Економија

Зашто је на рачуну за струју поскупела накнада за обновљиве изворе?

Зато што народ и државу пљачкају домаћи и страни лопови!

Од првог августа поскупела је и накнада за обновљиве изворе електричне енергије, која се преко рачуна за струју плаћа повлашћеним произвођачима. Удружења потрошача подсећају да грађани кроз ту накнаду плаћају огромне износе када се у обзир узме 3,6 милиона електричних бројила у Србији.
Појединачна накнада није мала, али када се она помножи са толиким бројем потрошача, она опет није мала, објашњава нам Радомир Ћириловић из Удружења за заштиту потрошача Просперитет из Новог Сада.

Са друге стране, како наглашава, потрошачи немају никакве везе са повлашћеним произвођачима електричне енергије.

„Пре неки дан су објавили да је влада донела уредбу о висини посебне накнаде за подстицај повлашћеним произвођачима електричне енергије, па је накнада која се наплаћује по утрошеном киловат сату повећана за 83 одсто. То је ставка број 6. на рачуну за струју“, каже Ћириловић.

Накнада је поскупела са 0,437 динара на 0,801 динар по киловат сату и то су заправо субвенције повлашћеним произвођачима електричне енергије која се добија из обновљивих извора.

Она се између осталог плаћа и власницима мини-хидроелектрана (МХЕ) чијом изградњом су многе реке и потоци гурнути у цев, а њихова корита уништена.

„Интересантно да нема субвенција за повлашћене произвођаче млека, али за привилеговане који су преко ноћи дигли мини-хидроелектране (МХЕ) и уништили реке увек има пара од потрошача“, подсећа Ћириловић.

Он каже да народ у Србији који брани реке од изградње МХЕ није ни свестан да је претходног месеца, већ платио накнаду њиховим власницима који реке гурају у цеви како би правили струју.

Како Ћириловић додаје, када када се анализира та накнада, по потрошеном киловат сату, она је повећана је са 0,437 динара на 0,801 динар и то представља поскупљење од 83 одсто.

„Ја сам потрошач који је потрошио 500 киловат сати прошлог месеца. До сада сам ту накнаду плаћао 218,5 динара за 500 киловата. Сад кад су повећали за 83 одсто ову накнаду та ставка на просечном рачуну износи ће око 400 динара“, каже представник Просперитета.

Ако је, како додаје, потрошња мања и месечно износи 300 киловата, то је 300, 200 динара по сваком бројилу и представља огроман новац када се помножи са 3,6 милиона бројила колико их има у Србији.

Међутим, ни ту није крај у рачунању. Како додаје, ставка на рачуну којом се плаћа подстицај повлашћених произвођача електричне енергије на крају изађе негде око 10 одсто од укупне потрошње струје, јер се на њу додаје акциза и порез на додату вредност (ПДВ).

„Онда то није цена од 0,801 динара по киловат сату (нова цена накнаде за повлашћене произвођаче)“, сматра наш саговорник.

Ћириловић подсећа и да техничка влада доноси само одлуке о повећању цена и оцењује да је то „лов у мутном“, јер је поред стурје поскупео и гас.

Он сматра да ће праве информације о поскупљењу струје знати тек када добијемо нове рачуне за август који иначе стижу у септембру. Сматра и да нико не гарантује да неће бити поскупљења још неких ставки на тим рачунима.

Према његовим речима, када се анализира повећање цене електричне енергије у задњих 10 година долази се до закључка да се увек примењује један исти систем. Наш портал је о томе већ више пута писао, а саговрник на ту тему управо је био господин Ћириловић.

Он опет подсећа да је рачун за струју који Електропривреда Србије (ЕПС) издаје својим потрошачима и који има 17 ставки, намењен је за „неписмене“ људе.

„У томе и јесте поента, да се људи који су недовољно обавештени што више збуне овим силним ставкама за обрачун електричне енергије. Кад узмете 17 ставки заједно са каматом и анализирате их доћи ћете до податка да само 40 одсто од има везе са производњом и дистрибуцијом електричне енергије, а да су 60 посто намети, да су помешане бабе и жабе“, подсећа саговорник Нове економије.

Он додаје да њега као грађанина и потрошача занима колико кошта киловат сат, који се на рачуну исказује као основна просечна цена електричне енергије од 7,19 динара по киловат сату.

„Ако је то 7,19 просек и ако тај он има неку вредност, нека се то помножи са том вредношћу и онда нека кажу колико кошта мој рачун“, каже Чириловић.

Према његовим речима, то нико не може да утврди, чак и ако је неко технички образован, ако нема више информација о параметрима којима се одређује та цена, као и да је све то „читава наука“.

МИНИСТАРСТВО: НАКНАДА ЋЕ БИТИ ВЕЋА ЗА 120 ДИНАРА

„За просечног, односно типског купца који на месечном нивоу троши 345 киловат-сати, накнада ће се са 150 динара повећати на 270 динара. Укупно увећање рачуна по том основу биће за 120 динара“, рекао је за Радио-телевизију Србије помоћник министра енергетије, Зоран Илић.
рачуни комуналије

Он истиче да је увећање накнаде за обновљиве изворе било нужно много раније.

„И прошле године смо имали повећање. Износ у коме је озбиљно задужен ЕПС, јер је био у обавези да плаћа накнаду за обновљиве изворе енергије, близу је 20 милиона евра“, наводи Илић.

Према његовим речима, Србија кроз накнаде и добија, јер енергија коју плаћамо кроз обновљиве изворе енергије је од 90 до 100 евра по мегават-сату.

„Србија увози енергију по ценама које су на тржишту значајно више од 300 евра по мегават-сату. Практично и то што узимамо од њих, по три пута је нижој цени, него што је на берзи“, истиче Илић.

РТС је подсетио да је струја од 1. августа скупља 6,5 одсто.

КОЛИКО ЈЕ ЗАПРАВО ПОСКУПЕЛА СТРУЈА?

Јавност је према Ћириловићевим речима, обманута да стуја од 1. августа поскупљује 6,5 одсто, већ 8,2 па и 8,3 одсто. Како објашњава 6,5 одсто на киловат сат за вредност за седам динара и на вредност од осам динара, није исти износ поскупљења

„Значи, пропорционално се повећава, ви као потрошач треба да дате по основу акцизе од 7,5 одсто. Није иста акциза од 7,5 одсто која се рачуна пре 1. августа и од 1. августа. Треба гледати крајњи резултат, нигде у свету се не рачуна порез на додату вредност на акцизу (порез на порез), једино у Србији“, додаје наш саговорник.

Ћириловић подсећа и да је Влада Србије пре неколико година пребацила корекцију цене енергената на Републичку агенцију за енергетику.

„Агенција има право да усклађује цену гаса, са порастом курса долара и нафтном формулом, на свака три месеца. Ништа нам не гарантује да струја неће поскупети још који пут до нове године, јер већ су најавили на мала врата да је мало њено поскупљење струје од 6,5 одсто, односно 8,3 одсто“.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова економија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!