Законом забранити симболе бољшевичке окупације и убица који су после усташа побили највише Срба!

3.8
(6)

БИЛО да је знамење револуције и слободе или црвеног терора, диктатуре и једноумља, црвена звезда петокрака поново је успела да подели наш народ. Овај симбол за мање од три деценије прешао је пут од државне заставе до укидања и уклањања из готово свих јавних простора у Србији.

Корак даље направио је „Покрет обнове Краљевине Србије“ (ПОКС) Жике Гојковића и Војислава Михаиловића, који је најавио и иницијативу за увођење законске забране коришћења овог амблема. По угледу на Мађарску, која је на предлог премијера Виктора Орбана забранила јавно истицање петокраке, они траже да исто учини и Србија.

Осим што „није хтела Перу краља“ петокрака не ваља, како кажу у ПОКС-у, и што су под њом комунисти током и после после Другог светског рата, без основа убили више од 100.000 Срба.

– Комунисти су противправно одузимали грађанима имовину, затварали неистомишљенике – образлаже Војислав Михаиловић, унук вође Равногорског покрета Драгољуба Михаиловића. – Укинули су слободу штампе и говора и завели диктатуру. Донели су устав из 1974. године на штету Срба, који је разбио Југославију и изазвао ратове деведесетих година.

СТИГЛА СА БОЉШЕВИЦИМА

ЦРВЕНА петокрака звезда на светску сцену ступила је са бољшевицима у време Октобарске револуције и грађанског рата у Русији и, заједно са српом и чекићем и црвеном заставом, убрзо постала саставни део комунистичке иконографије. Носили су је републиканци у Шпанији, а током Другог светског рата била је основни симбол Црвене армије. Препознатљив је детаљ југословенског партизанског покрета, као и великог броја левичарских револуционарних покрета широм света.
Да је петокрака за њега знамење пропасти Михаиловић доказује и судбином Косова исцртаном у време комунизма.

– Исцртали су границе између Србије и Косова, населивши 200.000 Албанаца, и забранивши повратак 50.000 протераних Срба. Србима су једнако зло учинили и фашисти и комунисти, па би и звезда петокрака требало да има јавни третман једнак кукастом крсту – каже Михаиловић.

ПОКС најављује и да ће на првој јесењој седници Народне скупштине предложити закон који би трајно проскрибовао петокраку.

Оваквом вредновању симбола комунизма, Народноослободилачке борбе и револуције жестоко се противи организација СУБНОР, сматрајући да је на делу још један покушај прекрајања историјских чињеница.

– Иницијатива о забрани јавног истицања звезде петокраке потпуно је суманута. Она, нажалост, није нова и уклапа се у савремене трендове – каже потпредседник СУБНОР-а, генерал у пензији Видосав Ковачевић. – Са овим знаком на челу страдали су милиони људи борећи се против фашиста, а заједно са њом 1944. стигла нам је и слобода.

Прочитајте још – ПОКС: Нека Титов кредит врате они који су га потрошили

Ковачевић наглашава да Србија негује и антифашистичку традицију и да нема разлога да се стиди овог дела своје историје.

– За касније недаће српског народа свакако није крива петокрака и не постоји ниједан разлог да се јавно не истиче – напомиње Ковачевић.

На петокраку, као знамење једног времена, идеологије и његових вредности данас се различито, и углавном искључиво гледа. Историчар Бојан Димитријевић, из Института за савремену, историју каже да се противи било каквим забранама, али да би Србија требало да се држи својих националних симбола.

– Противим се коришћењу петокраке у нашем друштву. За мене је она симбол грађанског рата, подела и погрешне идеологије од које ни данас не можемо да се опоравимо. Србија има своје добро познате и историјски утемељене националне амблеме и њих треба истицати и поносити се њима. Црвена петокрака то свакако није – каже Димитријевић.

Р. ДРАГОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко су били Титови партизани? (видео)

5 (4) Kо су биле партизанске јединице, којим идејама и циљевима су биле вођене, која …

У Сједињеним Државама левичари уништавају породицу за новац Сороша и Арноа

5 (3) * Нова идеологија је изузетно популарна међу активистима Black Lives Matter који сеbe …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend