Интервју

Ми смо шампиони сиромаштва у Европи!

Са стопом сиромаштва од 24,6 одсто Србија заузима прво место у Европи, испод границе сиромаштва живи 700.000 људи, организација Срби за Србе је за девет година помогла више од 400 породица.

Сведоци смо моралног суноврата, губитка сигурности и перспективе, разарања традиционалних вредности и покушаја успостављања нових, заснованих на чисто материјалистичком погледу на свет, нихилистичком и хедонистичком животу. Сведоци смо да је млад човек потпуно доведен у стање апатије, незаинтересовано гледајући како се око њега одвија живот. У том поремећеном систему вредности изникла је група свесних и младих људи из матице и иностранства, којој се прикључио и Игор В. Стевановић 2009. године као волонтер. Данас је координатор хуманитарне огранизације Срби за Србе за југоисточну Србију. Данас је студент завршне године Правног факултета у Нишу.

Игор В. Стевановић рођен је у Нишу 1992. године. Завршио је основну школу “Ћеле кула” и Гимназију “9. мај” у Нишу, након чека је 2011. године уписао Правни факултет у Нишу, где је тренутно на четвртој години.

Организација Срби за Србе је основана 2005. године. Циљ организације је био да анимира наше људе у матици и иностранству како бисмо заједничким снагама помагали онима којима је помоћ најпотребнија, а то су многочлане породице у Србији тако и другим земљама где српске породице живе.

Координатор је за југоисточну Србију, главни уредник аустријско-немачког омладинског часописа “СПОЈИ” и председник и оснивач студентско-ученичког удружења “ОРНАС” који делује на Универзитету у Нишу.

Шта разликује Србе за Србе од других сличних организација?

– Осим тога што организацију чине углавном млади људи, највећа специфичност у вези са овом хуманитарном организацијом је та да је она од самог оснивања функционисала потпуно транспарентно јер све донације које су донатори слали могле да се виде на сајту хуманитарне организације (њњњ.србизасрбе.орг) а такође је и свака помоћ којом су породице помогнуте документована сликама и рачунима.

Организација је задобила велико поврење у земљи и иностранству?
– Транспарентност је привлачила све већи број донатора поготову из иностранства који су у последњих 20 година имали јако лоше искуство са многим хуманитарним организацијама јер помоћ није стизала на право место. За поверење које смо заслужили у дијаспори најзаслужнији су наши регистровани огранци у Републици Српској, Сједињеним Америчким Државама, Швајцарској, Аустрији а одскора и у Немачкој.

Када сте се прикључили организацији?
– Овакав начин рада хуманитарне организације Срби за Србе привукао ме је да се пре пет година са непуних 18 година прикључим као волонтер и помогнем пре свега угроженим породицама у југоисточној Србији јер у том делу Србије има пуно многочланих породица које живе у јако тешким условима.

Какво је стање у Србији што се сиромаштва тиче?
– Како показују званични подаци Републичког завода за статистику, са стопом сиромаштва од 24,6 одсто Србија заузима прво место међу сиромашним земљама Европе. Само у Србији испод границе сиромаштва живи преко 700.000 људи, тако да смо се ми од почетка трудили да помогнемо тамо где је најпотребније и где има највише угрожених.

Запушавање рупа

Којим породицама сте још помогли?
– У врањском крају помогли смо и седмочлану породицу Стојиљковић из Големог Села цементом, песком и осталим материјалом како би средили просторије у којима живе, јер је кућа неомалтерисана и у рупама па је претила опасност да петоро мале деце дочека зиму у нехуманим условима, као и петочлану породицу Алексић из села Грдања, куповином материјала за поправку куће.
Зна ли се колико сте породица помогли досад?
– За ових девет година помогли смо преко 400 породица са преко 1.500 деце.

Имали сте и акцију у пролећним поплавама?
– Због великих мајских поплава организовали смо акцију која још траје “Борба против поплава” где смо за сада сакупили скоро 600.000 евра које ће бити утрошене за поправку поплављених објеката и друге помоћи породицама из Србије и Републике Српске које су настрадале.

Колико је организација укупно сакупила новца до сада?
– Према нашем извештају, до краја августа ове године сакупили смо преко 1.000.000 евра.

Чиме се руководи ваша организација?
– Најкраће речено филозофија наше организације се огледа у старој кинеској пословици: “Дај човеку рибу и нахранићеш га за један дан, научи га да пеца и нахранићеш га за цео живот”. Тако да смо пре свега фокусирани да обезбедимо породицама трајнију помоћ, која долази до изражаја највише код породица које живе на селу.

У чему се састоји помоћ?
– Помоћ се најчешће састоји у куповини кокошака, коза, свиња, крава, машина за обрађивање земље и другим стварима које су потребне како би породица успела сама да стане на ноге. Такође имали смо и неколико великих акција у којима смо најугроженијим многочланим породицама куповали или реновирали домаћинства.

Имали сте успешан спортски пројекат?
– Од 2012. години у сарадњи са Кошаркашким савезом Србије покренули смо хуманитарно – спортски пројекат “Тројка из блока” који је за сада одржан у преко 15 градова и чији је циљ да се обезбеде купатила угроженим породицама које нису имале купатило, па смо помоћу турнира за сада направили више од 10 купатила. Због мајских поплава одлучили смо да у наредном период помоћ који је сакупљена у склопу овог пројекта преусмеримо на поплављене.

Доста сте активни и у Пчињском округу?
– Што се тиче помоћи у Пчињском округу, морам да кажем да сам посебно везан за тај крај јер сам пореклом из Врања, па ме је ситуација у тим крајевима посебно погодила. Успели смо да организујемо огранак хуманитарне организације Срби за Србе у Нишу у чијем раду учествује десетак волонтера и волонтерки који су успели да за четири године помогну петнаестак породица из југоисточне Србије.

Наш лист има добру сарадњу са вама?
– Посебну захвалност у нашем раду у Пчињском округу дугујемо Хуманитарном мосту и франкфуртским “Вестима” који су нам својим текстовима о несрећним судбинама породица из Врања и околних врањских села, омогућили да сазнамо за те породице и помогнемо их у складу са нашим могућностима. За сада смо помогли неколико породица. Хтео бих да поздравим ваше читаоце и да им захвалим на помоћи коју шаљу, јер сам се лично уверио колико је помоћ значила овим сиромашним породицама.

Након писања у “Вестима” о породици Антић из Дреновца код Врања помогли сте овој екстремно сиромашној породици.
– Стање у којем живе отац Новица и мајка Душанка са децом Миљаном, Александром, Стефаном и Димитријем недостојно је живота у 21. веку.

Стање у породици отежавају чињенице да отац има проблема са алкохолом, што покушава да излечи, и да мајка има психичких проблема, тешко комуницира и није способна да се брине о себи. Сав терет око вођења домаћинства пао је на најстаријег сина Александра и најстарију ћерку Миљану. Породици Антић смо обезбедили: куповину домаћинства, два кревета на расклапање, два јоргана, основне животне намирнице, две козе, пет кокошака носиља, замрзивач, шпорет на дрва, моторну тестеру, четири џака брашна, четири џака концентрата за кокошке носиље.

 

Д. Ђорђевић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!