Македонија

Ципрас: Македонска нација никада није постојала

Председник грчке Владе Алексис Ципрас изјавио је да “македонска нација никада није постојала”. Ципрас је у интервјуу за грчки лист “Етнос” говорио о питањима везаним за назив суседне државе и које би име било прихватљиво, као и о питању иредентизма, преноси МИА.

Посредник у разговорима о новом имену Македоније, Метју Нимец, не жели да открива које је предлоге за решење тог вишегодишњег спора понудио двема странама, али истиче да ниједан не угрожава идентитет земље, напротив.

И македонски медији данас потврђују раније писање грчке штампе да је у питању пет предлога.

Нимиц је раније у интервјуу за македонску тв Сител рекао да је предлог достављен властима Грчке и Македоније, на који треба да одговоре за две седмице.

Порталалб.мк наводи да је реч о пет предлога: Република Македонија, Република Северна Македонија, Република Горња Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија Скопље.

Подсећа се да питање имена, блокира Македонију на путу ка чланству у ЕУ и НАТО, те додаје да се чини да је решење тог питања веома близу.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је током боравка у Скопљу у четвртак дефинитивно искључио могућност прикључења Македоније тој алијанси, пре решења проблема са именом.

Нимиц каже да је оптимиста и да је сада најбоље време за решење овог вишегодишњег спора између Грчке и Македоније.

С друге стране, македонски премијер је рекао да ће о сваком усвојеном предлогу грађани Македоније одлучивати на референдуму.

– Све што предлажемо биће део референдума. Ми (СДСМ), Демократска унија за интеграције (ДУИ) и (најутицајнија опозициона) ВМРО-ДПМНЕ и друге странке имамо исте или сличне ставове – рекао је премијер Зоран Заев.

Заев је у Струги рекао да је оптимиста и да мисли да ће две земље које су пријатељске и имају за циљ ширење сарадње наћи решење з обзиром на то да Грчка има проблем са уставним именом Македоније.

Премијер је нагласио да о суштини предлога, ипак, не треба јавно говорити да се не би угрозио успех преговора.

– Видите да је процес транспарентан, желимо да одлука буде донета, а онда ће се о њој изјаснити грађани на референдум. Уверен сам да, ако будемо пажљиви, што се односи и на грчку страну, наћићемо решење за ово питање са којим се суочавамо већ 25 година – рекао је Заев.

Вестионлине, Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!