Хроника

Истрага о прању новца у кампањи СНС под ознаком „строго поверљиво“

Више јавно тужилаштво у Београду је на предмет у поступку који се већ пет година води против Српске напредне странке, а због сумње у прање новца и нелегално финансирање изборне кампање, ставила ознаку “строго поверљиво”. За исто се, по пријави тадашње Агенције за борбу против корупције, сумњиче и Социјалистичка партија Србије и Уједињени региони Србије.

Након контроле извештаја о трошковима кампање за парламентарне изборе 2014. године, Агенција за борбу против корупције поднела је извештај Вишем јавном тужилаштву, због сумњи да су СНС, СПС и УРС прали новац. Те партије се сумњиче да су своје кампање финансирале нелегално, односно да су лажним донаторима, међу којима су били и корисници социјалне помоћи, прикрили праве финансијере.

Годинама је тај случај, како у говорили, био у “фази провере” и у предистражном поступку, а годинама се Тужилаштво пред јавношћу “вадило” и на МУП, наводећи да не одговара на њихове ургенције и захтеве да прикупи додатне доказе.

“Нова” је пре неколико дана затражила од Вишег јавног тужилаштва да одговори на питања шта је урађено у овом случају, у којој је фази поступак и колико је ургенција у овом случају упућено МУП-у, али је добијен неочекивани одговор.

“У питању је предмет који носи ознаку ‘строго поверљиво’ и за сада не може ништа да се износи у јавност”, речено је за у Тужилаштву.

Родољуб Шабић, бивши повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја, каже за “Нову” да се онај ко је доносио процену о проглашавању информација о поступку у том случају тајним грубо се огрешио о закон.

“Да би нека информација била класификована као строго поверљива, то значи да би њено одавање довело до штете по интересе Републике Србије. И то не било какве штете, него тешке штете. Мени се чини да у конкретном случају једноставно није могуће ни претпоставити, а камоли препознати разлог да може доћи до тешке штете по интересе Србије одавањем информације шта је тужилаштво урадило у овом случају старом више година”, наводи Шабић.

Он каже да је ово само још једна потврда хроничне нетранспарентности тужилаштва, на коју је својевремено као повереник више пута указивао.

“Била је поверљива чак и професионална биографија тиужиоца који је поступао, односно није поступао у случају Савамале, па у случају Синише Малог, па ако се не варам и фамозне тетке из Канаде… Никаква штета по интересе Србије не може наступити ако јавност сазна шта је предузето по пријави коју је поднео један државни орган пре пет година. Потпуно је јасо да никаква штета не може наступити, осим што можемо сазнати да тужилаштво није радило свој посао”, истиче Шабић.

Сумњиви банкарски трансфери

Како је раније објавио БИРН, у извештају који је Агенција проследила Тужилаштву наведено је да је одређени број лица који су СНС-у, СПС-у и УРС-у уплаћивали донације за кампању истовремено био и корисник социјалне помоћи. У том пише се наводи да је Управа за спречавање прања новца утврдила да је 135 особа у кратком временском року положило износе од 40.000 динара на личне рачуне, да би убрзо тај новац пребацили као донацију СНС.

Према подацима Управе, реч је о укупно 5,4 милиона динара који су донирани највећој владајућој странци, без објашњења о пореклу новца.

У извештају су такође истакнута два сумњива банкарска трансфера другим странкама – један у вредности од 650.000 динара СПС-у и други вредан 80.000 динара УРС-у.

Због свега тога, Агенција у извештају прослеђеном Тужилаштву оценила да “све наведене чињенице и нелогичности у прикупљању средстава за финансирање СНС, СПС и УРС указују на то да је једно или више лица дало средства физичким лицима која се појављују у извештају као донатори”, односно да “указују на постојање сумње да је извршено кривично дело прање новца”.

Вучић: Седимо нас двоје, буде и неки трећи човек…

Лидер СНС Александар Вучић негирао да је његова странка прала новац и истицао да СНС има „најчистије финансије“. Он је за Инсајдер раније изјавио да су донатори СНС уплаћивали идентичне износе од по 40.000 динара јер, како је навео, претпоставља да законом није дозвољено да појединци уплате више од тога.

На питање како је могуће да више хиљада грађана уплати странци идентичан износ од 40.000 динара, а да су неки од њих истовремено и корисници социјалне помоћи, Вучић је одговорио да „претпоставља да је то зато што је дозвољено да физичка лица издвоје до тог нивоа, а не више од тога“.

„Сад ћу да Вам објасним како. Седимо нас двоје, и буде ту и неки трећи човек. Ја не знам да ли је то тако, ал’ претпостављам – ја кажем: ‘А ја хоћу да дам 800 евра, али ја не могу да дам 800 евра, дозвољено је то. Ево ти, изволи новац, молим те, плати за нашу странку’“, рекао је Вучић.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!