ЖАЛБА УСТАВНОМ СУДУ ЦРНЕ ГОРЕ ДФ тражи поништење резултата парламентарних избора

0
(0)

ПОДГОРИЦА – Опозициони Демократски фронт (ДФ) поднео је данас Уставном суду Црне Горе жалбу на одлуку Државне изборне комисије (ДИК) о утврђивању коначних резултата парламентарних избора, јер сматра да нису одржани у условима који омогућавају слободно изражавање воље грађана.

Жалбом се тражи да Уставни суд поништи одлуку ДИК-а о проглашењу званичних резултата.

У ДФ-у оцењују да су одлуком ДИК-а повређена људска права и слободе зајемчене Уставом и међународним споразумом и наводе да се „не може успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима, у складу са законом“.

Подносиоци жалбе у образложењу наводе да „парламентарни избори 16. октобра нису одржани у условима који су омогућили слободно изражавање воље грађана, у складу са законом“ и у том контексту наводе хапшење групе од 20 држављана Србије осумњичених за припремање терористичких напада на изборни дан.

„Злоупотребом Уставних овлашћења, кршењем изборне ћутње и креирањем атмосфере да иза покушаја наводног државног удара стоји ДФ, специјални тужилац, директор Управе полиције и медији су директно утицали на резултате избора, и то у корист владајуће Демократске партије социјалиста, а на штету ДФ-а“, наводи се у образложењу.

ДФ, као ни читава опозиција у Црној Гори, не признаје резултате парламентарних избора 16. октобра и тражила је раније од ДИК-а да не прогласи званичним резултате гласања.

Према тим резултатима ДПС је освојила 36 од 81 места у Скупштини Црне Горе, ДФ 18, Коалиција Кључ девет, Демократе осам, Бошњачка странка и Социјалдемократе по два мандата, Албанци одлучно и ХГИ по један, а Социјалдемократска партија СДП четири мандата.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стравични подаци: Злочини комуниста над српским народом у 20. веку

4.5 (29) Прво, геноцид комуниста над Србима вршен је намјерним слањем партизанских српских јединица против …

Највећа чистка у историји АНБ-а: Разрешени начелници свих ресора

4.8 (6) Ово је само почетак радикалних резова у Агенцији за националну безбедност Црне Горе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend