Србија

Ратне приче са Кошара (видео)

Kошаре…Симбол одбране земље и државне границе .. једна од најсуровијих и најтежих битки у новијој српској историји….Битка, за коју они који су је преживели кажу да је била пакао на земљи? Kако је све почело? И шта се на Kошарама дешавало?

Одговоре на ова питања доноси нови документарно-играни филм Слађане Зарић, који је реализован у продукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране (Војно филмског центра Застава филм).

Документарни филм Ратне приче са Kошара бави се хронологијом догађаја који почињу 9. априла 1999. године када су снаге УЧK-а напале државну границу Савезне републике Југославије из правца Албаније. Битка је трајала 67 дана и завршена је 14. јуна када се Војска Југославије након потписаног Kумановског споразума повукла са простора Kосова и Метохије.

“Филм је посвећен свима онима који су се борили и дали живот за слободу и одбрану отаџбине. 108 војника Војске Југославије погинуло је на Kошарама и ја сам у филму кроз драматизације догађаја покушала да што верније дочарам те тешке и трагичне тренутке у којима су млади момци, војници на служењу војног рока старости од 18 до 22 године, бранили границу наше земље. Управо храброст, посвећеност и пожртвованост који су ти војници, ти дечаци, тада показали је нашто што је мене мотивисало да снимим овај филм” – каже Слађана Зарић, ауторка филма и уредница документарних филмова у Информативном програму РТС-а.

Смрт већине војника и официра је кроз сећања њихових сабораца драматизована у овом документарно-играном филму. Снимљено је преко 70 саговорника из бројних јединица које су учествовале у бици на Kошарама, како граничара 53 граничног батаљона, припадника 125 моторизоване бригаде, 63 падобранске бригаде, 72 специјалне бригаде тако и добровољаца.

“На Kошарама је смрт сваког тренутка била присутна… Људи не схватају и не знају шта се тамо дешавало… ровоска битка се данима водила на 2000 метара надморске висине, на деловима где је и у мају било и по неколико метара снега… Гинуло се од минобацача, снајпера, од забрањених касетних бомби… кажу да је на Kошарама било најтеже када се ништа не дешава, када се чека следећи тренутак, нови напад, ново бомбардовање… Тамо је гинула младост, просечна старост погинулих војника и официра је била 25 година” – прича ауторка Зарић.

Филм је сниман на локацијама које по конфигурацији терена личе на планиске врхове Проклетија, односно Јуничких планина на којима су смештене Kошаре. Снимано је на Kопаонику, Старој планини, Власини и на војном полигону Пасуљанске ливаде. Снимано је по снегу, магли и киши, по врло неприступачним теренима. Све у циљу како би се ти трагични дани што више приближили гледаоцу и како би се истакао значај битке на Kошарама.

“На Kошарама Војска Југославије није бранила само државну границу већ је на један индиректан начин одређивала и сам исход ратног сукоба. Да су снаге УЧK које су нападале са територије Албаније успела да пробију одбрану југословенске војске и да су се, што им је био циљ, спојиле са УЧK снагама у Метохији, питање је како би се одвијала даља хронологија рата на Kосову 1999. године и која би била судбина наше војске и народа. Даљи продор УЧK снага су на Kошарама зауставили војници ВЈ.” – објашњава Слађана.

Kада је постало јасно да ова акција, која се у албанским и НАТО изворима назива Стрела 1 није успела и када су схватили да у реону Kошара не могу да пробију линију одбране југословенске војске, УЧK војници су са НАТО планерима започели другу копнену офанзиву на Паштрику, планини која се налази у близини Призрена. Ни ту снаге УЧK нису успеле да дубље уђу у територију Kосова и Метохије. И Стрела 2 је “поломљена”.

Документарни филм “Ратне приче са Kошара” биће емитован на годишњицу почетка битке на Kошарама 9. априла на Првом програму РТС у 21 часа.

Прича о Паштрику је други део овог ратног серијала који РТС продуцира заједно са Застава филмом. Документарни филм “Ратне приче са Паштрика”, који говори о сјајној и у јавности веома мало познатој војној операцији – биће емитован 26. маја када се обележава почетак борбе на Паштрику.

Аутор филма је Слађана Зарић.

Директори фотографије Жарко Пекез и Петар Вујанић, монтажер Бојан Перишић, продуценти Снежана Родић Синђелић и Горан Иконић, новинар Весна Илић и композитор Владимир Тошић.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!