fbpx
Насловна / Србија / Због рудника „Столице“ у власништву Вучићевог тајкуна Богићевића реке пуне отрова
Због рудника „Столице“ у власништву Вучићевог тајкуна Богићевића реке пуне отрова 1

Због рудника „Столице“ у власништву Вучићевог тајкуна Богићевића реке пуне отрова

ЛОЗНИЦА – На основу захтева Тима за заштиту животне средине и контролу опасних материја Лознице, водопривредни инспектори Весна Вујовић и Гордана Јовановић 26. маја у 11 часова узорковале су воде река Корените, Јадра и Дрине, рекао нам је Драгослав Добрић, члан Градског већа у Лозници. 

Добрић истиче да је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, тачније Агенција за заштиту животне средине објавила на интернет-страници, 6. јуна ове године, резултате анализе и заштитила је као пословну тајну. Градска власт, међутим, званично још није добила налазе ове анализе, мада су добили обећања Водопривредне инспекције да ће они стићи брзо.

– Анализом достављених резултата може се констатовати да су 26. маја биле загађене Костајничка и река Коренита. У међувремену, међутим, опасне материје су доспеле и у Јадар и, сигурно, најмање до његовог ушћа у Дрину! У Костајничкој и реци Коренити, кроз анализу узорака, узетих пре више од 15 дана добијене су високе вредности укупних тешких метала гвожђа, живе, мангана, цинка, бакра, хрома и арсена, као и растворених тешких металоида антимона и арсена, повишена је концентрација фенола… У реци Јадар, тада, концентрација кадмијума, никла, олова, није прелазила максимално дозвољене вредности. Али, пошто та вода и даље тече из флотације на „Столицама“, сада је и Јадар, без сумње, загађен. Са водом све даље преме Јадру, стиже и цијанид!

ЗАТРАЖИЛИ ПОМОЋ

ОБАВЕСТИЛИ смо све месних заједница које се налазе дуж речних токова Корените, Јадра и Дрине са препоруком да укажу грађанима на штетно дејство присуства хемикалија. Од надлежних органа затражили смо помоћ у смислу препоруке како даље да се контролише настала ситуација. С обзиром на то да званичан извештај о резултатима ванредног узорковања воде и тла нисмо добили и да смо се са извештајем упознали преко сајта ове агенције, и даље очекујемо предузимање свим мера надлежних органа и институција – каже градоначелник Лознице Видоје Петровић.

 

Новости

фото: Југослав Тријић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Без подстицаја државе, мале хидроелектране не би ни биле изграђене 11

Без подстицаја државе, мале хидроелектране не би ни биле изграђене

Градска власт у Краљеву одлучила је јуче да више не издаје грађевинске дозволе за градњу …

КОСЈЕРИЋ ОТРОВАН! Земљиште у читавој варошици контаминирано ТЕШКИМ МЕТАЛИМА 12

КОСЈЕРИЋ ОТРОВАН! Земљиште у читавој варошици контаминирано ТЕШКИМ МЕТАЛИМА

Земљиште у Kосјерићу контаминирано је тешким металима, потврдиле су стручне анализе акредитованих лабораторија рађене на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *