Загорка Доловац, Тадићев кадар са Вучићевим погоном, нерадом заслужила 3. узастопни мандат
фото: Марина Лопичић

Загорка Доловац, Тадићев кадар са Вучићевим погоном, нерадом заслужила 3. узастопни мандат

Веровали или не, Загорки Доловац изгласан је трећи мандат за позицију републичког јавног тужиоца и она ће на овом месту, по свему судећи, провести пуних 18 година. Жена на чији се нерад указује годинама, која толерише све афере политичара и дивљање криминалних организација по Србији и небројане злочине реизабрана је на ову функцију како би своју ћутњу продужила за још шест дугих година.

Чиме је то Загорка Доловац заслужила поновно поверење? Зар у Србији не постоји правник који би имао храбрости да се ухвати у коштац са криминалом већ се поверење изнова указује жени која је на ову функцију изабрана још 2010. године за време владавине Демократске странке?!

За њен поновни избор гласали су посланици у Скупштини Србије и то њих 168 од 171 присутних, док троје није гласало. Министарка правде Маја Поповић имала је занимљиво образложење због чега је Загорки Доловац изгласан трећи узастопни мандат.

– Залагала се за доследно спровођење основних принципа у раду јавних тужилаштава у виду примене начела самосталности, непристрасности, професионалности, одговорности, те је предузимала и мере за успостављање и унапређење рада дисциплинских органа Етичког одбора и повереника за самосталност Државног већа тужилаца – казала је министарка Поповић.

Доловац овога пута није имала противкандидата, а занимљиво је да је њен други мандат 2015. године изгласан заједничким гласовима посланика СНС-а и ДС-а.

Представници Удружења за заштиту уставности и законитости предали су пре седнице петицију са 27 хиљада потписа грађана са јасним захтевом да се Доловац ни под којим условима не изгласа трећи мандат. Петиција није донела никакав резултат, а председник овог удружења указао је на проблематичност праксе да се све дискутабилне одлуке увек доносе усред лета по хитној процедури.

У нормалној држави изгласавање поверења за трећи узастопни мандат значило би да појединац изванредно обавља свој посао и да се за ту позицију пуних 11 година није појавио бољи противкандидат. Значило би да је држава земља која тежи правди, где нема организованог криминала у спрези са врхом државе и службама безбедности и да се грађани осећају сигурно и правно заштићено у актуелном поретку.

Да ли ме утисак вара или ово све нема везе са здравим разумом?! Постоји ли сладак укус правде у нашем друштву? Знамо ли уопште како правда изгледа, делује, каквог је заиста укуса? Јесмо ли јој икада пришли довољно близу да би макар помирисали тај идеал блаженства?

Да ли се осећате сигурно у земљи Србији, где организоване криминалне и хулиганске групе имају заштиту државних структура? У земљи где исти ти криминалци имају заштиту од судија, где имају списак кривичних дела за које никада не одговарају и са тим опширним полицијским досијеима слободно шетају и малтретирају свакога ко им се, макар и случајно, нађе на путу?!

Одговори на ова питања директно указују на оправданост трећег мандата Загорке Доловац. Она је мистериознија од свих јунака азијских трилера, научнофантастичних суперхероја, апсолутно свих тероја завере и старословенских митологија. Њено појављивање у јавности је обрнуто пропорционално Вучићевом општењу са медијима. Било би занимљиво спровести анкету међу грађанима широм Србије у којој би се испитаницима само показала фотографија републичке јавне тужитељке са питањем – Знате ли ко је на фотографији?

Верујем да би ретко ко имао тачан одговор. Неко би такву необавештеност повезао са показатељема уређеног друштва у којем није важно ко је на одређеној функцији све док систем функционише. Србија уређено друштво? Систем функционише, али не у складу са потребама грађана Србије већ са интересима појединаца и њихових повлашћених организација.

Kако Загорка Доловац има храбрости да себе свако јутро погледа у огледало? И не само она, већ многи у овој држави. Kако изгледа то суочавање са својим одразом када сте свесни да радите све да не учините ништа за бољитак заједнице и поред врло одговорне функције и указане части да помогнете својим суграђанима да живе у нормалнијем друштву!?

Њен лик и дело један су од кључних доказа да не постоји никаква суштинска разлика између садашње и прошле власти. Била је најбољи кандидат и самозваним демократама, као и овим свенапредним радикалима. Они деле исте кадрове. Гломазни и погрешни систем храни се истим људима, а име странке на власти у крајњој инстанци не значи апсолутно ништа. То је наша реалност и Загорка зато може опуштено да не ради ништа још наредних шест година. Честитамо реизбор највећем нераднику у историји.

Ово иначе није била једина тачка дневног реда. Поред избора Доловац, посланици су усвојили и измене и допуне Закона о судијама, као и допуне Закона о Високом савету судства.

Изгласан је и Закон о попису пољопривреде 2023, Закона о утврђивању финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности, а потврђен је и Финансијски уговор ЦОВИД-19 подршке Влади Србије од Европске инвестиционе банке.

Потврђен је Меморандум о разумевању са Италијом о запошљавању чланова породица дипломатског, конзуларног и административно-техничког особља.

Изабрано је деветоро од 13 предложених председника судова, а није изабран председник суда у Прокупљу, Панчеву, Зрењанину и Руми, чије је предлоге оспорила посланица Јелена Жарић Kовачевић.

За члана Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) изабран је Божидар Зечевић за којег је гласало 164 од 172 посланика, преноси Н1.

Луфтика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

РАСКОРАК ИЗМЕЂУ МАСОНЕРИЈЕ И ЗАДАХА СЕОСКЕ ПАРОХИЈЕ: После велике победе у Првом светском рату српски народ се није обновио

РАСКОРАК ИЗМЕЂУ МАСОНЕРИЈЕ И ЗАДАХА СЕОСКЕ ПАРОХИЈЕ: После велике победе у Првом светском рату српски народ се није обновио

ИЗМЕЂУ два светска рата српски народ је у целој југословенској држави постао индустријско двориште велике …

Србија: Удвостручен број гастарбајтера, највише одлазе најобразованији

Србија: Удвостручен број гастарбајтера, највише одлазе најобразованији

У Европску унију је 2018. године отишло дупло више радника из Србије него што је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *