Европа

Због проширења рудника угља уклања се ветропарк у Немачкој

Ветропарк у близини рудника угља Гарзwеилер у Немачкој биће демонтиран како би се проширио коп рудника и наставила експолатација лигнита. Већ је уклоњена прва од укупно осам турбина које су на овој локацији постављене 2001. године. Ипак, немачка савезна држава Северна Рајна Вестфалија најављује напуштање угља до 2030, исто као и компанија РWЕ која управља рудником.

Ветротурбине у близини великог површинског копа рудника угља Гарзwилер којим управља немачки енергетски гигант РWЕ у савезној држави Северна Рајна Вестфалија биће уклоњене због наставка експолатације лигнита.

Турбине су пуштене у рад 2001. године, па су им истекле субвенције према немачком закону о обновљивим изворима енергије. Оператери ветропарка који ће бити демонтиран су компаније Енергиеконтор и WПД, која је такође активна и на подручју Балкана.

Демонтажа осам турбина је започела али није навадено до када ће ова демонтажа трајати. За сада је уклоњена једна ветротурбина са подручја које постаје експолотационо поље за производњу електричне енергије на угаљ.

Подручје где се налазе ветротубине постаје експолотационо поље за производњу електричне енергије на угаљ

Према наводима компаније РWЕ годишња производња лигнита у руднику Гарзwеилер износи 25 милона тона, док је трајање залиха резерви лигнита процењено до 2045. године. Лигнит се користи за производњу енергије углавном у оближњој термоелектрани Неурат.

Експолатација је првобитно била ограничена на наподручје од 66 квадратних километара у подручју Гарзwеилер 1, а ископавања су проширена 2006. у сектору Гарзwеилер 2 на површини од 48 квадратних километара.

Расељавање због проширења рудника

Становништво из неколико општина у области западно од града Kелна морало је бити пресељено како би се експлоатисао лигнит у копу Гразwеилер. Поред простора на којем се налази ветропарк, план проширења обухвата и област у којој се налази место Лутзератх које ће бити у потпуности исељено и разрушено.

Лутзератх који је постао симболично бојно поље за климатске активисте у Немачкој биће срушен како би се наставила експолатација, најавила је влада савезне државе Северна Рајна Вестфалија.

Одлука да се сруши ово место је донета је у складу са новим планом о експолатацији угља, према којем се ће се привремено повећати употреба лигнита, односно проширити и убрзати експлоатација, да би се обезбедила производња електричне енергије током енергетске кризе, наводи Цлеан Енергy Wире.


Ипак, немачка савезна држава је најавила да ће престати са коришћењем фосилног горива до 2030. године, исто као и оператер рудника РWЕ.

Суд у Мунстеру ове године пресудио у корист проширења рудника, док климатски активисти протестују против планова о проширењу експолатације и називају овакву одлуку циничном и лицемерном.

Суд је утврдио да нема алтернативних површинских копова који би задовољили неопходну потражњу за лигнитом. Из РWЕ-а су навели да је сигурност снабдевања тренутни приоритет, док “заштита климе остаје један од кључних изазова нашег времена”, а компанија настоји да подржава и једно и друго, пренео је горепоменути немачки портал.

Из РWЕ-а су навели да је сигурност снабдевања тренутни приоритет

Министарство економије државе Северна Рајна Вестфалија додатно је појаснило парадоксалну ситуацију о одлуци да се прошири зона и обим експлоације како би се рекултивисали копови, затворио рудник Гарзwеилер и напустило кориштење угља.

„Ако би Лутзератх био сачуван, обим производње потребан за одржавање сигурности снабдевања у наредних осам година не би могао бити постигнут, а стабилност површинског копа не би могла бити загарантована и неопходна рекултивација не би могла бити спроведена,” навели су у саопштењу.

Министар економије Роберт Хабек изјавио је да су у току преговори са оператерима других немачких рудника угља и осам термоелектрана на угаљ о постепеном укидању овог фосилног енергента.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Balkan green energy news

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!