fbpx
понедељак , новембар 18 2019
Насловна / Србија / Друштво / Заштитник грађана: Притисак на новинаре у Србији постао је неподношљив

Заштитник грађана: Притисак на новинаре у Србији постао је неподношљив

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да је притисак на новинаре у Србији постао неподношљив и да је он вербални, физички и економски. Пашалић је рекао да новинари раде по кратким уговорима и немају стални радни однос, а на тај начин, према његовој оцени изложени су индиректном притиску.

Медија центар Београд: Зоран ПашалићФото: Медија центар Београд / Зоран Пашалић
“У сарадњи са новинарским удружењима треба да се направи јединствена платформа у којој ће се тачно дефинисати шта је то притисак, шта је вређање ,а шта је оно што треба да процесуирају судови као што су прекршаји и кривична дела, и на тај начин тражити одговорност свакога”, изјавио је Пашалић за РТС.

У годишњем извештају заштитника за 2018. годину забележена су 102 напада и 72 случаја притиска на новинаре, што је према оцени Пашалића не забрињавајуће, већ опасно.

Заштитнику грађана у 2018. години поднето је 10.000 притужби, а уведена је хитна служба у оквиру које се поступа истог дана или у наредних неколико дана. Он је навео да постоје случајеви које институција заштитника не може сама да реши, али ће их упутити у институцију која је надлежна и пратити како се решава тај проблем.

“Највише је имовинско-правних проблема који су последица транзиције. Пензиони проблеми, остваривање права из радних односа, отпремнина као и одређена права која се односе на доделу станова”, рекао је Пашалић.

Kао велики проблем истакао је то што су многа предузећа отишла у стечај или приватизована и на тај начин су индиректно грађанима ускраћена многа права.

“Често нерешавање тих неких случајева не зависи од нас него од институција којима се обраћамо. Врло је битно што ће нови Закон о заштитнику грађана прецизирати неке краће рокове у којима ће институције бити дужне да нам дају одговор или да поступају када им се обраћамо са назнаком хитно”, казао је он.

Извор: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Француски режим покушава да угаси странку Марин ле Пен!

СТРАНКА коју води Марин ле Пен је пред гашењем! Ову алармантну поруку послало је руководство …

Репортери без граница: У Србији под Вучићем није безбедно бити новинар

Постало је уобичајено за провладине медије да преносе и следе изјаве председника Вучића и других …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *