Знају се убице, наручиоци и мотив – зашто држава још не решава убиство новинара Пантића?

Знају се убице, наручиоци и мотив – зашто држава још не решава убиство новинара Пантића?

Новинар Милан Пантић, дописник Вечерњих новости из Јагодине, убијен је у улазу своје зграде, пре тачно две деценије и тај случај још није решен. Из Kомисије за истраживање убистава новинара питају ко, зашто и са којим циљем спречава покретање судског поступка, ако се знају извршиоци, налогодавци и мотив – писање о корупцији и криминалу у вези са приватизацијом параћинске цементаре. И УНС инсистира да Тужилаштво за организовани криминал преузме случај од јагодинског тужилаштва.

Ово је двадесети 11. јун заредом који почиње тако што се објектив камере враћа у улаз зграде, а први 11. јун у коме јавност може да види слике које су се породици и пријатељима Милана Пантића урезале у 7.45 те 2001.

„Дошао сам овде, полиција је већ стигла, комшилук се окупио, ушао у улаз, погледао, Милан лежи у локви крви, око њега просут хлеб и млеко из продавнице, ужас, не можете да прихватите да човек с којим сте јуче причали, свакодневно се чули, сада лежи мртав у локви крви у свом улазу“, прича новинар и колега Милана Пантића Реља Милановић.

Новинар Реља Милановић објашњава да је очекивао да ће убиство његовог колеге подићи читаву државу на ноге, али сад схвата да му је сумњу пробудио сам почетак истраге.

„Место није било ни ограђено, људи су пролазили поред Милана, ишли горе доле, сви материјални трагови су били уништени, а од комплетне форензике био је само криминалистички техничар са фотоапаратом ништа више“, каже он.

Нема материјалних доказа, а знамо мотив, имена убица, наручиоце – то је закључак писма председника Kомисије за истрагу убистава новинара Верана Матића.

„Kроз све приватизације током демократских промена од 2000-тих на овамо, види се однос државе, појединаца у њено име, као носиоца политичке власти у том периоду, према народу и друштву у целини. Био је (појединац) недодирљив за ону државу и за ону власт, толико је јасно. Али је далеко већа мистерија то што је недодирљив и данас. Kо, зашто и са којим циљем спречава да се покрене судски поступак и реши једна од највећих траума овдашњег новинарства?“, наводи Матић.

Чињеница је да се овај предмет, који је од почетка у рукама тужилаштва у Јагодини и даље води против Н.Н. лица и да нових детаља нема. Kолеге новинари инсистирају на питању ко је убио Милана Пантића и од надлежних траже вољу за одговором.

„Сви знамо да је савршен злочин онај у коме сви знамо све, а правде нема. Ово је до сада био савршен злочин, у овом тренутку ми тражимо да Тужилаштво у Беогарду ургентно преузме овај случај“, каже председник УНС-а Живојин Ракочевић.

„Све оно што знамо до сада јасно упућује да је мафијашка хоботница која се обмотала око некадашњег привредног гиганта цементаре у Новом Поповцу убила и нашег колегу“, рекао је Милан Бабовић из Вечерњих новости.

Тужилаштво за организовани криминал за портал Инсајдер наводи да су се упознали са овим случајем и да нису утврдили да постоје основане сумње да је новинара Пантића убила организована криминална група и да зато не могу да преузму тај предмет од јагодинског тужилаштва. Ипак, председник државе поручује да има одређених помака и да је уверен да ће случај бити решен.

Не дозволите да се поново враћамо у овај улаз.

N1

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

После 22 године једино је поуздано "утврђено" то да је Славко Ћурувија убијен?!

После 22 године једино је поуздано “утврђено” то да је Славко Ћурувија убијен?!

Дакле, 11. априла, на Ускрс 1999. године, убијен је Славко Ћурувија. Сад, крајем 2021. некаквог …

Небојша М. Крстић – Вера хришћанска и име србско: 20 година од смрти

Небојша М. Крстић – Вера хришћанска и име србско: 20 година од смрти

Поштовани читаоци, поводом 20 година од убиства Небојше Крстића, преносимо пар његових текстова, из којих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *