fbpx

Зашто немачка министарка обилази мигрантски центар у Кањижи, зар их нема у Немачкој?

0
(0)

КАЊИЖА – Министарка за европске интеграције Немачке покрајине Баварске Беата Мерк изјавила је данас да ће Немачка правити разлику између оних којима је угрожен живот и оних који у Немачку долазе из жеље за бољим животом, укључујући и азиланте из Србије и са Косова, а премијер Александар Вучић је поручио да смање количине новца који им дају и да неће више имати те проблеме.

Мерк је рекла да је Немачка привржена хуманитарној обавези да помогне онима којима је потребна помоћ, али да ће све којима није живот угрожен вратити у земље из којих долазе и учинити да у више Немачку не долазе и заузимају места онима којима је помоћ стварно потребна.

„Нећемо финансирати и пружати подршку на начин као што је то до сада било већ ћемо увести помоћ у роби и потрепштинама…неће више бити подстицаја људима који су из економских разлога дошли у Немачку”, рекла је Мерк по обиласку Прихватног центра за Мигранте у Кањижи где је боравила с премијером Србије.

Немачка, констатовала је, трпи притисак и од бројних људи „са Косова, Албаније и Србије” и додала да ти људи морају да се врате јер немају изгледа да им буде одобрен азил.

Вучић и Мерк су у потпуности сагласни када је реч о лажним азилантима, јер је, сматрају, свима јасно зашто они одлазе у Немачку.

„Они тамо иду због пара. Најлакше је да не радите ништа…седите у прихватном центру у Немачкој, узимате немачке паре…по 500 евра…а ништа не радите”, рекао је Вучић и додао да је Немачкој потребно шест месеци да их врати у земље порекла, а да они опет проналазе начине повратка.

„Само ви смањите паре које им дајете и нећете имати политичке азиланте. То могу отворено да кажема и овде и у Немачкој јер сви знамо да они тамо одлазе због новца” рекао је Вучић.

Он је констатовао да све земље ЕУ на овај или онај начин затварају своје границе за мигранте, за разлику од Србија која то не чини, те је поручио да је неопходно да ЕУ предложи свеобухватно решење за тај проблем. Ово тим пре, указао је, јер после 15. септембра Мађарска доноси закон којим ће затворском казном од пет година кажњавати илегалан прелазак преко границе.

„Шта је то што ми треба да урадимо – желимо да се понашамо европски, да дамо свој допринос и преузмемо свој део одговорности. Ми не бежимо од те одговорности, али ЕУ мора да нам каже шта су наше обавезе”, рекао је Вучић након обиласка Прухватног центра за мигранте у Кањижи где је боравио са министарком за европске интеграције немачке покрајине Баварске Беатом Мерк .

Нагласио је, међутим, да мигранти не желе да остану у Србији, да већина њих који се у овом тернутку у Кањижи стигла ту јутрос и да само тражи да оде.

„Не можемо никога да приморамо да остане, али шта ће бити после 15. септембра плашим се јер свако ко покуша да уђе у Мађарску добиће пет година затвора”, рекао је Вучић.

Премијер је разговарао са мигрантима, породицама са децом које су тренутно у Прихватном центру у Кањижи и све је њих интересовало шта се дешава када пређу у Мађарску. Вучић им је објаснио да ће Србија учинити све да на територији наше земље буду збринути, али да када пређу границу не може ништа да гарантује, подсетивши их да их при томе на граници чека ограда, жица…

Вучић је новинарима рекао и да не зна да ли ће привремени Прихватни центар у Кањижи ту и остати због мађарског закона и још једном апеловао да ЕУ да што пре нађе решење.

„И сад ја вас питам, шта да радимо? Они питају како да им обезбедимо пут ка Мађарској, али ми то не можемо да урадимо, Мађарска је суверена земља и чланица ЕУ”, рекао је Вучић.

Европска унија, поновио је Вучић, мора да каже шта је део посла који Србија треба да уради, Србија избеглице поштује, јер зна њихову муку, будући да је 500.000 Срба избегло током рата деведесетих.

„У међувремену, ми ћемо поправити положај ових људи у време њиховог боравка у Србији”, рекао је Вучић током обиласка Прихватног центра.

Избеглице су се пожалиле премијеру да је за њих ноћу хладно, као и да би било добро да им храна , коју Црвени крст испоручује сваког дана у 12 сати, стиже раније. Вучић је рекао да ће та питања бити решена, подсетивши да је 5.500 ћебади већ подељено, али да их избеглице када напусте центар носе са собом, као и да се на путу ка Мађарском може видети на стотине ћебади.

Приликом обиласка центра, Вучић је информисао баварску министарку Беату Мерк о начину на који Србија поштупа према избеглицама, истичући да је Србија прва земља на њиховом путу кроз Европу, која их региструје, узима личне податке, отиске прстију, фотографије. Према његовим речима, од 8. јула до 31. августа, кроз Србију је прошло 47.500 миграната.

————————————————————–

Смештај за 75 избеглица код Старе циглане

СУБОТИЦА – Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у Суботици, у близини Старе циглане, бити обезбеђен смештај за 75 миграната.

„Ово је место где ћемо, нарочито због чињенице да се ближи зима, обезбедити смештај за 75 људи”, рекао је Вучић и додао да је посебно важно да се заштите деца.

Навео је да ће мигранти ту имати и здравствену заштиту, односно да ће им бити доступна амбуланта.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проф. З. Ђерић: Не смемо да дозволимо спровођење у дело Вучићевог плана о броју Срба и емиграната 2028. (видео)

5 (4) – Највећи проблем Србије је наталитет Србије, односно да нас је сваке године …

ИНТЕРВЈУ: Дејан Златановић – Андреј Вучић превози емигранте кроз Србију?! (видео)

5 (2) Гост Славија инфо био је уредник портала Србин.инфо Дејан Петар Златановић. За Славија …

Један коментар

  1. ovaj covek je totalno odlepio! tesko srbiji sa njim!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *