Зорана Михајловић већ увелико ресетује српски енергетски сектор и гура глобалистичку бајку која ће уништити ЕПС и Србију!

Зорана Михајловић већ увелико ресетује српски енергетски сектор и гура глобалистичку бајку која ће уништити ЕПС и Србију!

4.7
(3)

ЧEТИРИ предлога закона из области рударства и енергетике, о којима се данас расправља у Народној скупштини, представљају прекретницу у односу на досадашњу политику Србије у овом сектору која се до сада базирала на коришћењу енергије из термоелектрана и хидроелектрана.

Ово је данас изјавила ресорна министарка Зорана Михајловић истичући да нови прописи предвиђају да се енергетска политика наше земље базира на коришењу обновљивих извора.

– Желимо да поставимо темеље да енергетика буде покретач привредног развоја, да њено учешће не буде само пет одсто бруто домаћег производа, него да дође и до 10 процената БДП-а – нагласила је Михајловићева представљајући предлоге закона. – Србија доноси модерне законе који ће омогућити зелене инвестиције и зелену енергетику. Требало би да допринесу климатски одрживом привредном развоју наше земље, који већ постоји у свету.

Она је оценила да Србија до сада није водила рачуна ни о томе како се односи према енергетици, нити да заштити минералне ресурсе и да их ефикасно користи.

– Са овим законима наша земља се усклађује са европским директивама из области заштите животне средине – нагласила је министарка. – Србија се потписивањем Софијске декларације обавезала на зелену агенду, односно да до 2040. године користи 40 одсто енергије из обновољивих извора, а до 2050. године 50 одсто. То Србија може, а закони су први корак ка томе.

Она је навела да данас посланици расправљају о предлогу четири акта, а то су Предлог измене и допуне закона о рударству и геолошким истраживањима, Предлог измене и допуне закона о енергетици и о два нова предлога закона – Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о обновљивим изворима енергије.

Министарство је, како истиче, на новим предлозима аката радило у сарадњи са осталим министарствима, дирекцијама, предузећима, цивилним секторима, а о њима се расправљало и кроз радне групе и касније кроз јавне расправе.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фискални савет: Ванредне исплате помоћи грађанима финансирају се задуживањем државе у износу од преко милијарду евра

Фискални савет: Ванредне исплате помоћи грађанима финансирају се задуживањем државе у износу од преко милијарду евра

3.7 (3) Неселективна подела средстава свим пунолетним грађанима или свим пензионерима у Србији лоша је …

Држава ће ипак морати да откупљује земљиште које је пре три године испод цене продала Ал Дахри

Држава ће ипак морати да откупљује земљиште које је пре три године испод цене продала Ал Дахри

5 (3) Деоница планираног ауто пута од Београда до Зрењанина ипак ће пролазити кроз парцеле …

Један коментар

  1. Министарка проф. др Зорана Михајловић не само да ресетује српски енергетски сектор, већ нас, у мислима, нас води на врху енергетске и еколошке ефикасности енергетског сектора у Србији. Лепо је што форсира коришћење “зелене” енергије и удаљавање од класичних извора енергије. Нама још много година ће требати термоелектране, које производе до 70% потребне електричне енергије и велики су задађивачи околине. Уместо да министарка, осим форсирања обновљиве енергије, паралелно да решава проблем ниске енергетске ефикасности ТЕ, углавном су на угаљ, која код нас је испод 25%, а у свету углавном више од 30%, и да сведе радну снагу као у, на пример, Чешкој. О стручном заношењу министарке, као економиста, нећу речи нвише да каже струка, која изгледа да је стављена по страниишта, а она треба да каже више.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend