fbpx

БАНДИТИЗАМ: Вучићев режим доноси закон којима забрањује јавности увид у уговоре које потписије!

0
(0)

Да ли власти покушавају да демотивишу оне који од њих траже информације од јавног значаја, посебно оне које се тичу уговора које држава потписује са инвеститорима?

Јавност је до сада узалуд захтевала да види уговор о управљању смедеревском Железаром, као и уговор који је Влада Мирка Цветковића потписала са Фијатом. Далеко од очију јавности је и уговор о изградњи „Београда на води“. Уговор са Етихадом о заједничком улагању у Ер Србију, објавио је делимично премијер, после притиска јавности. Да ли стиже закон који ће додатно отежати објављивање таквих докумената?

Шта пише у уговорима које представници власти потписују са страним партнерима – питање је на које јавност у Србији често нема одговор. Надлежне институције радије плаћају казне, него што, и поред одлуке повереника, објављују тражена документа.

Министарство привреде, међутим, сада иде даље и у нацрту закона о улагањима предвиђа да се против решења којим се одбија слободан приступ информацијама из инвестиционог програма, или посебног инвестиционог уговора не може изјавити жалба поверенику, већ само покренути управни спор.

„Нећу да унапред изражавам било какво неповерење у могући став управног суда, ја само говорим да је то решење са правно техничког становишта лоше, контроверзно, да нарушава једниство правног система и да је дирекно супротно, само предлагање таквог решења је дирекно супротно важећем закону о слободном приступу“, сматра повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

У организацији Транспарентност Србија подсећају да је повереник ефикаснији у одлучивању и да је поступак мање формалан, због чега његово искључивање из процедуре може утицати на ограничавање права јавности да зна и контролише власт.

„Мислим да је на министарству привреде да покуша да нас увери да је једна оваква одредба потребна. Ја такву потребу за остваривање неких добрих циљева не могу да видим. Напротив – мислим да ће таква одредба довести до обесхрабривања једног броја тражилаца информација и бојим се да је управо то и био циљ да се она напише“, сматра Немања Ненадић, Транспарентност Србија.

А министарство привреде у саопштењу је навело да је нацрт у потпуности у складу са законом о слободном приступу информацијама, иако не наводи ништа о спорном члану 25, већ образлаже члан 24.

Ђорђе Насковић

Извор: Н1

фото: Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милутин Јеличић прекршио условну казну: Девет година крио да је власник стана у центру Београда

5 (5) Бивши председник општине Брус Милутин Јеличић и званично је уписан у катастар непокретности …

Телеком Србија режиму предао базу својих претплатника мобилне телефоније?

5 (4) Последњих дана све је очигледнија паника Александра Вучића и његовог режима јер постају …

Један коментар

  1. Aпсолутна власт Вучићеваје исти принцип, исти кључ апсолутне власти Јосипа Броза а њена манифестације произилази из апсолтнег тероризма. Излаз постоји. Излаз увек постоји. позз.ДРАГАН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *