекс специјалиса о лакшој отплати кредита у швајцарским францима, док Врховни касациони суд у потпуности не заузме став о природи тих кредита.

„Након тога се може разговарати о доношењу неког системског решења, а пре тога никако”, додао је он.

Гавриловић је рекао да, уколико Влада Србије одлучи да донесе лекс специјалис, тај закон мора да поштује постојеће мишљење Врховног касационог суда.

„То се односи на конверзију кредита у швајцарским францима у евре, али по паритету који је важио на дан исплате тих кредита”, казао је он.

Гавриловић је додао и да тај закон треба да се односи на све кориснике кредита односно и на оне чији су уговори сада раскинути и чије су некретнине продате.

У Србији тренутно има 16.800 грађана који отплаћују кредит у швајцарским францима.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У сукобима Трампових присталица и антифе током протеста у Вашингтону више рањених и повређених (видео)

5 (4) Током протеста у Вашингтону избили су сукоби присталица десничарске групе „Поносни момци“ и …

Бранко Драгаш: Динар ће пропасти за дан, морате да се припремите за оно што следи (видео)

4.4 (28) Вучић нас је задужио од јула 2012. године до данас за 20 милијарди …

Један коментар

  1. mande te se curuvije i djindjica, dobise sto zasluzise i steta sto onaj romic omasi, sad bi imo posla podosta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend