fbpx

Зашто смањивање пензија није по Уставу

0
(0)

Оцена уставности спада у искључиву надлежност Уставног суда, па само он може законе или поједине законске одредбе проглашавати неуставним. Међутим, то не значи да грађани о том питању не могу да имају и изразе свој став, пре или после одлуке Уставног суда, посебно ако се има у виду његова спорост у одлучивању, нарочито у политички осетљивим стварима.

Пензије су у Србији умањене законом коме је дат чудан и обмањивачки назив: Закон о привременом уређењу начина исплате пензија („Сл. гласник РС“, 116/2014). Према том називу могло би се помислити да је у питању пропис којим се привремено мења техника и начин исплате пензија, на пример, да их више неће доносити поштар него да ће пензионери сами морати да одлазе у пошту и да их тамо подижу. Тек кад се прочитају две кључне одредбе тог кратког закона (чл. 2 и 3), види се његов прави смисао и стварни циљ – да се појединим категоријама пензионера умање пензије. Закон има и многе друге формалне, али и крупне суштинске недостатке. У наслову закона стоји да је реч о привременом уређивању, тј. умањивању пензија, али у њему нема ниједне одредбе којом се одређује рок тог привременог стања, па је због тога закон сам себи противречан. Докле ће то „привремено стање“ трајати не зависи од закона, него од воље која стоји изнад закона. Законодавац је поступио лицемерно, па је временско важење закона, у ствари, везао за дужину живота пензионера; за једне ће он важити кратко, за друге мало дуже, а за неке много дуже, зависно од тога кад им је суђено да напусте овај свет.

Осим тога, поједине одредбе закона нису у сагласности са Уставом, и то су његови основни и суштински недостаци. Та оцена полази од става заузетог у више одлука Европског суда за људска права, коме се ради заштите однедавно могу обраћати и грађани Србије, према коме је пензија имовинско право, тј. својина грађана. Устав Србије јамчи мирно уживање својине и других имовинских права стечених на основу закона (члан 58 став 1). Већ само доношење закона о умањењу пензија супротно је тој одредби Устава јер је нарушило „мирно уживање“ пензионерског права стеченог на основу закона. Истина, Устав каже да право својине може да буде одузето или ограничено, али само у јавном интересу који је утврђен законом и то уз накнаду (члан 58 став 2). Законодавац је грубо игнорисао и један и други уставни услов. Јавни интерес за умањење пензија није утврђен законом регуларно и аргументовано. Рећи да се то чини „с циљем очувања финансијске одрживости пензионог система“ (члан 1) није довољно, као што није довољна ни часна реч председника Владе. О накнади, којом Устав условљава одузимање имовине грађана, у закону нема ни речи. Чак супротно томе, у члану 4 закона стоји да ће се исплата умањених пензија сматрати коначном на основу чега се може закључити да никакву накнаду за оно што им буде одузето грађани никада неће добити. Тај је поступак законодавца очигледно противуставан.

На крају, треба још истаћи да се при свакој експропријацији која је заснована на праву мора знати количина и вредност имовине која се одузима. У случају ове експропријације то је остало потпуно неодређено. Пензионери знају колико им се одузима месечно, али колико ће им бити одузето укупно, вероватно никад неће сазнати. Величина њиховог принудног прилога „бољој будућности“ зависи од дужине њиховог, по правилу, кратког пензионерског живота.

 

Аутор: Момчило Грубач

Аутор је професор Правног факултета у Новом Саду

* Законодавац је поступио лицемерно, па је временско важење закона, у ствари, везао за дужину живота пензионера

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПУЦА ШВАЈЦАРСКИ МОДЕЛ Вучићеви медији већ говоре о новом смањењу пензија!

4.9 (10) Да ли ће пад привредне активности и смањена уплата доприноса утицати на примања …

Влада пропустила уставни рок: грађани за 1. мај, по сили Устава, могу слободно да се крећу

5 (34) Административни одбор Народне Скупштине је заседао у четвртак ујутро 23. априла ове године. …

12 Коментара

  1. terati stoku sa vlasti ziveo voja vojvoda!

  2. Uzimaju im ono sto su zaradili postenim radom a sada im uzimaju hleba iz usta vazno jorgovanka da nosi maramu od 350 evra ima se moze se uzela od penzionera

  3. Ostaje mi samo da kunem svakog ko mi otima moje zaradjeno.

  4. Ma nema veze … evo ja ih javno pozivam da opet glasaju za vucica i dacica …

  5. Velike ste vi bitange i lopovi! Idem da upalim svecu i da molim Boga da vas sto pre skine sa nase grbace!

  6. E,zemljo Srbijo u zemlju da propadneš od stida kakvih sve Srba živi u Srbiji….bezobrazluk,javašluk,bezakonje caruju u Srbiji danas!

  7. Sramota oni trose nase pare nemilice to smo mi zaradili radom a ne lopovlukom.

  8. Zato sto ova vlast maksimalno krsi Ustav i potkrada narod.

  9. JORGOVANKU BOLI RIBICA,DOSLA IZ P.M. UVALILA GUZU PUCA JOJ TO MARAMCE OD 350 eura..sta nju boli picic sto penzioneri zive bedno,njena mama ima,sta je briga za nase. KO NAM KRIV STO NISMO JORGOVANKA

  10. Da Bogda nikad ne dočekali penziju Vučić , Nikolić i svi ostali dupelizci njihovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *