МУП успорава поступак у вези прања новца СНС-а, СПС-а и УРС-а

5
(1)

И поред две ургенције, МУП не одговара на захтев Вишег јавног тужилаштва у Београду у вези са могућим прањем новца приликом финансирања предизборних кампања СНС-а, СПС-а и УРС-а 2014. године.

Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Уједињени региони Србије се сумњиче да су своје кампање за парламентарне изборе 2014. године финансирале нелегално, тако што су лажним донаторима прикрили праве изворе финансирања. Због овога као и сумње на прање новца, Агенција за борбу против корупције је још 2017. године поднела извештај Вишем јавном тужилаштву у Београду. Међутим, од тада овај случај није много одмакао.

У писаном одговору Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) који је потписала тужитељка Наташа Kривокапић, тужилаштво је потврдило да су провере још увек у току. Захтев за прикупљање додатних доказа послат је полицији у новембру прошле године.

С обзиром да тужилаштво може да пошаље полицији ургенцију како би убрзало рад на својим предметима, ЦИНС је питао тужилаштво да ли је искористило ту могућност. Према одговору који смо добили, то је учињено два пута, али ни након тога тражени извештај им није достављен.

Тужилаштво нам није одговорило да ли је испитало донаторе – физичка лица која су уплаћивала новац Српској напредној странци.

Подсетимо да је извештај који је Агенција послала тужилаштву још пре две године открио БИРН у свом истраживању и да је у њему наведено како је Управа за спречавање прања новца пронашла 135 банковних трансакција у којима су људи на своје рачуне уплаћивали 40 хиљада динара и одмах затим преносили исти износ СНС-у као донацију. Извештај је такође указао на сумњиве трансакције СПС-у у вредности од 650 хиљада динара као и УРС-у у вредности од 80 хиљада динара.

Финансирање Српске напредне странке путем донације се нашло и 2017. године под лупом Агенције. Тада је скоро седам хиљада људи дало по 40 хиљада динара за председничку кампању Александра Вучића па је Агенција поново тражила од Управе за спречавање прања новца да изврши проверу ових трансакција. Управа по том захтеву овога пута није поступила јер, како су тада рекли БИРН-у, „у допису Агенције није било описано о којим нелегалним активностима се ради, а Управа није из достављеног дописа могла да изведе тај закључак”.

Гостујући у Инсајдеру пре две године, Александар Вучић је донације СНС-у покушао да опише хипотетичким примером.

„Седимо нас двоје и буде ту и неки трећи човек. И ја кажем, ‘ево ја хоћу да дам 800 евра, али не могу да дам 800 евра, дозвољено је мање. Ево ти, изволи новац, молим те, плати за нашу странку“ – правдао је тада финансирање своје странке Вучић.

ЦИНС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Браћа Вучић још нису отишла на полиграф због плантаже марихуане “Јовањица”

5 (6) Одбрана Предрага Колувије, већинског власника имања „Јовањица“ на коме је прошле године заплењена …

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend