100 дана од пада војног хеликоптера: Шта је са истрагом?

0
(0)

Ни сто дана од 13. марта, када је у Сурчину у паду хеликоптера Војске Србије погинуло седам особа, породице жртава и јавност не знају ко је одговоран за трагедију.

Људи су тог дана полетели из Новог Пазара за Београд да спасу тек рођену, болесну бебу. Нису, нажалост, успели у тој хуманој намери. Надомак Аеродрома „Никола Тесла“ у паду хеликоптера погинули су пилот Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анастезиолог Мирослав Веселиновић и беба Шахин Адемовић из Новог Пазара.

Две војне комисије су извештаје предочиле јавности, а у њима је наведено да су узроци удеса људски фактор, као и “низ пропуста у планирању, организацији и руковођењу летом”.

Одговорност за пад хеликоптера је, како је наведено, на вођи посаде, пилоту Мехићу, али се наводи да је део одговорности и на команданту 204. ваздухопловне бригаде генералу Предрагу Бандићу, који је, иако је био на годишњем одмору, одлуку о полетању донео на захтев министра одбране Братислава Гашића.

Гашић је лет хеликоптера тражио пошто се њему за помоћ обратио министар здравља Златибор Лончар.

Пребацивање кривице на погинулог пилота, међутим, није задовољило ни породице погинулих ни јавност. Прво јер “мртва уста не говоре”, па ни пилот Мехић не може да изнесе било какву одбрану, а потом и због тога што у извештајима нису дати одговори на два кључна питања – зашто није поштована процедура приликом полетања и због чега је хеликоптер морао да слети на сурчински аеродром када је пилот Мехић два пута захтевао да слетање буде на хелидрому код ВМА или на аеродрому у Батајници.

Војна комисија није надлежна за покретања кривичних поступака. Надлежно је Више јавно тужилаштво.

– Овај поступак је и даље у предистражној фази, што значи да се још прикупљају информације и оцењује се (упознавање са садржином изјава које су узете од особа са којима су обављани разговори) прикупљени материјал. То значи да с обзиром на то да предистражни поступак није завршен, још се не може говорити о постојању кривичног дела и евентуалних осумњичених, па је и то један од разлога због чега вам у овом тренутку не могу одговорити на постављена питања – наведено је у одговору “Блицу” из Вишег тужилаштва.

Изјаве у Тужилаштву су дали и Гашић и Бандић. Није познато да ли је још неко из система одбране саслушан. Није познато ни да ли су Гашић и Бандић разјаснили због чега није поштована процедура приликом полетања, односно зашто је хеликоптер полетео када су метеоуслови били испод минимума, као и због чега је морао да слети на Аеродром “Никола Тесла”.

Ана Ж. Аџић, Марко Петровић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТА УВОДИ ЕНОРМНЕ КАЗНЕ И ПРЕТИ НАРОДУ кријући се као најобичнија пи*ка иза кризног штаба!

4 (18) Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се на две недеље се …

ВУЧИЋЕВА СРБИЈА: Одговоран због убиства 6 људи, сада на изборној листи СНС!?

5 (4) Некадашњи начелник полиције у Сенти Драган Тодоровић био је под истрагом због пропуста …

2 Коментара

  1. Сећам се да је један амерички писац у свом роману употребио термин плава траба заборава. То се на ово односи.

  2. Koliko im vremena treba za te radnje, mislim dokle misle da procenjuju, sagledavaju, pogledavaju, pišu, brišu, montiraju…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend