Економија

Заражен и кукуруз увезен из Румуније у Немачку

После узбуне због српског кукуруза контаминираног афлатоксином открива се да кукуруз увезен из нашег „комшилука” има много вишу концентрацију отрова. – Покренута истрага и против увозника и прерађивача сточне хране

Непуних двадесет и четири сата пошто је покрајинско министарство здравља и пољопривреде у Доњој Саксонији обавестило немачку јавност да је кукуруз увезен из Србије контаминиран канцерогеним гљивичним отровом афлатоксин Б1, надлежни органи се по други пут припремају да Овога пута реч је о румунском кукурузу, с много вишом концентрацијом афлатоксина од српског.

Немачка јавност није обавештена о новом налазу, већ „само” надлежне контроле. Као што се у „српском случају” чекало дуже од недељу дана на коначне анализе, тако се и залихе румунског кукуруза детаљно испитују. О озбиљности ситуације, међутим, сведочи чињеница да је Немачка посредством Европског система за брзо обавештавање (РАСФФ) обавестила земље потписнице одговарајућег споразума о алармантном налазу.

Вест из Берлина потврдила је у телефонском разговору за „Политику” Брита Норас, портпарол Немачког удружења произвођача, прерађивача и трговаца сточном храном (ДВТ). Истакла је, међутим, да нови налаз не мења чињенично стање: „Нема сумње да је кукуруз увезен из Србије контаминиран афлатоксином и да су приликом контрола установљена делом алармантна прекорачења дозвољених вредности.”

Подсећања ради, надлежна министарства у седам немачких покрајина минулог четвртка су блокирала испоруку српског кукуруза прерађивачима сточне хране и пољопривредницима, а у петак су наложене свеобухватне контроле испоручене сточне хране, стоке, свиња и живине и, наравно, сировог млека на укупно 3.560 фарми.

С проглашењем, по тамошњем схватању, драстичних мера дуго се чекало. Најпре је 5. фебруара, приликом рутинске анализе квалитета сировог млека на једној сточној фарми у округу Лер, откривено недозвољена концентрација афлатоксина М1, а потом су контролори, следећи „траг” сточне хране дошли до силоса у којима је ускладиштен кукуруз, увезен из Србије.

„Контроле су показале такозвану пунктуалну контаминацију, што значи да је кукуруз пре испоруке мешан с незагађеним зрном”, тврди председник Немачког удружења пољопривредника Јоахим Руквид.  

На питање „Политике” да ли је српски кукуруз помешан с производима из других земаља, Руквид није могао да одговори али је то учинила портпарол ДВТ, Брита Норас: „У увозној декларацији је наведено да кукуруз (45.000 тона чија је даља испорука блокирана) потиче из Србије. Управо у залихама увезеним из Србије установљена је недозвољена концентрација афлатоксина на појединачним жариштима”.

У разговорима с немачким стручњацима за пољопривреду, „Политика” је сазнала да оних 45.000 тона српског кукуруза намењеног додатној исхрани стоке, свиња и живине, представљају „сламку у мору” неопходних залиха. „Укупно, немачка годишње потроши на додатни тов између два и два и по милиона тона кукуруза”, истиче се у удружењу немачких произвођача сточне хране.

На питање или аргумент „Политике” да је потпредседник СНС-а Игор Мириновић показао званично писмо Управе царина у коме се каже да није било извоза српског кукуруза у Немачку ни ове, ни 2012. године, портпарол Норас је одговорила: „Кукуруз је увезен децембра прошле године, а у увозној декларацији наводи се Србија као земља порекла.”

Афера у повоју румунског кукуруза указује, међутим, да Срби сасвим извесно нису једини „кривци”. Удружења потрошача ће наредних дана покренути питање одговорности надлежних у министарствима здравља и пољопривреде у свих 16 немачких покрајина – због недовољне или због закаснеле контроле. С друге стране, отворено је и питање одговорности увозника и прерађивача сточне хране.

Да ли су они који згрћу профите продајом сточне хране „зажмурили на једно око“ приликом увоза и прераде, или, штавише, „активно допринели” да налази исправности задовоље тражене и законом прописане стандарде, јавно је, сам себи, поставио питање председник удружења немачких сељака Руквид.

Према информацији коју је „Политика” добила у централи немачке странке Зелени, увозници и прерађивачи сточне хране неретко се обреју пред искушењем да помешају загађени и незагађени кукуруз, да би тако остварили укупну, нижу вредност контаминације.

Овакав поступак је, међутим, строго забрањен. По европској одредби 2002/32/EG, параграф 23, тачка 1, контаминирана сточна храна мора бити уништена, њено „разблаживање” незагађеном храном је строго забрањено.

 
Милош Казимировић
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!