Зимска рачуница: Најмањи трошак за грејање на јефтина дрва, струја најскупља

5
(1)

Београд — Најмање трошкове за грејање просечног стана у овогодишњој грејној сезони имаће домаћинства која се греју на дрво.

То важи само у местима у Србији где се оно набавља по нижим ценама (4.560 динара по кубном метру) и ако имају пећи чија је ефикасност већа, саопштила је данас Агенција за енергетику Србије.

Њима ће за набавку дрва за грејање стана од 60 квадратних метара 16 сати дневно током целе сезоне бити потребно 38.300 динара. Значајно веће трошкове, око 62.000 динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво (цена 6.350 динара по кубном метру) и имају пећи ниже ефикасности.

За грејање стана на гас биће потребно 42.000 динара, а на угаљ од 48.000 до 52.000 динара.

Грађанима који се греју на пелет годишњи трошкови износе око 60.000 динара, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за то гориво.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 48.000 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове за 44 одсто, тако да они износе око 69.000 динара, што је скупље од већине алтернативних горива.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље. Набавка енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне кошта 128.00 динара за електричну енергију, 127.000 динара за пропан бутан гас, односно 120.000 динара за лож уље.

бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

Један коментар

  1. Бетин новинар је могао да заврши чланак, податком о трошку домаћинстава која користе даљинско грејање, које је најскупља варијанта. Па се намеће питање ко се све накачио на ту цену???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *