Земун: Радници запослени у "Пошти" у главном дистрибутивном центру у Земуну почели штрајк (видео)

Земун: Радници запослени у „Пошти“ у главном дистрибутивном центру у Земуну почели штрајк (видео)

5
(1)

Штрајк запослених у „Пошти“ у главном дистрибутивном центру у Земуну почео је у понедељак увече, а према сазнањима портала Директно.рс, радници су незадовољни нелинеарним повећањем примања, на тај начин што су поједини добили повећање од 3.000-4.000 динара, док су неки „богатији“ за 8.000 или више.

Запослени у „Пошти“, у главном дистрибутивном центру у Земуну почели су ноћас штрајк. Kако смо на лицу места сазнали, радници „Поште“ незадовољни договором синдиката и управе започели обуставу рада. Они су, како нам је речено, на својим радним местима, али не врше прерасподелу пошиљки.

Један од незадовољних радника из Земуна, изнео је оптужбе на рачун Синдиката Поште, а према његовим тврдњама, запослени са нижим примањима штрајкују јер није испоштован договор да повећање плата буде линеарно, дакле да повећање нпр. од 8.000 буде свима, а не само администрацији којим је то 10 одсто од плате. Синдикати су то објавили у петак и већ тада је постојала могућност штрајка, што се сада и десило.

– Са каквим синдикатом ви контактирате у вези са обуставом рада? Они су лажови и продужена рука пословодства… Договор који стоји на сајту Владе није до краја испоштован! Урадили су повећање тако да обични радници добију по 3.000-4.000 динара, а ови по канцеларијама по 8.000 па навише. Ми на то не пристајемо – навео је радник „Поште“.

На молбу да нам детаљније прокоментарише зашто радници штрајкују, каква су њихова очекивања и да ли ће радници, у случају непостигнутог договора радикализовати штрајк и протест, рекао нам је да тренутно не може ништа више да каже о томе и да не жели да му се открије име и презиме.


Испред централе у Земуну синоћ се окупио велики број запослених, али данас испред зграде их нема.

– У штрајку је део запослених који нису чланови синдиката. Kасније ћемо имати више информација – рекао је за Директно.рс Радоје Ђермановић, председник Синдиката ПТТ Србија, док из Синдиката „Независност“ нису желели да коментаришу наводе о штрајку.

Поште широм Београда раде нормално

Грађане превасходно занима да ли ће услуге на шалтерима у поштама моћи да добијају уобичајено и шта ће бити са пошиљкама због штрајка радника Поште у главном дистрибутивном центру. Сазнали смо да нема разлога за бригу и да остале поште у престоници Србије раде по уобичајеном распореду.

– Информативни сервис поште није добио информацију о обустави рада у поштама. Све поште раде – речено нам је у Kорисничком сервису, као и то да клијенти могу регуларно да шаљу и примају пошиљке.

Проблем нелинеарно повећање примања?

Прошле недеље представници овог и синдиката Независност, саопштили су да је постигнут договор са предузећем на чијем челу је Мира Петровић (ПУПС), в.д директор „Пошта Србија“, да се повећа плата следеће године најпре 10 одсто плус пет одсто, али не линеарно и то је, претпоставља се, створило проблем.

– Све што је договорено је и уграђено у Програм пословања за 2020. годину. У пакету са повећањем плата, као део договора је уграђена и исплата Зараде из добити за 2019, најкасније до краја марта 2020. године. Захтевано је с наше стране да исплата Зараде из добити буде линеарна, дакле, у апсолутном износу свима исто, нажалост нисмо успели постићи или бар нисмо упели још у овом тренутку. Договорено је да се све ово „стави“ на папир и потпише – саопштили су раније синдикати.

Радници поште желе да се добит дели између њих

– Имамо обећања пословодства да ће се, у другој половини 2020. године, заједнички анализирати финансијски резултати Предузећа, те ако постоје услови за то, поново повећати зараде. Ако у будућности будемо, као Предузеће успели зарадити више, хоћемо да то и расподелимо између себе. Овим договором идемо у том правцу – додали су из синдиката.

Директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавном сектору још једна повишица плате

Јавном сектору још једна повишица плате

5 (2) Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће пред крај године бити повећане …

Због "бахатости руководства и нелегално потписаног колективног уговора", штрајк упозорења заспослених у Јат техници

Због „бахатости руководства и нелегално потписаног колективног уговора“, штрајк упозорења заспослених у Јат техници

0 (0) Запослени у Јат техници данас од 13 до 14 часова организују штрајк упозорења, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend