Због рудника „Столице“ у власништву Вучићевог тајкуна Богићевића реке пуне отрова

0
(0)

ЛОЗНИЦА – На основу захтева Тима за заштиту животне средине и контролу опасних материја Лознице, водопривредни инспектори Весна Вујовић и Гордана Јовановић 26. маја у 11 часова узорковале су воде река Корените, Јадра и Дрине, рекао нам је Драгослав Добрић, члан Градског већа у Лозници. 

Добрић истиче да је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, тачније Агенција за заштиту животне средине објавила на интернет-страници, 6. јуна ове године, резултате анализе и заштитила је као пословну тајну. Градска власт, међутим, званично још није добила налазе ове анализе, мада су добили обећања Водопривредне инспекције да ће они стићи брзо.

– Анализом достављених резултата може се констатовати да су 26. маја биле загађене Костајничка и река Коренита. У међувремену, међутим, опасне материје су доспеле и у Јадар и, сигурно, најмање до његовог ушћа у Дрину! У Костајничкој и реци Коренити, кроз анализу узорака, узетих пре више од 15 дана добијене су високе вредности укупних тешких метала гвожђа, живе, мангана, цинка, бакра, хрома и арсена, као и растворених тешких металоида антимона и арсена, повишена је концентрација фенола… У реци Јадар, тада, концентрација кадмијума, никла, олова, није прелазила максимално дозвољене вредности. Али, пошто та вода и даље тече из флотације на „Столицама“, сада је и Јадар, без сумње, загађен. Са водом све даље преме Јадру, стиже и цијанид!

ЗАТРАЖИЛИ ПОМОЋ

ОБАВЕСТИЛИ смо све месних заједница које се налазе дуж речних токова Корените, Јадра и Дрине са препоруком да укажу грађанима на штетно дејство присуства хемикалија. Од надлежних органа затражили смо помоћ у смислу препоруке како даље да се контролише настала ситуација. С обзиром на то да званичан извештај о резултатима ванредног узорковања воде и тла нисмо добили и да смо се са извештајем упознали преко сајта ове агенције, и даље очекујемо предузимање свим мера надлежних органа и институција – каже градоначелник Лознице Видоје Петровић.

 

Новости

фото: Југослав Тријић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићеви тровачи најављују вакцинисање 2.000.000 грађана Србије?!

5 (4) Прве дозе вакцине против грипа, према најавама, стижу већ почетком октобра. Овогодишња вакцинација …

НАРОД УДИШЕ СМРТ: У Бору је одржан масовни протест против загађења (видео)

5 (2) Више хиљада људи окупило се у суботу 19. септембра на еколошком протесту у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend