fbpx
фото: Roman Poberezhnik on Unsplash

Због огромног притиска јавности режим ће по свој прилици за две године продужити рок за замену оружних листова

4.9
(15)
Три посланика у Скупштини Републике Србије потписала су јуче предлог да се измени један једини члан Закона о оружју и муницији којим је предвиђено да сви власници пиштоља, пушака, муниције поново региструју своје дуге и кратке цеви најкасније до 5. марта ове године. Ово ће изискивати ванредну седницу Скупштине Србије, која ће, могуће је, бити одржана током следеће седмице.

Услов је да овај предлог прихвате и други посланици, њих 84, или да сличан предлог скупштини упути Влада Србије. Управо док смо у Скупштини Србије разговарали са послаником Марјаном Ристичевићем (Народна сељачка странка), стигла је сагласност надлежних скупштинских тела да нема сметњи да се Закон о оружју и муницији измени.

Промену проблематичног члана којим је предвиђен рок за пререгистрацију оружја до 5. марта и предлог за пролонгирање ове законске одредбе до 5. марта 2022. потписали су и посланици Ђорђе Комленски (Покрет социјалиста) и посланик Бојан Торбица (Покрет социјалиста)

– Процењује се да је остао огроман број оружја и са њим оружаних листова које треба за ово кратко време ажурирати. Није добро све гледати из Београда где Министарство унутрашњих послова има капацитете да прими власнике оружја, где постоје стрељане за обуку, ординације које ће обавити лекарске прегледе, произвођачи касета за безбедно чување оружја, и све што још треба да би се овај посао по закону обавио, мада су и овде гужве у полицијским станицама. Али онај са врха неке планине код Куршумлије, или ка граници са Бугарском, треба кроз снег да се пробије до подножја, првог града где то може да обави. Ту ни МУП нема капацитете да све заврши на време – каже за „Политику” посланик Ристичевић, потписујући иницијативу за промену закона управо пред нама.

Ловачка комора Србије претходно је послала Ристичевићу допис којим га обавештава, као председника скупштинског Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду (где припада и ловство) да поступак пререгистрације оружја, по подацима са терена, не тече брзином којом би могао да се заврши до 5. марта ове године.

Ловачка комора Србије, тражећи да се рок продужи за још две године, упозорава да велики број ловаца, а у Србији их има више од 80.000 није овај посао завршио, али и да корисници ловишта нису ни службено оружје пререгистровали.

– Морамо да признамо и да наши људи јесу добри, али и да су лењи. Рок за завршетак овог посла већ је лане пролонгиран за годину дана. И сада се процењује да око 500.000 људи ово није завршило. У појединости закона као што је висина такса, трошкови прегледа, обуке, судских потврда не бих улазио, јер би то тражило подробнију анализу, па и измене закона, а сада за то нема времена. Зато је наш предлог само да се рок помери и примери реалности, што смо данас учинили. Сад је на другим посланицима да нас подрже, па видећемо шта ће да буде, али природно је да народ притиска посланике да раде у његову корист, а у овом случају то је пола милиона грађана – каже Ристичевић.

Овај посланик напомиње да се за измену спорног члана овог закона тражи хитна процедура, што значи и да ће се, уколико скупштина то буде усвојила, закон примењивати одмах од дана објављивања у Службеном гласнику. Како се предвиђа да следеће недеље буде одржано ванредно заседање скупштине, он очекује и да се Предлог измене закона о оружју и муницији уврсти на дневни ред.

Ристичевић напомиње да има села по Србији са пет кућа, три старца у њима и једна пушка. Ти сељани често тако чувају стада или што би народ рекао своје благо. Има и других реалних опасности, нарочито у пограничним деловима. Упада и крађе дрва из шума, пљачки… Има истина и ловаца, који нису увек само убице животиња него и чувари природе, ловочувара који спречавају криволов, спортиста који иду у стрељане и пуцају у мету, некима је то и престиж, а мафијашима, каже цинично Ристичевић, оружје служи за вежбу.

Посланик Марјан Ристичевић, потписујући овај предлог озбиљно упозорава да наш проблем није толико у регистрованом оружју, него у оном које није нигде евидентирано. Овакав закон, ако се не измени по хитном поступку, имаће и негативне последице – многи законити власници могу га бацити, изјавити да им је украдено, нестало и последица ће бити – више нерегистрованог оружја.

Аутор: Горан Волф, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Погледајте – народ хватао напредњаке и СПС како варају на изборима (видео)

5 (7) На фејсбук страници #ДвериЧачак објављени су снимци који показују низ неправилности током јучерашњих …

Напредна банда и на лажним изборима без праве опозиције краде и купује гласове, прети, бије, уцењује

5 (4) Све већи број неправилности и инцидената бележи се на биралиштима широм Србије, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *