Замрзнута цена “народног“ хлеба (видео)

Замрзнута цена “народног“ хлеба (видео)

Хлеб “Сава” од брашна тип 500 неће прелазити цену од 46 динара, а ако буде потребно интервенисаће се и из Робних резерви. То је у најкраћем део Уредбе коју је јуче донела Влада Србије. Зоран Пралица председник Удружења пекара Србије каже за РТС да је Русија забранила извоз пшенице, Украјина је имала потопе и кишу, није имала довољан род, као и Канада, и да је цена на светској берзи “повукла” и цену брашна.

Зоран Пралица је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је на берзама скочила цена пшенице, па је то, кaже, “повукло” и цену брашна.

“Ми не знамо када ће се то зауставити, јер је Русија забранила извоз пшенице, Украјина је имала потопе и кишу, није имала довољан род, као и Канада. Док нам не дође нова пшеница са јужне хемисфере за два до три месеца ове цене ће на светској берзи дивљати. Влада је донела уредбу, и то је одличан потез да би се премостио тежак период. Влада је у договору са Унијом пекара Србије да ће робне резерве млети пченицу продавати пекарима брашно по 30 динара у количини која је потребна за производњу хлеба до максималне цене од 46 динара”, рекао је Пралица.

Ова помоћ коју добијамо од Владе у брашну од 30 динара није круцијална за садашњу цену векне хлеба.

“Ако се тржиште не избалансира и ако та цена буде остала на берзи за неких шест месеци или годину дана мора доћи до промена. За сада је ово одлична интервенција, једина интервенција да можда цена хлеба не би подивљала, па да добијемо цену од 80 или 100 динара, што наши купци не би поднели”, рекао је Пралица.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НЕ на референдуму је НЕ даљој колонизацији Србије

НЕ на референдуму је НЕ даљој колонизацији Србије

У име Српског покрета Двери, у име свих Уставобранитеља и потписника Апела народу и у …

Шта ће све поскупети у 2022: Нове цене у новој години

Шта ће све поскупети у 2022: Нове цене у новој години

У новој 2022. години потрошачи широм Србије неће имати пуно разлога за оптимизам, чекају их …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *