ЖАЛБА УСТАВНОМ СУДУ ЦРНЕ ГОРЕ ДФ тражи поништење резултата парламентарних избора

ЖАЛБА УСТАВНОМ СУДУ ЦРНЕ ГОРЕ ДФ тражи поништење резултата парламентарних избора

ПОДГОРИЦА – Опозициони Демократски фронт (ДФ) поднео је данас Уставном суду Црне Горе жалбу на одлуку Државне изборне комисије (ДИК) о утврђивању коначних резултата парламентарних избора, јер сматра да нису одржани у условима који омогућавају слободно изражавање воље грађана.

Жалбом се тражи да Уставни суд поништи одлуку ДИК-а о проглашењу званичних резултата.

У ДФ-у оцењују да су одлуком ДИК-а повређена људска права и слободе зајемчене Уставом и међународним споразумом и наводе да се “не може успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима, у складу са законом”.

Подносиоци жалбе у образложењу наводе да “парламентарни избори 16. октобра нису одржани у условима који су омогућили слободно изражавање воље грађана, у складу са законом” и у том контексту наводе хапшење групе од 20 држављана Србије осумњичених за припремање терористичких напада на изборни дан.

“Злоупотребом Уставних овлашћења, кршењем изборне ћутње и креирањем атмосфере да иза покушаја наводног државног удара стоји ДФ, специјални тужилац, директор Управе полиције и медији су директно утицали на резултате избора, и то у корист владајуће Демократске партије социјалиста, а на штету ДФ-а”, наводи се у образложењу.

ДФ, као ни читава опозиција у Црној Гори, не признаје резултате парламентарних избора 16. октобра и тражила је раније од ДИК-а да не прогласи званичним резултате гласања.

Према тим резултатима ДПС је освојила 36 од 81 места у Скупштини Црне Горе, ДФ 18, Коалиција Кључ девет, Демократе осам, Бошњачка странка и Социјалдемократе по два мандата, Албанци одлучно и ХГИ по један, а Социјалдемократска партија СДП четири мандата.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

МЕДОЈЕВИЋ: Народ је гласао да Мило буде у Спужу, а не у Њујорку

МЕДОЈЕВИЋ: Народ је гласао да Мило буде у Спужу, а не у Њујорку

МИЛО Ђукановић није мој председник, он је лопов, мафијаш и издајник, прокоментарисао је председник Покрета …

У Немачкој после избора на власт долази коалициона влада социјалдемократа и зелених

У Немачкој после избора на власт долази коалициона влада социјалдемократа и зелених

Социјалдемократски кандидат за наредног немачког канцелара Олаф Шолц победник је и трећег, последњег телевизијског суочавања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *