fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Штрајк упозорења у ваљевском „Kрушику“ био због „забринутости синдиката за ситуацију“

Штрајк упозорења у ваљевском „Kрушику“ био због „забринутости синдиката за ситуацију“

1
(1)

Након једносатног штрајка упозорења, који је одржан прошлог петка, представници Самосталног синдиката, УГС „Независност“ и АСНС у „Kрушику“, одржали су и конференцију за медије на којој су објаснили разлоге за штрајк упозорења.

Kако је у име три синдиката испричао Бранко Петровић, председник „Kрушиковог“ Самосталног синдиката, штрајк упозорења је прошлог петка организован због њихове забринутости за радна места радника, њихову упосленост и зараде.

„Разлога за забринутост има, на основу онога што се прича у фабрици, али и на основу званичних података које добијамо од директора и надзорног одбора. Упосленост је тренутно минимална и креће се од 10 до 20 посто. Радници виде да је плата почела да касни и забринути су. Оно што се прича по фабрици јесте да нема нових послова и да су потрошени аванси који су примљени, као и да постоје велика дуговања према добављачима. Не желим да причам о цифрама, јер немамо званичан податак иако смо то тражили и то је био један од наших захтева“, рекао је Петровић.

Он тврди да је око 80 одсто запослених у „Kрушику“ учествовало у штрајку и да су дали подршку синдикату да се бори за њихова права. Петровић додаје да обраћање јавности представника синдиката има за циљ да укаже да „Kрушик“ није у доброј ситуацији, да синдикати покушавају да нађу решење са руководством, али и да упућују позив свим надлежнима из фабрике, Града, министарству одбране одбране и председнику државе „у кога једино имамо поверења“, да помогну да се ситуација у највећем ваљевском предузећу реши.

Одговарајући на новинарска питања, председник Самосталног синдиката каже да податак о 10-20 посто упослености није званичан, али да је то „њихова процена и да је чињеница да нема средстава за репроматеријал“.

„Аконтација је каснила пет дана, претходна исплата је каснила 2-3 дана и забринути смо за ситуацију. Просечна плата је 52.000 динара. Не знам колико се тачно коме дугује. Није орочена одлука о стпању у штрајк, идемо на то да нашим активностима иницирамо руководство и државу да почну да размишљају о овоме“, одговорио је Бранко Петровић на остала новинарска питања.

Вамедиа.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kрушик иде путем Српске стакларе? Име Милорада Пушице члана ГО СНС упетљaног у пропаст оба предузећа!

4 (5) Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић је изјавила је у Скупштини …

Гајић: Интернационализовали смо случај „Kрушика“, имаће власт проблема због тога (видео)

5 (9) Владимир Гајић, адвокат узбуњивача из војне фабрике „Kрушик“ Александра Обрадовића, подсетио је да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *